Sveiko maisto technologė pataria: stovyklos priešpiečių dėžutės turinys vaikams, ką verta įdėti, o ko geriau vengti (0)

Publikuota: 2022-07-13 Kategorija: Sveikata
Sveiko maisto technologė pataria: stovyklos priešpiečių dėžutės turinys vaikams, ką verta įdėti, o ko geriau vengti
Organizatorių nuotr. / Priešpiečių dėžutė

Vasaros metu dalis vaikų dienas leidžia stovyklose, į kurias nešasi priešpiečių dėžutes. Tėvai turi didelį pasirinkimą, ką gali įdėti į šias dėžutes.  Žinodami, kokius produktus geriau pasirinkti ir kaip juos derinti, tėvai ne tik užtikrina vaikams sotumo jausmą, bet ir tai, jog jie gaus visų organizmui reikalingų maistinių medžiagų. Sveiko maisto technologė Raminta Bogušienė dalinasi patarimais, kas turėtų būti vaiko priešpiečių dėžutėje, o ko geriau vengti.

Svarbiausias priešpiečių dėžutės principas – maisto produktų pusiausvyra. Tai yra atitinkama angliavandenių, baltymų bei riebalų proporcija. Patariama atsižvelgti ne tik į vaikų norus, bet ir į sveikos mitybos gaires, rinktis produktų įvairovę.

„Jeigu priešpiečiams įdėsite sausainių, vaikas gaus greitųjų angliavandenių dozę, o tai suteiks trumpalaikį sotumo jausmą. Vaikui trūks kitų maistinių medžiagų, jis greit išalks, nes cukraus lygis greitai pakils, tačiau greitai ir nusileis“, – teigia Raminta Bogušienė, sveiko maisto technologė bei VšĮ „Sveikatai palankus“ įkūrėja.

Klasikiniai priešpiečių dėžutės pasirinkimai

Priešpiečių dėžutėje, kurią vaikai nešasi į stovyklą ar mokyklą, dažniausiai rasime sumuštinius. Tai klasikinis pasirinkimas, kuris tinka ir jaunesniems, ir vyresnio amžiaus vaikams. Šio užkandžio variantų yra įvairiausių: tepami sumuštiniai su skirtingais priedais, karšti sumuštiniai, sumuštiniai-tortilijos, sumuštiniai su trapučiais ir kt. Taip pat priešpiečių dėžutė paįvairinama namuose keptu keksiuku ar pyrago gabalėliu, vaisiais. Tačiau tokie produktai kaip labai saldūs sausainiai, bandelės su glaistu nėra itin sveikas priešpiečių pasirinkimas vaikui, tad siūloma jais nepiktnaudžiauti.

„Gaminant sumuštinius reikėtų atkreipti dėmesį, kad jie būtų kuo sveikesni: gera ir kokybiška viso grūdo duonelė, sviesto, kad uždengtų „duonos akutes“, salotos, virta aukščiausios rūšies mėsytė (tarkim, kalakutiena). Šalia sumuštinio taip pat siūlau pateikti vaikui patinkančių daržovių, pjaustytų agurkų, pomidorų, traškių morkyčių. Priešpiečių dėžutėje gali būti ir uogos ar vaisiai, riešutai, sėklos, taip pat pieno produktai – jogurtas, sūrio lazdelės“, – dalijasi R. Bogušienė.

Duonos vaidmuo vaikų mitybos racione

Angliavandeniai yra mitybos pagrindas, todėl grūdinės kilmės produktai labai svarbus energijos šaltinis, ypač augančiam organizmui. Sveiko maisto technologė teigia, kad tinkamiausia duona vaikams – viso grūdo, kuri yra turtinga organizmui naudingomis skaidulomis, bei turi nedidelį cukraus ir druskos kiekį.

„Jeigu kalbame apie ruginę duoną, ji gali turėti iki 5 gramų cukraus, iki 1,2 gramų druskos ir daugiau nei 6 g skaidulinių medžiagų šimte gramų duonos. Kvietinėje duonoje taip pat svarbu, kad cukraus kiekis neviršytų 5 gramų, druskos – 1 gramo, skaidulinių medžiagų būtų daugiau nei 5 g. Geriau pirmenybę teikti natūraliai raugintai ir ekologiškai duonai“, – etiketes prieš perkant duoną perskaityti pataria R. Bogušienė.

Cukrus duonos gamybos procese dažnai išsiskiria iš natūralių ingredientų: įvairų grūdų, saulėgrąžų ar sėlenų. Modernios technologijos leidžia duonos kepėjams stebėti ir nuolat tobulinti savo produkcijos sudėtį, ieškoti būdų, kaip mažinti cukraus kiekį duonoje, neprarandant jos autentiško skonio. Panagrinėjus vieno iš lietuviškos duonos gamintojų „Vilniaus duona“ etiketes pastebėta, kad iš 23 ruginių kepinių 21 duonos rūšis neviršija 5 gramų cukraus normos.

Dažnai tėvų nuomonės išsiskiria, kai diskutuojama, kas sveikiau – sumuštinis su duona ar trapučiu? Traputis nėra laikomas sveikesniu pasirinkimu, tad gali tapti išimtimi tiems, kas netoleruoja glitimo ir yra jam alergiški, arba norint įvairovės.

„Duona, jeigu ji yra pilnavertė, viso grūdo, su mažiau cukraus, druskos, daugiau skaidulinių medžiagų – vertingesnis ir sotesnis pasirinkimas. Daug skaidulų turintis duonos gaminys suteiks ilgesnį sotumo jausmą negu kukurūzų ar ryžių trapučiai“,  – teigia sveiko maisto technologė.

Duona, vaisiai ir daržovės yra vieni pagrindinių skaidulų šaltinių kasdienėje mityboje, tačiau tik dalis žmonių žino, kokia yra reikalinga dienos skaidulų norma. „Mūsų atliktas tyrimas parodė, kad net 61 proc. Lietuvos gyventojų nežino rekomenduojamo skaidulų kiekio ir neseka, kiek jų suvartoja. Remiantis tarptautinėmis rekomendacijomis, 1–3 metų vaikai turėtų gauti iki 14 g skaidulų per dieną, 4–13 metų vaikai – apie 16–25 g. Ieškant duonos su skaidulomis, verta įsiminti dvi pagrindines taisykles. Jei etiketėje nurodyta, kad 100 g produkto yra mažiausiai 3 g skaidulų, tokia duona laikoma skaidulų šaltiniu, o jei mažiausiai 6 g skaidulų – duona laikoma turinčia daug skaidulinių medžiagų“, - teigia Snieguolė Šoblinskienė, „Vilniaus duonos“ produktų kūrimo vadovė.

Subalansuotos priešpiečių dėžutės pavyzdys

Raminta Bogušienė pateikia vieną iš pavyzdžių, ką galima įdėti į vaiko priešpiečių dėžutę, kuri užtikrina sotumą bei subalansuotumą:

  • Dvi riekelės pilno grūdo duonos, užteptos plonu sviesto sluoksniu, su salotomis ir virta paukštiena
  • Saujelė vyšninių pomidoriukų ir nedidelis agurkas
  • Kelios saujos sezoninių uogų (trešnių, braškių, aviečių)
  • Sūrio lazdelė
  • Vandens buteliukas
Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video