Prezidento politinei kampanijai registruoti 14 dalyvių, penki asmenys atmesti (0)

Publikuota: 2024-02-20 Kategorija: Politika
Prezidento politinei kampanijai registruoti 14 dalyvių, penki asmenys atmesti
Rokiškio Sirena nuotr. / Rinkimai

Vidurnaktį pasibaigus prezidento politinės kampanijos dalyvių registracijai antradienio rytą tapo aišku, kad toliau kampanijoje dalyvauti galės 14 asmenų, skelbia Vyriausioji rinkimų komisija (VRK).

„Iš viso turime registravę 14 politinės kampanijos dalyvių, kurie ketina varžytis dėl valstybės vadovo posto. Penkis iš jų kelia politinės partijos, likę devyni savo kandidatūras nusprendė kelti patys“, – pranešime cituojama VRK pirmininkė Lina Petronienė.

Pasak VRK vadovės, dalyvauti šiuose rinkimuose pageidavo dar penki asmenys, tačiau kai kurie jų neatitiko įstatymuose nustatytų reikalavimų dėl amžiaus, dėl pasyviosios rinkimų teisės apribojimo arba nepateikė būtinų dokumentų ir dėl to nebuvo registruoti.

Palyginimui VRK patiekia duomenis, kad per praėjusius 2019 metų prezidento rinkimus dalyvauti politinėje kampanijoje buvo užsiregistravę 17 asmenų, tačiau tik devyni užbaigė visus formalumus ir buvo įrašyti į prezidento rinkimų biuletenius.

Pirmadienį politinės kampanijos dalyviai pradėjo teikti pareiškinius dokumentus, tarp jų ir pažymą apie sumokėtą 8995 eurų dydžio prezidento rinkimų užstatą, kuris turi būti sumokėtas iš asmeninės sąskaitos.

Per tris dienas nuo pareiškinių dokumentų pateikimo būsimiesiems kandidatams ar jų atstovams VRK išduos parašų rinkimo lapus.

Iki antradienio 10 iš 14 būsimųjų kandidatų jau pateikė pareiškinius dokumentus VRK, tarp jų: Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ keliamas buvęs krašto apsaugos viceministras ir NATO generalinio sekretoriaus pavaduotojas Giedrimas Jeglinskas, Darbo partijos keliamas parlamentaras Andrius Mazuronis, antros kadencijos siekiantis prezidentas Gitanas Nausėda, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos keliamas buvęs sveikatos apsaugos ministras parlamentaras Aurelijus Veryga, parlamentaras Remigijus Žemaitaitis, savarankiškai išsikelti siekiantis medikas Eduardas Vaitkus.

Taip pat dokumentus jau pateikė Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų keliama premjerė Ingrida Šimonytė, Laisvės partijos keliamas Konstitucinio Teismo pirmininkas Dainius Žalimas, savarankiškai išsikelti siekiantis advokatas Ignas Vėgėlė, buvęs kariuomenės vadas Valdas Tutkus.

Per posėdį antradienį VRK priims sprendimus dėl rinkėjų parašų rinkimų lapų išdavimo ir galimybės rinkti rinkėjų parašus elektroniniu būdu „Rinkėjo puslapyje“.

Pirmuosius rinkėjų parašus dalis pretendentų galės pradėti rinkti jau trečiadienį. Kandidatais jie bus registruojami, jei surinks ne mažiau kaip 20 tūkst. rinkėjų parašų. Parašus galima rinkti iki kovo 28 dienos.

Be jau minėtų pretendentų į kandidatus pareiškinius dokumentus dar gali pateikti keturi politinės kampanijos dalyviais užsiregistravę asmenys: Zenonas Andrulėnas, Arūnas Rimkus, Gintautas Kniukšta, Žilvinas Treigys.

Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video