Žino, mato, išbando – vaikų susidomėjimas sveika gyvensena kur kas didesnis, nei mano suaugusieji (0)

Publikuota: 2025-10-09 Kategorija: Švietimas
Žino, mato, išbando – vaikų susidomėjimas sveika gyvensena kur kas didesnis, nei mano suaugusieji
Rokiškio Sirenos nuotr. / RRŪS projektas „Eko – vaikams ir jų tėvams“ šį rudenį „klajojo“ po Rokiškio rajono mokyklas ir 1-4 klasių moksleiviams kalbėjo apie sveiką mitybą bei atskleidė ekologinių produktų skonį.

Rokiškio rajono ūkininkų sąjungos (RRŪS) projektas „Eko – vaikams ir jų tėvams“, šį rudenį „klajojęs“ po Rokiškio rajono mokyklas ir „prisistatęs“ vyresniems vaikams, baigėsi. Išgirdę, pažinę ir net paragavę moksleiviai praturtėjo – žinių bagažas, susijęs su sveika mityba ir sveika gyvensena dabar – kaip niekad pilnas. Valstybės lėšomis iš dalies finansuoto projekto tikslas – „pasėti“ vaikų pasąmonėje sveikos gyvensenos įpročių grūdą.

Žino, mato, išbando

Paskaitas skaičiusius pranešėjus vaikai labai nustebino gerąja prasme, nes įrodė, jog pateikiama informacija jiems yra aktuali, įdomi ir svarbi.

Šį kartą pasikalbėti su vaikais apie sveiką mitybą projekto koordinatoriai pakvietė net ir mažiausiems rokiškėnams gerai pažįstamą moterį, restoranų „Pesto“ ir „Pupelė“ įkūrėją, savininkę Laurą Viduolytę-Pupelienę. Plėtodama maitinimo verslą moteris nesiekia taupyti, o priešingai, patiekalus stengiasi ruošti sveikai, naudodama ekologiškus produktus: daržoves, brandintą jautieną, kiaušinius. Kalbėdama apie klientų maitinimosi įpročius pašnekovė neslėpė, jog maža dalis jų domisi, kas lėkštėje, tačiau vaikų žinios, pademonstruotos projekto metu, ją nuteikė maloniai.

„Pavyzdžiui Rokiškio Juozo Tūbelio progimnazijos ketvirtokai mane labai stipriai nustebino. Buvo neįtikėtina, kiek vaikai visko žino ir kiek jau yra išbandę. Aš net nebeturėjau ką pasakyti ar ką pridurti – mokiausi jau iš jų (juokiasi – aut. past.). Tikriausiai visa tai sąlygoja jų amžius, kai viskas yra įdomu, smalsu, norisi pažinti, patirti. Jeigu jau cukinijų picą yra ragavę ir sako, kad patiko, tai čia yra neįtikėtina. Nuoširdūs sveikinimai projekto rengėjams: rezultatai rodo, kad vaikų švietimas tokiais, sakyčiau, jutiminiais projektais, yra puikus mokymo būdas“, – savo dalyvavimą projekte apibendrino L. Viduolytė-Pupelienė.

Priimtų dirbti pedagogais

J. Tūbelio progimnazijos direktorius Zenonas Pošiūnas pusiau rimtai, pusiau juokais sakė, kad visus paskaitas skaičiusius projekto rengėjus mielai priimtų dirbti į progimnaziją pedagogais: „Jei atvirai, aš atėjau tik kelioms minutėms pasmalsauti, apie ką kalbės, ką pristatys. Bet taip ir pasilikau išklausyti visų pranešimų, nes jie buvo be galo įdomūs, informatyvūs, įtraukūs. Visada sakau, kad vaikai geriausiai mokosi per jutiminius dalykus ir labai džiaugiuosi, kad pranešėjai tą supranta, tuo pasinaudojo: kalbėdami apie ekologinį ūkį turėjo pavyzdžių, kaip atrodo ekologinis ir įprastas dirvožemiai, ekologinių grūdų ir iš jų sumaltų miltų. Kas be ko – ekologinėmis gėrybėmis buvo nuklotas visas ilgas stalas. Tikrai visus kalbėjusius mielai priimčiau dirbti progimnazijoje pedagogais – puikiai išmano darbą su vaikais“.

Direktorius stebėjosi ir moksleivių sutelktomis žiniomis apie bites, gebėjimu atpažinti bei įvardinti ekologiškų produktų ženklinimą.

Didelė atsakomybė mokyti vaikus

Projektas „Eko – vaikams ir jų tėvams“ šiais metais buvo pristatytas mokyklinio amžiaus vaikams: 1-4 klasių moksleiviams. Visgi, pasak koordinatorės Linos Meilutės-Datkūnienės, visai nesvarbu, kam kalbama – kasmet visi šio projekto pranešėjai darbo imasi labai atsakingai: „Norime ir siekiame kokybiškai, įtraukiai, įdomiai pateikti sudėtingą situaciją mažesniems klausytojams. Kasmet atnaujiname pranešimus, nes auditorijos keičiasi. Dar labai svarbu pažymėti, kad visada stengiamės orientuotis į mūsų klausytojus: jeigu jaučiame, kad pavargo, trumpiname pranešimus, keičiame pranešėjus ir pan. Ar sunku? Sunku nebūna, bet atsakomybę kasmet jaučiu labai didelę ir vidinė įtampa nuslūgsta tik po renginio, kai vaikai nuoširdžiai dėkoja, išsako mintis, jog buvo įdomu“.

