Savo sodybą pavertė „Moliūgų dvaru“ (0)

Publikuota: 2023-10-10 Kategorija: Laisvalaikis
Savo sodybą pavertė „Moliūgų dvaru“
Asmeninio archyvo nuotr. / E. Bružienė jau šeštadienį laukia savo sodyboje, „Moliūgų dvaro“ atidaryme.

Artėjant lapkričio 1-ąjai, vis dažniau namų kiemai puošiasi skaptuotais moliūgais, socialiniuose tinkluose „pasipila“ skelbimai, kviečiantys į „Helovino“ šventę. Neaplenkia užsienietiška mada ir Rokiškio krašto. Šį kartą į „Moliūgų dvaro“ atidarymą kviečia Ernesta ir Andrius Bružai, savo sodyboje užauginę per 25 tonas moliūgų. O jei įdomu, kiek tai – vienetais, nuo spalio 14 d. iki lapkričio 5 d., šeimininkai kviečia atvykti į „Moliūgų dvarą“ ir suskaičiuoti.  

 Apie pirmą kartą organizuojamą renginį – „Moliūgų dvaro“ atidarymą, „Rokiškio Sirenai“ pasakojo vilos „Erbrua“, kuri virs Moliūgų dvaru, šeimininkė E. Bružienė.

Idėja – iš kasdienybės

 – Spalio 14 d., 11 val. kviečiate į „Moliūgų dvaro“ atidarymą. Pirmą kartą savo sodybą „atiduodate“ moliūgams – kodėl kilo tokia idėja?

– Esame jauna ūkininkų šeima, nors ūkyje nesame naujokai. Vyras Andrius augalininkystės ūkį vysto apie 10 metų, bet šiais metais pradėjome vystyti ir daržininkystę: auginame smidrus, moliūgus ir shiitake grybus. Kadangi ruduo – moliūgų metas, socialinėje erdvėje pradėjau dalintis derliaus nuotraukomis ir užauginta įvairove. Mane labai nustebino žmonių susidomėjimas. Nemaniau, kad moliūgų gausa ir įvairovė gali taip sužavėti kitus. Pasipylė skambučiai ir žinutės su klausimais: ar galėtų atvykti į ūkį, įsigyti moliūgų ar nusifotografuoti moliūgų lauke. Pasidomėjus, ar Rokiškio rajone yra koks ūkis, kuris vysto agroturizmą, tokių rasti man nepavyko. O Lietuvoje sparčiai populiarėja erdvės ūkiuose, į kurias kviečiami visi norintys iš arti susipažinti su ūkio veikla, auginama produkcija, degustuoti ūkiuose užaugintų daržovių, vaisių bei sudalyvauti ūkio edukacijose. Ilgai negalvoję, nusprendėme atverti savo sodybos vartus ir pakviesti norinčius nusifotografuoti prie moliūgų, paragauti moliūgienės, sudalyvauti edukacijoje apie mūsų auginamas daržoves. Štai taip, visai netikėtai, pradėjome ruoštis ,,Moliūgų dvaro“ atidarymui. Idėją kurti šventę „pakišo“ žmonės. Lietuvoje ruduo – tamsus ir niūrus, tai kodėl jo nepasidarius ryškesnio ir smagesnio suburiant bendruomenę?

 – Ar visi moliūgai sodyboje ir, aišku, papuošiantys šventę – Jūsų?

– Taip, visi moliūgai užauginti mūsų ūkyje. Daržoves savo ūkyje auginame ekologiškai. Šiuo metu ūkis yra sertifikuojamas: siekiame įgyti sertifikatą, pagrindžiantį, kad ūkyje užaugintos daržovės atitinka ekologinės gamybos principus bei standartus ir yra aukščiausios kokybės.

 „Pametė“ skaičių

– Ar skaičiuojate, kiek užauginate?

–Pradėjusi prekybą skaičiavau vienetus pagal rūšis, kiekvieno moliūgo svorį. Dėl savęs, nes įdomu pasidaryti analizę: kokios veislės duoda didžiausią derlių, koks vidutinis svoris ir panašiai. Bet po šeštos tonos moliūgų – pamečiau skaičių. Manome, kad nurinkus visą derlių, galėtų būti apie 20-25 tonos. O kiek vienetų, gal paskaičiuos į ūkį atvykę svečiai (juokiasi – aut. past.)?

 – Jei vienetų skaičių pametėte, tai didžiausią tikrai prisiminsite...

– Kol kas nuskintas didžiausias moliūgas yra 52 kg. Bet manome, kad darže guli naujas, būsimas rekordininkas ir tikimės, kad rekordas bus pagerintas.

