Įspūdingos kolekcijos Rokiškio krašte (foto) (0)

Publikuota: 2021-11-03 Kategorija: Kultūra
Įspūdingos kolekcijos Rokiškio krašte (foto)
welovelithuania.com nuotr. / Tunaičių muziejus

J. ir A. Tunaičių etnografinė sodyba

Senuose Tunaičių sodybos ūkiniuose pastatuose įkurdinti autentiški XIX–XX a. vidutinio ūkininko buities, žemės dirbimo, staliaus, verpimo, audimo ir kiti eksponatai. Akį traukia senovinių durų raktų kolekcija. Kolekcijoje rasite: nuo akmeninio kirvuko iki stebėtinų konstruktorių išradimų. Beje, kolekcijoje sukauptus eksponatus galima liesti, išbandyti kai kuriuos įrankius. Sodybos šeimininkai labai nuoširdūs, draugiški žmonės ir mielai pasakoja sukauptų daiktų istorijas. 

Iš didmiesčio į apleistą tėvų sodybą sugrįžusi sutuoktinių pora užsibrėžė išsaugoti istoriją: ėmė vežtis Panemunėlio ir aplinkinių kraštų senojo kaimo gyvenimo ir darbų liudininkus eksponatus. Gabeno visa, kas istoriškai vertinga.

Taip Tunaičių sodyba virto senojo kaimo etnografijos muziejumi – istorijos ir kultūros židiniu, kuris jau seniai peržengė Panemunėlio krašto ribas: sodyboje vyksta tautiškumu dvelkiantys edukaciniai, poezijos vakarai, susitikimai, vakaronės.

Dėl apsilankymo būtina susitarti iš anksto.

Adresas: Šetekšnų k., Rokiškis r.

GPS koordinatės: 55.89159083838445, 25.37375098667636

Tel. Nr. +370 458 75564

 

Medžioklės trofėjų kolekcijos paroda

Lietuvos medžiotojų ir žvejų draugijos Rokiškio skyriuje įkurta medžioklės trofėjų kolekcijos paroda. Šioje kolekcijoje lankytojai turės šansą išvysti milžiniško dydžio briedžių ragus, vilko kailius, stirnų ragų kolekciją, tai pat ekspozicijos patalpas puošia įspūdingo dydžio šviestuvas iš elnio ragų. Tokio tipo kolekcija yra vienintelė Lietuvoje, čia pamatysite visus Lietuvos krašto gyvūnus. Ši kolekcija išskirtinė tuo, kad visi joje esantys trofėjai, yra iš Rokiškio apylinkių.

Dėl apsilankymo būtina susitarti iš anksto.

Adresas: Laisvės g. 19, Rokiškis

Tel. Nr.: +370 458 31512, +370 615 44586

 

Lėlių kolekcija

Retorinis klausimas – kas susikūrė pirmiau – lėlių teatras ar buvo pradėta rinkti Dalios lėlių kolekcija? Pirmosios į Dalios lėlių kolekciją pateko jos dukrų lėlytės. Šiuo metu eksponuojama daugiau kaip 1500 lėlių iš viso pasaulio. Kolekcijoje jums šypsosis lėlės su mimikomis, rankų darbo ir tradicinių užsienio šalių lėlės, porcelianinės gražuolės, lėlės-klounai, raganos ir t.t. Visos jos turi savą atsiradimo muziejuje istoriją, kurią tikrai išgirsite, jei dėl apsilankymo susitarsite iš anksto. 

Adresas: Pušyno g. 2, Bajorų k., Rokiškio r.

Tel. Nr.: +370 687 23157; +370 678 09732

 

Nijolės Čirūnienės kiaušinių laikiklių kolekcija

Kažin, ar labai populiaru Lietuvoje valgyti kiaušinius juos įsidėjus į laiklilį? Nijolė sukaupė kiaušinių laikiklių kolekciją ir turi jau daugiau kaip 1000 dėkliukų iš įvairių šalių ir žemynų, na gal tik iš Afrikos nėra. Čia rasite ir airių Patriką, ir Kipro vėžliuką, ir Rusijos caraitę… ir t.t. Įdomios firmų leidžiamos kolekcinės linijos, kurių kolekcijoje net trys. Miela Rimo Malinausko medinukų kolekcija. Visi laikikliai – įdomūs, gražūs, bet įsimintiniausi yra tie, kurie turi savo istoriją. Beje, 2003 m. Rokiškyje pasiektas masiškiausias kiaušinių iš taurelių valgymo rekordas, kuriam laikiklius iš kolekcijos paskolino Nijolė.

Dėl apsilankymo būtina susitarti iš anksto.

Adresas: Topolių g. 4, Bajorų k.

