Tarp konkurso „Lietuvos kovų už laisvę ir netekčių istorija” laureatų – rokiškėnai (0)

Publikuota: 2023-05-21 Kategorija: Kultūra
Tarp konkurso „Lietuvos kovų už laisvę ir netekčių istorija” laureatų – rokiškėnai
Organizatorių nuotr. / Asociatyvi nuotr.

2023 m. gegužės 19 d. vyko nacionalinio mokinių kūrybos darbų konkurso „Lietuvos kovų už laisvę ir netekčių istorija” baigiamasis renginys, kurį organizavo Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras organizuoja kartu su Lietuvos Respublikos švietimo, mokslo ir sporto ministerija, Mobilizacijos ir pilietinio pasipriešinimo departamentu prie Krašto apsaugos ministerijos, Vytauto Didžiojo universiteto Švietimo akademija.

Dainos, piešiniai, video

Nacionalinis mokinių kūrybos darbų konkursas, kuris kiekvienais metais sulaukia didelio dalyvių skaičiaus, buvo organizuojamas jau 22 kartą. Jame dalyvavo 5–12 klasių mokiniai iš Lietuvos bei lietuviškų mokyklų užsienyje (Punsko, Vokietijos, Latvijos ir kt.).

Tarp konkurso laureatų – ir rokiškėnai. I vieta įvertintas Gintarės Zinkevičiūtės iš Pandelio gimnazijos piešinys „Daina tiems, kurie negrįš“ (mokytoja Violeta Karaliūnienė). Tarp dainų kūrėjų pasižymėjo Rokiškio Rudolfo Lymano muzikos mokyklos mokiniai Armantė Sakalaitė, sukūrusi muziką ir žodžius dainai „Pažadėk“ ir jai padėjęs ir Justas Tervydis (mokytoja Laima Bieliūnienė). Šis kūrinys laimėjo III vietą.

Atrinkus geriausias video medžiaga, tarp lauteatų pateko Pandėlio gimnazijos mokiniai Titas Gabriūnas, Arminas Zinkauskas, Jogaila Greviškis, Elijas Lukošiūnas, Kajus Urbonavičius, Benas Indriševičius ir Rokas Žiaugra, su kūriniu „Toks nuogas, toks nuogas ruduo" (mokytoja Violeta Karaliūnienė).

 Įprasminta istorija

Kaip skelbia Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras, šiai metais konkurse dalyvavo 910 mokinių, iš Lietuvos bei lietuviškų bendrojo ugdymo mokyklų užsienyje. Konkursui pateikta 73 rašto darbai, 553 piešiniai, 44 maketai ir instaliacijos, 24 filmai, 24 prezentacijos bei 28 muzikiniai dainos, kūriniuose įprasminta dramatiška XX a. Lietuvos istorija: tremtys, Holokaustas, partizaninis karas, neginkluotas pasipriešinimas, 1991 m. sausio įvykiai, R. Kalantos žūties metinės.

Konkurso pagrindinis tikslas – ugdyti jaunimo pilietiškumą, skatinti jų įsitraukimą į istorinės atminties puoselėjimo bei jos įprasminimo veiklas.

 

 

 

 

Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video