Kiaušiniai taip pat turi savo pasaulinę šventę, ir tai – ne Velykos (0)
Antrąjį spalio penktadienį daugelyje valstybių minima Pasaulinė kiaušinių diena, skirta atkreipti dėmesį į visokeriopą kiaušinių naudą sveikatai, paprastą paruošimą ir puikų skonį. Nors vakaruose nuo 1996-ųjų minima šventė Lietuvoje dar tikrai nekonkuruoja su Užgavėnių antradieniu, visgi tiek mitybos specialistai ar restoranų savininkai, tiek ir kiaušinių gamintojai pastebi augantį patiekalų su šiuo vertingu produktu populiarumą.
Tai iliustruoja ne tik vis dažniau ilgųjų pusryčių metu didmiesčių kavinėse garuojantys Benediktai, šakšuka ar kišas, bet ir bendras kiaušinių suvartojimas. Jei prieš keletą metų vienas Lietuvos gyventojams kasmet vidutiniškai suvalgydavo 258 kiaušinius, prieš metus šis skaičius jau siekė 318 vienetų.
Nenuginčijamą kiaušinių naudą patvirtina ir medikai bei mokslinės studijos. Pasak jų, kiaušiniai yra lytinės paukščių ląstelės, todėl jie itin atsparūs neigiamam aplinkos poveikiui ir puikiai išlaiko naudingąsias savo savybes. Juose daug B grupės vitaminų, antioksidantų cinko ir seleno, taip pat liuteino ir zeaksantino, kurie padeda palaikyti gerą regėjimą, apsaugo nuo uždegimų ir aterosklerozės. Vitamino D kiaušiniuose – dešimtis kartų daugiau nei piene. O juk mums, šiauriečiams, nuo pat rudens ima trūkti saulės – pagrindinio vitamino D šaltinio.
„Kiaušiniai yra lengvas, skrandžio neapsunkinantis ir puikiai pasisavinamas maistas. Mūsų organizmas pasisavina iki 98 % kiaušinyje esančių baltymų! Iš kiaušinio jis gauna būtent tas aminorūgštis, kurių negali pasigaminti pats. Jos gerina smegenų veiklą ir skatina ląstelių atsinaujinimą, taip pat stiprina atmintį bei gebėjimą sutelkti dėmesį. Kiaušinis, kaip baltymų šaltinis, ypač vertingas sportuojantiems žmonėms“, – sako šeimos gydytojas Julius Dabkus.
Tiesa, siekiant gauti maksimalią naudą sveikatai, būtina rinktis kokybiškus, gerai prižiūrimų paukščių kiaušinius.
„Kad vištos dėtų kokybiškus kiaušinius, būtų laimingos ir sveikos be antibiotikų, būtinos išskirtinės laikymo sąlygos. Savo paukščiams užtikriname 10 valandų miego ciklą, kokybiškus iš mūsų pačių užaugintų kultūrų gaminamus pašarus, kruopščiai valome ir dezinfekuojame paukštides, apšvietimą parenkame pagal natūralų paros ritmą. Visa tai lemia sveiką paukščių gyvenimo ritmą, aukštą higienos ir žemą streso lygį, todėl jie rečiau serga ir antibiotikai tampa tiesiog nereikalingi“, – sako „Groward Group“ kiaušinių verslo atstovas Vytis Bradauskas.
Tokios paukštynuose užtikrinamos sąlygos bendrovei leido pirmajai šalyje kiaušinius pradėti žymėti ženklu „Užauginta be antibiotikų“. Per metus 26 % išaugęs šių kiaušinių populiarumas byloja, jog paklausa egzistuoja ir lietuviai vis daugiau dėmesio skiria ne tik maisto skoniui, bet ir jo įtakai sveikatai.
Tad Kiaušinių dienos proga „Groward Group“ pateikia 7 priežastis, kodėl ir Lietuvoje verta švęsti šią kiaušinių naudą primenančią ir prieš žiemos mėnesius nuotaiką praskaidrinančią šventę:
- Plačiai prieinamas produktas. Lietuvoje kiaušiniai nuo seno naudojami gaminant maistą ir įvairiausius kiaušinių patiekalus. Tai nebrangus, daugeliui prieinamas produktas, kuris turi daugybę gaminimo, valgymo ir derinimo su kitais produktais būdų.
- Greitai pagaminamas. Viena priežasčių, kodėl pusryčiams ar greitam užkandžiui dažnai renkamės kiaušinienę ar virtą kiaušinį, yra itin trumpas šių patiekalų gaminimo laikas. Gardų ir sveiką kiaušinį paruošite vos per kelias minutes.
- Gerojo cholesterolio šaltinis. JAV ir Australijos mokslininkai patvirtino, kad kiaušinių cholesterolis padeda mažinti „blogojo“ cholesterolio kiekį ir padeda mesti svorį.
- Kiaušinio baltymas padeda sureguliuoti kraujospūdį ir saugo nuo vėžio. Vištų kiaušiniuose yra karotinoidų, kurie yra efektyvūs antioksidantai. Nustatyta, kad jie apsaugo nuo onkologinių susirgimų, gerina imunitetą.
- Apsaugo nuo širdies ir kraujagyslių ligų. Bendrame Oksfordo ir Kinijos mokslininkų tyrime nustatyta, kad kiaušiniai 26 % mažina insulto riziką.
- Tinkamas baltymų šaltinis sportuojantiems žmonėms. Kone idealiai įsisavinamas kiaušinio baltymas – puiki „statybinė“ medžiaga sportuojantiems ir raumenyną lavinantiems žmonėms. Kiaušiniuose gausus vitaminas D taip pat apsaugo nuo raumenų nykimo.
Plačios kulinarinės galimybės. Iš kiaušinių galime gaminti itin platų spektrą patiekalų – nuo įprasto virto kiaušinio ir daugybės salotų iki Benedikto su išmoningai priderintais priedais, avokado skrebučio bei įvairiausios kiaušinienės. Dėl universalumo, unikalių skonio savybių bei naudos sveikatai kiaušinis jau daugelį amžių populiarumo nepraranda nei kasdienėje, nei aukštojoje virtuvėje.