Prasideda išankstinis balsavimas (0)

Publikuota: 2024-10-07 Kategorija: Politika
Prasideda išankstinis balsavimas
Rokiškio Sirena nuotr. / Prasideda išankstinis balsavimas

Spalio 8-10 dienomis galima iš anksto balsuoti Seimo rinkimuose. Balsuoti bus galima visų 60 Lietuvos savivaldybių pastatuose ir papildomai įsteigtose balsavimo vietose nuo 7 val. iki 20 val.  Rokiškyje – savivaldybės pastate, Sąjūdžio a. 1.

Visi rinkėjai gali balsuoti bet kurioje išankstinio balsavimo vietoje, nepriklausomai nuo to, kur jie yra deklaravę gyvenamąją vietą.

Balsavimo iš anksto vietų sąrašas>>  

Dalį rinkėjų komisijų nariai aplankys jų buvimo vietose

Į balsavimo vietas dėl pagrįstų priežasčių negalintiems atvykti rinkėjams bus sudaromos sąlygos balsuoti jų buvimo vietose.

Spalio 9-11 dienomis bus organizuojamas balsavimas ligoninėse, socialinės globos ir rūpybos įstaigose, kariuomenės vienetuose ir bausmių atlikimo vietose.

Spalio 11-12 dienomis rinkimų komisijų nariai organizuos balsavimą rinkėjų namuose. Balsuoti namuose gali rinkėjai su negalia, juos namuose slaugantys asmenys, dėl ligos nedarbingi žmonės ir rinkėjai, sulaukę 70 ir daugiau metų.

Būtina turėti asmens dokumentą

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) primena, kad svarbiausias rinkėjo dokumentas einant balsuoti yra asmens tapatybės dokumentas: pasas arba asmens tapatybės kortelė. Taip pat tinka ir kiti Lietuvos Respublikoje išduoti dokumentai, kuriuose yra rinkėjo nuotrauka ir asmens kodas: vairuotojo pažymėjimas, diplomatinis pasas ir pan.

Spalio 13 d. balsuoti galima tik savo rinkimų apylinkėse

Spalio 13 d. (sekmadienis) yra pagrindinė Seimo rinkimų diena, kai tikimasi sulaukti didžiausio balsuojančiųjų skaičiaus. Rinkimų apylinkės duris atvers 7 valandą ryto ir dirbs iki 20 valandos vakaro. Galimas antrasis rinkimų turas – spalio 27 d.

VRK atkreipia dėmesį, kad antraip nei pavasarį, Seimo rinkimų sekmadienį balsuoti bus galima tik savo rinkimų apygardos rinkimų apylinkėse. Taip yra dėl to, kad pusė Seimo narių yra renkama vienmandatėse rinkimų apygardose ir kiekvienos iš 71 vienmandatės rinkimų apygardos biuleteniai bus skirtingi ir rinkėjai turi teisę balsuoti tik už tos vienmandatės rinkimų apygardos, kurioje yra deklaravę savo gyvenamąją vietą, kandidatus.

Kadangi rinkėjų sąrašas yra sudaromas remiantis Gyventojų registro duomenimis, rinkėjai jame priskiriami konkrečiai rinkimų apygardai pagal jų deklaruotą gyvenamąją vietą.

Pasitikrinti, kur balsuoti, pagal įvestą naujos deklaruotos gyvenamosios vietos adresą galima žemėlapyje. Čia rinkėjai ras rinkimų apylinkę ir apygardą – https://www.rinkejopuslapis.lt/zemelapis/

Balsavimo vietų kontaktai skelbiami ČIA>>

Spalio 7 d., likus vienai dienai iki išankstinio balsavimo pradžios, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) patvirtino galutinį 2024 m. Seimo rinkimuose turinčių teisę balsuoti rinkėjų sąrašą.

Rinkėjų sumažėjo

Iš viso šiuose rinkimuose balsavimo teisę turės 2 375 800 rinkėjų.

Į rinkėjų sąrašą yra įtraukti rinkėjai, kurie yra deklaravę savo gyvenamąją vietą Lietuvoje arba užsiregistravo balsuoti užsienyje.

Lyginant su 2020 m. Seimo rinkimais, kai balsavimo teisę turėjo 2 457 722 rinkėjai, šiais metais rinkėjų skaičius sumažėjo beveik 82 tūkstančiais.

Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video