Artėja šalies Prezidento rinkimai: kas aktualu rinkėjams Rokiškyje? (0)

Publikuota: 2024-04-23 Kategorija: Politika
Artėja šalies Prezidento rinkimai: kas aktualu rinkėjams Rokiškyje?
Rokiškio Sirena nuotr. / Gegužės 12-ąją Lietuvos gyventojai rinks šalies Prezidentą.

Iki Lietuvos Prezidento rinkimų neliko nė trijų savaičių. Tai – pirmieji iš šalies gyventojų šiais metais laukiančių rinkimų. Be gegužės 12-ąją įvyksiančių Prezidento rinkimų, po nepilno mėnesio, birželio 9 d., Lietuvos piliečiai rinks asmenis į Europos Parlamentą, o rudenį vyks ir Lietuvos Seimo rinkimai.

Skatina atidžiai pasitikrinti dokumentų galiojimą

Šiais metais Rokiškio rajono rinkėjų laukia tam tikri struktūriniai pakitimai.

Rokiškio rajono savivaldybės rinkimų komisijos pirmininkė Aldona Burdinavičiūtė sakė, kad yra tam tikra informacija, kurią turėtų žinoti rinkimuose dalyvausiantys Lietuvos piliečiai.

„Vienas iš pasikeitimų aktualus asmenims, kurie  turi teisę dalyvauti rinkimuose, tačiau ilgiau kaip vienerius metus iki rinkimų dienos neturi nė vieno galiojančio pilietybę patvirtinančio asmens dokumento (paso ar asmens tapatybės kortelės). Šie asmenys nėra įtraukti į rinkėjų sąrašus, tad norėdami dalyvauti atitinkamuose rinkimuose privalo kreiptis į apylinkės rinkimų komisiją ir užpildyti nustatytos formos prašymą įrašyti juos į rinkėjų sąrašus“, – atkreipė dėmesį komisijos pirmininkė.

Nebeliko vienos apylinkės

Kitas pasikeitimas, susijęs jau konkrečiai su Rokiškiu – panaikinta viena iš buvusių rinkiminių apylinkių: „Nuo šiol bus sujungtos dvi Juodupėje buvusios rinkimų apylinkės. Nebeliko Juodupės kaimiškosios rinkimų apylinkės, žymimos Nr.16. Ji prijungta prie Juodupės rinkimų apylinkės Nr.15. Visi šios seniūnijos rinkėjai balsuos vienoje, Juodupės rinkimų apylinkės Nr.15 balsavimo patalpoje (adresas Pergalės g. 4 A, Juodupė). Be abejo, žmonės dar gaus pranešimus apie rinkimus, kuriuose bus nurodytas rinkimų apylinkės adresas“.

A. Burdinavičiūtė patikslino, kad visame Rokiškio rajone per rinkimus veikia 35-os rinkimų apylinkės.

Tam tikri pasikeitimai numatyti ir rudenį vyksiančiuose Seimo rinkimuose: šiais metais yra perskirstytos vienmandatės rinkimų apygardos ir Rokiškis balsuos, ne kaip įprasta, kartu su Kupiškiu. 2023 m. lapkričio mėn. VRK priimtu sprendimu, Sėlos rytinę apygardą sudarys Rokiškio ir Zarasų rinkėjai.

Balsavimų grafikas

Tačiau kol kas, anot A. Burdinavičiūtės, rinkėjams aktuali informacija apie pirmuosius, šalies Prezidento, rinkimus.

Rinkimai vyks gegužės 12 d., sekmadienį, o rinkiminės apylinkės žmonių lauks tradiciškai: nuo 7 val. iki 20 val.

Kaip visada, gyventojai gali savo valią išreikšti ir iki rinkimų dienos. Tam numatyti keli būdai: išankstinis balsavimas vyks gegužės 7-9 dienomis 7-20 val. Rokiškio rajono savivaldybės I a. salėje;

gegužės 8-9 dienomis, pagal iš anksto patvirtintą grafiką, balsavimas taip pat vyks specialiuose punktuose (sudaryti 6 specialieji balsavimo punktai rajono sveikatos priežiūros ir globos įstaigose);

gegužės 10-11 dienomis 8-20 val. bus vykdomas balsavimas namuose turintiems teisę ir norintiems ja pasinaudoti asmenims. Registruotis tokiam balsavimui galima iki gegužės 8 d.

Prezidento rinkimams Rokiškio rajono savivaldybės rinkimų komisija sudaryta iš 13 narių, o į apylinkių rinkimų komisijas paskirti 235 nariai.

Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video