Šalpos pensijas gaus ir dirbantys neįgalūs žmonės (0)

Publikuota: 2023-12-14 Kategorija: Politika
Šalpos pensijas gaus ir dirbantys neįgalūs žmonės
Rokiškio Sirena nuotr. / Seimas leido šalpos pensijas mokėti ir dirbantiems žmonėms, gaunantiems negalios pensiją arba netekusiems 45−55 proc. darbingumo sulaukus 24 metų.

Seimas leido šalpos pensijas mokėti ir dirbantiems žmonėms, gaunantiems negalios pensiją arba netekusiems 45−55 proc. darbingumo sulaukus 24 metų. 

Seimas ketvirtadienį priėmė tai numatančias Šalpos pensijų įstatymo pataisas: už balsavo 109, o susilaikė 17 parlamentarų.  

Seimo Neįgaliųjų teisių komisijos pirmininkė Monika Ošmianskienė pabrėžė, kad nauja tvarka yra labai laukta ir reikalinga, nes sprendžia esmines ir ilgalaikes problemas.

„Viena, tai yra teisingumas žmonių su negalia tarpe, kita, kad galės pagaliau dirbti taip, kaip ir visi žmonės. Deja, reikia pripažinti, kad dviejų problemų taip ir neišsprendžiame – sunkią negalią turinčius žmones paliekame gyventi absoliučiame skurde. Tiesa, kad problema yra sprendžiama pačių silpniausių ir labiausiai skurstančiųjų sąskaita, kas nėra gerai“, − Seimo posėdyje teigė M. Ošmianskienė.  

Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkas Justas Džiugelis pranešė, kad žmonėms, netekusiems 45-55 proc. darbingumo ir sulaukus 24 metų, šalpos išmokos sieks 197–235 eurus.  

Šiuo metu dirbti ir kartu gauti šalpos pensiją gali tik žmonės, kuriems negalia pripažinta iki 24 metų. Asmenys, kuriems nustatytas 45−55 proc. darbingumas sulaukus 24 metų, negali pretenduoti į šalpos pensiją.

Seimas taip pat suvienodino šalpos negalios pensijų nustatymo principus, todėl daliai žmonių jos didės – visiems gavėjams šių pensijų dydžiai bus suskirstyti kas penkerius netekto darbingumo procentus.

Pavyzdžiui, žmonėms, neįgaliais pripažintiems iki 24 metų ir netekusiems 45−60 proc. darbingumo, šalpos pensijos nuo 2024 metų liepos augs nuo 25 iki 74 eurų.

Neįgaliais pripažinus sulaukus 24 metų ir netekusiems daugiau nei 60 proc. darbingumo, šalpos pensijos didės nuo 15 iki 90 eurų, o tokio pat darbingumo tėvams ar globėjams, kurie bent 15 metų slaugys namuose neįgalius žmones, bei motinoms, išauginusioms penkis ar daugiau vaikų, – nuo 49 iki 110 eurų.

Dabar šalpos negalios arba šalpos senatvės pensijos skiriamos tik daugiavaikėms motinoms. Seimas leido tokias pensijas mokėti ir tėvams. 

Seimas, be to, nuo kitų metų sausio leido gauti šalpos išmokas už vienerius metus (vietoj 6 mėnesių), jeigu žmogus praleidžia kreipimosi dėl išmokos skyrimo terminą. 

„Sodros“ duomenimis, trečiąjį šių metų ketvirtį šalpos išmokas gavo 62,3 tūkst. žmonių. Dauguma (virš 45 tūkst.) gauna šalpos neįgalumo pensiją, šalpos senatvės pensiją – beveik 11,5 tūkst., o šalpos našlaičių pensiją – apie 4 tūkst. Šalpos kompensaciją gauna 1,6 tūkst. gyventojų. 

Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video