Skirtingas septynetas

 –  Kokios rūšies moliūgai auga? Sviestiniai, tradiciniai, daugiau ir nebežinau kokių dar yra?

–Šį sezoną pasirinkome auginti septynių skirtingų veislių moliūgus. Norime atsirinkti, kokios veislės geriausiai dera ir, žinoma, patenkinti klientų poreikius.

Dabar auga didieji moliūgai „Big Max“– vėlyva, vienų stambiausių moliūgų veislė. Jie gali užaugti net iki 50-70 kg. Didysis moliūgas plačiai vartojamas kulinarijoje. Užaugusius vaisius galima išlaikyti iki dviejų mėnesių. Ideali puošmena Helovynui ar kitoms rudens šventėms.

Aliejiniai moliūgai „Miranda“ pasižymi vertingomis dietinėmis ir gydomosiomis savybėmis. Sėklas galima valgyti arba perdirbti – spausti aliejų. Augalai pusiau krūminiai, labai tinka auginti mažuose soduose. Vaisiai užauga iki 3-4 kg svorio.

Kvapieji (muskusiniai) moliūgai „Butterfly F1“ – vaisiai yra kriaušės formos, 30-35 cm ilgio ir 2-3 kg svorio. Minkštimas oranžinis, labai aromatingas ir skanus. Nuimtas derlius išsilaiko net 6-7 mėnesius.

„Muscade de Provence“ – vėlyva kvapiųjų (muskusinių) moliūgų veislė, nuo 2,5 kg ik 8 kg svorio. Vartojami švieži, troškinti, tinka uogienėms, padažams, sriuboms gaminti, kepiniams pagardinti. Vaisius galima išlaikyti iki vasario mėnesio.

Moliūgai „Uchiki kuri“ yra apie 1-2,5 kg svorio, lašo formos, oranžine odele ir tamsiai oranžiniu minkštimu. Saldūs, su švelniu riešutų prieskoniu, juose daug provitamino A. Tinka ilgai sandėliuoti ir perdirbti.

Didieji moliūgai „Rouge vif d‘etampes“ – prancūziška veislė, o vaisių svoris apie 4-8 kg. Minkštimas – tamsiai oranžinis, labai skanūs. Tai – viena geriausių maistui skirtų moliūgų veislių.

Na, ir kaip be dekoratyvinių... Moliūgai „Smail fruited“ – nedideli, įvairių formų moliūgėliai. Augalai yra vijokliniai, tad tinka statinių sienoms, tvoroms, komposto krūvoms apželdinti.

 Atiduos į namus

– Ir visų šių rūšių moliūgai jau bus išpjaustyti? Skaptuoti? Su žvakelėmis viduje?

– Skaptuoti kviesime visus norinčius Moliūgų dvaro svečius. Ruošiame erdvę, kurioje ras moliūgų skaptavimui reikalingas priemones. Išskaptuotus moliūgus svečiai galės pasiimti namo, o jeigu nenorės – galės palikti mūsų sodybos kieme. Taip kartu sukursime moliūgų žibintų pievą. Pasirūpinome ir mažaisiais svečiais: jie taip pat galės papuošti moliūgus dažydami juos teptukais.

 – O kas visu tuo rūpinasi?

– Prie šventės kūrimo prisideda visa šeima. Visi turi savo atsakomybes: vieni krauna ir iš lauko veža moliūgus, kiti gamina moliūgų saldainius ir rūpinasi moliūgų sriubos virimu, treti ieško reikalingų rekvizitų, visi padeda, kaip tik gali.

 Laukia edukaciniai užsiėmimai

– Kas ves edukaciją, apie moliūgų auginimą ir mokys skaptuoti?

– Edukaciją apie ūkyje auginamas daržoves: moliūgus, smidrus ir shiitake grybus, vesiu aš. Esu ne tik ūkininkė, bet ir magistro laipsnį įgijusi biologė, taip pat turiu pedagogikos išsilavinimą. Manau, sujungus visas patirtis, žinias bei turimą iškalbą, surengsiu įdomią edukaciją įvairaus amžiaus svečių grupėms.

– Skelbime-kvietime gundote atvykti ne tik pasigrožėti ar skaptuoti moliūgų, bet ir ragauti moliūgienės? Kas ją virs – gal bus koks nors slaptas-šeimyninis-originalus receptas?

– Moliūgienę virsime ant laužo. Katilą maišys mano anyta Audronė, kuri pakvies ne tik moliūgienės paragauti, bet ir paskanauti moliūgų saldainių bei iš moliūgų pagamintos arbatos. Visų receptų originalumas slypi paprastume ir žinojime, jog svarbiausia gaminant nepamažinti įdėti meilės. Tada bet kuris patiekalas bus pats skaniausias.

 

Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video