2022-ieji – skambūs vaikų vardai, santuokos psichiatrijos ligoninėje ir gimimų antirekordai (0)

Publikuota: 2023-01-04 Kategorija: Aktualijos
2022-ieji – skambūs vaikų vardai, santuokos psichiatrijos ligoninėje ir gimimų antirekordai
„Rokiškio Sirena“ / Gimstamumas rajone kasmet mažėja

 

2022-ieji Rokiškyje vėl buvo gausūs netekčių. Pernai mirusiųjų skaičius buvo trigubai didesnis nei gimusiųjų, tuo tarpu gimstamumo rodiklis – antras pagal mažiausią nuo 2015 metų.

Mirusiųjų – trigubai daugiau

Kaip informavo Rokiškio rajono savivaldybės administracijos Civilinės metrikacijos ir archyvų skyriaus vedėja Aistė Sketerytė-Jasinevičienė, pernai užregistruotas 171 naujagimis, iš jų Rokiškyje – 141, kiti gimė užsienyje: Jungtinėje Karalystėje, Norvegijoje, Vokietijoje, JAV ir kitose šalyse. Tarp gimusiųjų – trys dvynukų poros. Skyriuje užregistruoti 2 Ukrainos piliečių vaikai.

Pasak A. Sketerytės-Jasinevičienės, užsienyje gimę vaikai į apskaitą kartais įtraukiami tik po kelerių metų, nes tėvai jų neskuba registruoti Lietuvoje.

„Jeigu šeima gyvena užsienio valstybėje, ten įregistruoja vaiką, ir kol neatvažiuoja tvarkytis dvigubos pilietybės dokumentų, mes negauname tokios informacijos“, – teigė pašnekovė. 

Gimusiųjų skaičius rajone traukėsi jau keletą pastarųjų metų. Į rekordines žemumas jis buvo kritęs 2020 m., kai registruoti tik 156 naujagimiai – beveik šimtu mažiau nei 2015 m. Praėjusiais metais gimstamumas buvo antras pagal mažiausią per septynerius metus. 

Mirčių skaičius išlieka kelis kartus didesnis nei gimusiųjų. Praėjusiais metais Rokiškio rajone mirė 560 žmonių, dar 12 asmenų mirė užsienyje. Panašus skaičius mirčių buvo registruojamas ir ankstesniais metais, juodžiausi buvo 2021-ieji, kuomet per metus rajonas neteko pusseptinto šimto žmonių.

Beje, pagal statistiką daugiausia naujagimių buvo užregistruota kovą ir rugpjūtį, o netekčių ypač gausus buvo kovo mėnuo ir lapkritis.

Tuokėsi ir ligoninėje

Žvelgiant į pastarųjų metų statistiką, santuokų ir ištuokų skaičius keitėsi kardinaliai. 2022 m. Rokiškio rajone registruota 106 santuokos (dar 12 užsienyje) – beveik perpus mažiau, nei 2015 metais. Tuo tarpu norinčiųjų sukti skirtingomis kryptimis gerokai padaugėjo – praėjusiais metais išsituokė 92 poros (2015 m. – 66).

Kelios poros, prieš tai išsiskyrusios, apsigalvojo ir savo santuoką registravo antrą kartą. Dalis jaunavedžių savo santuoką panoro registruoti ne metrikacijos skyriaus salėje ar bažnyčioje, o rinkosi kitas vietas – Rokiškio, Ilzenbergo dvarus, privačias sodybas. Neįprasčiausia vieta, kurioje vyko santuokos registracijos ceremonija – Rokiškio psichiatrijos ligoninė, praėjusiais metais ten tuokėsi dvi poros.

„Vieta tikrai neįprasta, tačiau ligoniai nėra pripažinti neveiksniais ir nėra priežasčių, kodėl neturėčiau registruoti santuokos“, – sakė Civilinės metrikacijos ir archyvų skyriaus vedėja.

Kunigaikščių ir herojų vardai

Naujagimiams dažniausiai buvo duodami šiuolaikiški, populiarūs visoje Lietuvoje vardai, tačiau kai kurie tėveliai ieškojo originalesnių sprendimų. Nebuvo užmiršti ir kunigaikščių vardai, ir filmų herojai. Pernai Rokiškio rajone įregistruoti 4 Kajai, po 3 Matus ir Hubertus, berniukams duoti ir Vytauto-Jono, Rapolo, Leono, Jogailos, Radvilos, Vyčio, Karimo, Neito, Tajaus, Rojaus ir kiti vardai.

Mergaičių populiariausių vardų ketvertuke – Kamilė, Gabija, Augustė ir Barbora, tarp retų vardų –Dorotėja Frėja, Džestina, Arielė, Karilė, Aktanė Torė. Dėl pastarojo vardo prieš registruojant teko konsultuotis su Lietuvių kalbos komisija, ši patvirtino, kad vardas yra tinkamas. 

Susigrąžina mergautines pavardes

22 asmenys pernai panoro pasikeisti savo vardus arba pavardes. Pavardes dažniausiai keitė moterys, norinčios turėti bendrą su sutuoktiniu pavardę (kai užsienyje registruojant santuoką moters pavardė santuokos dokumente nėra pakeista). Viena moteris prašė sutrumpinti pavardės galūnę „-ienė“ į „ė“. Kelios moterys praėjus keleriems metams po ištuokos panoro susigrąžinti mergautines pavardes. Atsiradus galimybei pavardėse rašyti nelietuviškas raides, viena už užsieniečio ištekėjusi moteris prašė pakeisti pavardę, įrašant „W“ raidę, kai kurie asmenys prašė jiems nepatinkančias pavardes pakeisti į senelių.

Nebeskelbs jaunavedžių pavardžių

Pristatydama šių metų naujoves,  Aistė Sketerytė-Jasinevičienė sakė, kad nuo 2023 metų sausio 1 dienos nebebus skelbiamas norinčių susituokti asmenų sąrašas, pripažinti tėvystę bus galima metrikacijos skyriuje. Tam į skyrių turės kreiptis vyras, laikantis save vaiko tėvu, kartu su motina ir pateikti teisingumo ministro nustatytos formos prašymą. 

 

 

Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video