Moteris tikino, kad darbas su mokinukais buvo rimtesnis – su jais jau galim diskutuoti apie produktus ir sužinoti jų pačių asmenines patirtis bei kasdienius įpročius, taip pat yra galimybė pasimokyti patiems pranešėjams ir išsikelti projekto užduotis ateičiai. Juk projekto tikslas – žaidimo forma kalbėti apie rimtus dalykus.

Nuoširdžiai domisi

Paklausta, ar vaikams apskritai yra įdomi sveikos mitybos, sveikos gyvensenos tema, L. Meilutė-Datkūnienė lyg peiliu nurėžė: be jokios abejonės – jie noriai įsitraukia į užduotis.

„Mūsų vaikai tikrai žingeidūs ir jiems – viskas įdomu. Jie įdėmiai klausėsi tiek apie bičių naudą ekosistemai, tiek apie ekologiniuose ūkiuose laisvai ganomus gyvulius, tiek apie duoną, kepamą iš ekologiškų grūdų, kaip ir apie ekologiškų produktų naudą emocijoms bei mokymosi rezultatams. Mūsų susitikimuose mokytojai dažnai nerimauja, jeigu vaikai kalbasi ar su draugais reiškia emocijas garsiau. Bet mes esame įpratę ir labai gerai suprantame, kad net ne kiekvienam suaugusiam apie 2 val. išlaikyti sutelktą dėmesį yra paprasta. Vaikams įdomu drauge ragauti tokius paprastus produktus kaip: sūris, obuoliai, morkos, burokėliai, duona, nes būdami draugų būry tarsi atranda šiuos skonius iš naujo“, – pastebėtomis smulkmenomis dalijosi projekto koordinatorė. 

Keliaujant po ugdymo įstaigas ji sako atlieka ir projekto „stebėtojos“ vaidmenį: analizuoja auditoriją ir visada stengiasi įvertinti ar viskas sekasi taip, kaip norėjosi.

Pašnekovė šypsojosi, kad vaikai – labai nuoširdūs: „Vyresnieji klausosi informacijos susidomėję ir išplėstomis akimis, komentuoja, prideda minčių iš savo patirčių. Pastebėjau, kad vaikams labai reikia artumo: po renginio ne vienas prieidavo, pakalbindavo, net apkabindavo. Pasidžiaugdavo, kad labai patiko, sakydavo, kad nori, jog renginys dar tęstųsi“.

Siūlyti reikia taip, kaip mėgsta vaikai

„Eko – vaikams ir jų tėvams“ dalyvius visada pavaišina: paskaitų pabaigoje visi kartu ragauja ekologiškų produktų. L. Meilutės-Datkūnienės teigimu, per visą projekto kelionę nei karto neteko išgirsti vaikų sakant, kad neskanu. Priešingai, daugelis jų maistą gyrė.

„Mano dėmesį labiausiai atkreipė tai, kad nors ant stalo buvo ir sausainių, ir ekologiško šakočio, greičiausiai dingdavo: morkos, agurkai, obuoliai, kriaušės. Mielai vaikai gėrė pieną, kefyrą, ypač – mažesni. Aš manau, kad tokia tendencija buvo dėl to, kad buvo pateikiami atskiri produktai, kaip vaikai ir mėgsta: morka, obuolys, kriaušė, duona, virta mėsytė, makaronai, raugintos daržovės. Be padažų, be priedų, nemaišant ingredientų“, – paprastą ir aiškų faktą išsakė pašnekovė.

Šiemet, įgyvendinant projektą, jo dalyviai džiaugėsi ir dovanėlėmis: dideliais ekologiškų produktų rinkiniais, kuriuose buvo vaikams patrauklūs maisto gaminiai, tačiau – sveiki: guminukai, batonėliai, trapučiai, kruopos, aliejus, makaronai, sveiki gaivieji gėrimai, sausainiai ir pan. 

Jaučia poreikį

Savotišku fenomenu tapusio projekto rengėjai sako dar nesvarstę, ar kitąmet bus tęsinys – norisi atsikvėpti ir pasitarti – tačiau tikrai žino, kad rajono ugdymo įstaigos norėtų ir pakartojimo: kad komanda dar kartą atvyktų į jų įstaigą ir, galbūt, kitoms grupėms ar klasėms pristatytų sveikos gyvensenos principus.

„Po truputį galvose dėliojasi mintys apie suaugusiųjų auditoriją... Iš patirties galiu pasakyti, kad panašų renginį surengti jiems būtų tikslinga ir naudinga, nes labai dažnai vartotojai sako „kažkur kažką“ girdėję apie ekologiškus produktus, jų naudą, ženklinimą ir atsekamumą, bet žinios painiojasi ir neretai būna klaidingos. Arba jų yra per mažai. Esame kalbinę net atistiktinius praeivius, todėl žinome, kad informacijos tikrai nebus per daug. Kol kas nenoriu nieko plačiai komentuoti – reikia sulaukti kitų metų ir žiūrėti kokios bus galimybės: tiek finansinės, tiek fizinės“, – įvykiams už akių nenorėjo užbėgti L. Meilutė-Datkūnienė.

 

Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video