Tel. Nr. +370 678 09732

 

Prakartėlių kolekcija

Rokiškio krašto muziejuje nuo 1998 m. Kalėdų rengiamos respublikinės prakartėlių (Betliejų) parodos. Idėją atvežė ir padėjo ją plėtoti  mecenatas italas Angelo Frosio. Dabar muziejaus kolekcijoje – per 130 prakartėlių. Tai, ko gero, vienintelė tokia kolekcija Lietuvoje. Prakartėles kuria ir parodose dalyvauja labai įvairūs žmonės: garsūs tautodailininkai, meistrai, moksleiviai, darželinukai, pensininkai, šeimos. Prakartėlių kūrimui naudojamos pačios įvairiausios medžiagos:  medis, molis, šiaudai, pakulos, medžio žievė, linas, popierius, džiovinti augalai, plastikas ir kt. Visi kūriniai eksponuojami muziejaus kluone, todėl prakartėlėmis pasigrožėti galima bet kuriuo metų laiku.

Adresas: Tyzenhauzų g. 5, Rokiškis 42115

GPS koordinatės: 55.964371532245, 25.602025591628

Telefono nr.: +370 458 31512, +370 615 44586

 

Tautodailės ir liaudies buities muziejus

Čia – per kelis tūkstančius senovinių eksponatų, kuriuos tikimasi išsaugoti ateities kartoms, surinkta bene didžiausia Lietuvoje girnų kolekcija. Tarp eksponatų – nuo mažiausių ir smulkiausių daiktelių iki senovinių transporto priemonių, lagaminų, kuriais nešini anuomet žmonės į Ameriką vyko… Vienus eksponatus vienur ar kitur kaimuose dar galima išvysti, o kai kurie užmena mįslę dėl savo paskirties…

Dėl apsilankymo būtina susitarti iš anksto. 

Adresas: Kriaunų g. 2, Laibgalių k., Jūžintų sen.

Tel. Nr. +370 698 22828

 

Nemiros Statulevičienės rankinių kolekcija

Ar žinote, kad moterims rankinių negali būti per daug. Matyt, todėl Nemira jų turi sukaupusi jau daugiau kaip 800. Tai ir rankinė radijas, bato formos rankinės, rankinė kečupo buteliukas ar sulenktas žurnalas, grojanti rankinė, rankinė arbatos dėžutė ir dar begalė kitų. Beje, rankinės eksponuojamos suskirstytos pagal kategorijas: iš perdirbtų medžiagų, iš natūralaus pluošto, iš odos ir t.t. Apie kiekvieną jų kolekcijos savininkė gali pasakoti ir pasakoti. 

Dėl apsilankymo būtina susitarti iš anksto.

Adresas: Tervydžių k. 4, Rokiškio r.

Tel. Nr. +370 687 25193

 

Laisvės kovų istorijos muziejus

Muziejaus eksponatus, liudijančius Lietuvos žmonių kovas už laisvę, surinko iš Obelių krašto kilęs mokytojas, buvęs partizanas a.a. Andrius Dručkus. Jis buvo ir šio muziejaus įkūrimo iniciatorius. Lietuvai ir jaunosios kartos švietimui jis padovanojęs didžiausią savo turtą – per ilgus okupacijos metus surinktą ir nuo akylų sovietinio saugumo akių išsaugotą asmeninę kolekciją. Muziejuje daugiau kaip 9000 eksponatų. Jie suskirstyti atskiromis temomis: Obelių krašto, Lietuvos valstybės istorijos, lietuvių liaudies meno, Lietuvos kariuomenės, partizanų kovų šiaurės rytų Lietuvoje, numizmatikos.

Adresas: Vytauto g. 18, LT-42222, Obeliai, Rokiškio r.

Tel. Nr.: +370 458 79603; +370 688 70348

 

Senovinės technikos kolekcija

Vos įvažiavus į Braniaus sodybos kiemą, akį traukia dailiai išrikiuotos volgos, žiguliai, javos, ižai. Dabar sodyboje apie 15 senų mašinų ir motociklų. Pakalbėjus su šeimininku paaiškėja, kad automobiliai ir motociklai ne tik išrikiuoti, bet ir važiuoja. Visi. O pasakojimų, kaip įsigytas, kaip remontuotas, kur važiuota pas šeimininką „pilnos kišenės”. 

Adresas:  Piliakalnio g. 23a, Juodonių k., Kamajų sen., Rokiškio r.

Tel. Nr. +370 698 34137

 

Pienovežių ekspozicija po atviru dangumi

Kiekvienas esate matę įvairių ekspozicijų po atviru dangumi. Tačiau ar teko kada nors matyti gražiai išrykiuotus pienovežius? AB „Rokiškio sūris“ senus, jau nebevažiuojančius pienovežius prikėlė naujam gyvenimui, sukurdami mašinų ekspoziciją, kuri jau tapo vietinių pamėgtu objektu. Ekspoziciją geriausia apžiūrėti vakare, sutemus, kai pradeda šviesti pienovežių žibintai.

Adresas: Pramonės g. 3, Rokiškis

welovelithuania.com informacija

Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video