Trijų karalių iškilmė ženklina kalėdinio laikotarpio pabaigą (video) (1)

Publikuota: 2022-01-06 Kategorija: Kultūra
Trijų karalių iškilmė ženklina kalėdinio laikotarpio pabaigą (video)
„Rokiškio Sirenos“ nuotr. / Trijų karalių dieną Rokiškio bažnyčioje palaimintos kreidelės ir tikinčiųjų atsinešti smilkalai.

Sausio 6-oji – Kristaus apsireiškimo, arba kitaip dar Trijų Karalių iškilmė. Rokiškio šv. Apaštalo evangelisto Mato bažnyčioje aukotos iškilmingos šv. Mišios, laimintos kreidelės, kuriomis tikintieji ant savo namų durų, kaip ir kasmet rašys K+M+B (Kasparas, Merkelis ir Baltazaras) bei A.D. 2022, kas lotyniškai reiškia 2022-ieji Viešpaties metai. Kaip pranešė tikintiesiems dekanas, namų duris galima ženkinti ir kitaip.

Iškilmingos šv. Mišios
Kristaus apsireiškimo arba Trijų Karalių iškilmė ženklina ėjimą link kalėdinio laikotarpio pabaigos. Jis baigsis sausio 9-ąją, Kristaus Krikšto švente. Nors dar iki Kristaus paaukojimo (Grabnyčių) dera džiaugtis ir kalėdinėmis giesmėmis, ir prakartėlėmis bažnyčiose bei miestų aikštėse. Apie Trijų karalių šventės iškilmingumą liudija tai, kad pamaldos Rokiškio šv. apaštalo Mato bažnyčioje aukotos 9 val., kaip sekmadienio Suma.


Evangelijoje pasakojama, kaip trys išminčiai, vedini žvaigždės, atėjo pasveikinti gimusio Jėzaus. Kaip sakė dekanas Eimantas Novikas, tai Kristaus pasirodymo apsireiškimo šventė ir jau antrus metus ji švenčiama taip, tą dieną, kurią ir yra, o ne visų patogumui keliama į sekmadienį. Dvasininkas pamoksle akcentavo šios šventės kilnumą ir svarbą, kodėl būtina ją švęsti, ateiti į bažnyčią ne tik tada, kai patogiausia. Kad dar reiks laiko tikinčiųjų bendruomenei prie to priprasti. Dekanas akcentavo, kad evangelijoje pabrėžiamas ir istorinis trijų išminčių apsilankymo kontekstas. Jis apžvelgė, kaip ši šventė buvo minima karų, okupacijų metais, susiedamas su bendruomenei labai svarbia žinia – 2022-ieji paskelbti Lietuvos Katalikų bažnyčios kronikos, vieno ne tik Lietuvai, bet ir visam disidentiniam judėjimui Sovietų sąjungoje, svarbiausių porgindinių leidinių, metais. Dekanas kalbėjo ir apie pandeminę situaciją, jos patirtis bei supratimą, tikinčiojo ir visuomenės pasirinkimo kelius.


Jis pabrėžė ir žydų lūkesčius atėjus Jėzui: laukta Mesijo, Karaliaus. Ir Erodas žudė žydų vaikus, stengėsi sužinoti apie Jėzų tam, kad sunaikintų konkurentą. Dekanas ragino šią šventę analizuoti savo norus, intencijas. Ar laukiama paprastų, kasdienių norų, tokių, kaip laimėjimas loterijoje, įgyvendinimo. Ar noro megzti ryšį su Dievu, eiti į Amžinąjį gyvenimą. Dekanas ragino pasirinkti ir pasiimti, kas svarbiausia, žengti į tą tikslą.

Šventinti smilkalai ir kreidelės
Įdomu tai, kad mokslas trijų išminčių apsilankymo faktą bando pagrįsti astronominiais duomenimis: Betliejaus žvaigžde, vedusia išminčius, laikoma ryški supernova, kuri degė apie 9 mėn.


Trijų karalių diena neatskiriama nuo jų dovanų: aukso, miros ir smilkalų. Jas išminčiai Jėzui teikė neatsitiktinai: kaip žemiškajam valdovui – aukso, kaip Dievui – smilkalų, o kaip žmogaus ir jo kančios simbolį – mirą. Ji – ne tik gydomoji medžiaga. Kartu su smilkalais palaimintos ir kreidelės. Jomis tikintieji šią dieną ženklina savo laukujes duris. Jomis paprastai rašoma: K(asparas) +M(erkelis) +B(altazaras), dar pridedama ir metai, arba A. D. (Anno Domini) ir metai. Dekanas E. Novikas pranešė tikintiesiems, kad namų duris dabar galima ženklinti ir dar kitaip: J+M+J (Jėzus +Marija +Juozapas) arba C+M+B (viešpaties palaiminti namai).


Šį sekmadienį, sausio 9-ąją švenčiama Kristaus krikšto iškilmė. Su ja Katalikų bažnyčioje baigiamas kalėdinis laikas ir prasideda eilinis laikas. O pagal seną tradiciją, su Trijų karalių švente nupuošiamos kalėdinės eglutės, nuimamos kalėdinės dekoracijos.

Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video