Ginklų savininkai sveikina privalomus kursus, tačiau juose pasigenda konkretumo (0)

Publikuota: 2024-01-22 Kategorija: Politika
Ginklų savininkai sveikina privalomus kursus, tačiau juose pasigenda konkretumo
Rokiškio Sirena nuotr. / Ginklas

Ginklų savininkų asociacija teigiamai vertina nuo sausio atsiradusią prievolę ginklų savininkams išklausyti pilietinio pasipriešinimo kursą, tačiau mano, kad jis galėtų būti platesnis ir konkretesnis.

Kursą organizuoja Mobilizacijos ir pilietinio pasipriešinimo departamentas prie Krašto apsaugos ministerijos (KAM). Edukacinėje platformoje MobilizacijosMokykla.lt, startavusioje 2023 metų spalį, mokymus gali baigti kiekvienas norintis jam patogiu metu, tačiau tik šių metų sausį vienas iš šios platformos, vos pusvalandį trunkantis kursas tapo privalomas ginklų savininkams.

Pernai spalį priimant pataisas dėl šios prievolės Seime, vienas iš iniciatorių Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Laurynas Kasčiūnas teigė, kad privalomi pilietinio pasipriešinimo kursai padės ginklų savininkams „aiškiau žinoti savo vietą ginkluotos gynybos kontekste“.

Kaip BNS trečiadienį sakė Lietuvos ginklų savininkų asociacijos valdybos pirmininkas Arūnas Marcinkevičius, organizacijos nariai jau išbandė naująjį kursą ir, nors vertina jį kaip kokybišką, tačiau mano, kad atsižvelgiant į geopolitinę padėtį jį vis dar reikėtų tobulinti.

„Galim pasidžiaugti, kad jis prasidėjo, galim pasidžiaugti, kad jis yra naudingas, tačiau tuo pačiu galime pasakyti, kad mes manytume, kad jis galėtų būti ir konkretesnis, ir platesnis negu dabar yra ir galbūt žmonėms būtų dar naudingesnis negu šiuo metu yra“, – teigė A. Marcinkevičius.

Kursą baigę ginklų savininkai įgyja žinių apie valstybės gynybos ir pasipriešinimo formas, istorinę Lietuvos pasipriešinimo agresoriui patirtį, savybes, reikalingas įsitraukti į pilietinį pasipriešinimą, visuomenės pasipriešinimo galimybes taikos, mobilizacijos ar karinės padėties, okupacijos sąlygomis, taip pat piliečių veiksmus, pasipriešinimui galimai agresijai ruošiantis jau šiandien.

Kurso metu taip pat reikia atlikti dvi praktines užduotis: pirmoje – atpažinti pilietišką elgesį, antroje – nuspręsti, kaip pilietiškam žmogui reikėtų elgtis skirtingose situacijose.

Baigus šiuos mokymus, yra išduodamas sertifikatas. KAM teigimu, jis galioja tol, kol ginklų savininkas turi leidimą laikyti ginklą.

Kiti trys kursai, skirti pasirengti mobilizacijai, pilietiniam pasipriešinimui ir sąjungininkų atvykimui, reikalauja atlikti testą prieš sertifikato išdavimą, tačiau ginklų savininkams privalomame kurse tokio patikrinimo nėra.

A. Marcinkevičius sako pasigendantis tokio įvertinimo.

„Šiuo metu yra laisvas išklausymas ir tiek (...) Yra dar trys temos, kurios ginklų savininkams nėra privalomos, tačiau jos irgi yra naudingos ir jos turi pateiktų žinių, atsakymų į klausimus vertinimo kriterijų patikrinimą“, – aiškino A. Marcinkevičius.

Jo teigimu, Ginklų savininkų asociacija nuo pat pradžių pritarė idėjai, jog toks pilietinio pasipriešinimo kursas yra reikalingas.

„Ginklų savininkas, įgydamas teisę, valstybės jam suteikiamą, įsigyti šaunamąjį ginklą, tuo pačiu įgyja ir pareigą“, – pridūrė A. Marcinkevičius.

Ginklų savininkų asociacijos vadovas kalba apie Konstitucijoje numatytą kiekvieno Lietuvos piliečio teisę ir pareigą ginti valstybę nuo užsienio ginkluoto užpuolimo.

KAM turimais duomenimis, kasmet dėl galimybės gauti arba atnaujinti leidimą laikyti ir nešiotis ginklus į šalies policijos įstaigas kreipiasi apie 20 tūkst. asmenų.

Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video