ISM Vadybos ir ekonomikos universiteto tvarumo ekspertai domėjosi pieno pramonės sektoriumi (foto) (0)

Publikuota: 2023-06-06 Kategorija: Verslas
ISM Vadybos ir ekonomikos universiteto tvarumo ekspertai domėjosi pieno pramonės sektoriumi (foto)
AB „Rokiškio sūrio“ nuotr. / ISM Vadybos ir ekonomikos universiteto Vadovų magistrantūros programos Verslo vystymo ir tvarumo modulio absolventai lankėsi gamykloje.

Į tvarius sprendimus nuolat investuojantis „Rokiškis sūris“ šiuo metu yra viena iš pieno sektoriaus lyderių Baltijos šalyse, inovacijomis siekianti teigiamų pokyčių aplinkosaugos, socialinėje ir valdymo srityse. Gegužės pabaigoje su įmonės atstovais susitiko ISM Vadybos ir ekonomikos universiteto Vadovų magistrantūros programos Verslo vystymo ir tvarumo modulio absolventai.

Tai – pirmoji šį modulį baigusi grupė, kurios sudėtyje įvairių verslų, valstybinių įstaigų atstovai, siekiantys naujų standartų ir tvarumo rodiklių savo veiklos srityse. Tvarumo entuziastai susipažino su įmonės „Rokiškio sūris“ veikla, iš arti pamatė, kaip Rokiškyje vyksta sūrių gamyba, lankėsi Švenčionėlių rajone esančiame pieno ūkyje. Diskutavo apie pasaulines tendencijas, tvarumo filosofinės minties transformaciją bei vis stipresnį tvarumo idėjos įsigalėjimą veiklos praktikose bei keliamų reikalavimų standartuose.

Robotizuotas pieno ūkis

Įmonė, pirkdama pieną iš šalies ūkininkų, taip pat atsižvelgia, ar ūkininkas tvariai ūkininkauja.

Vienas tokių – Izidoriaus Balčiūno šeimos ūkis – vienas stambiausių pieno ūkių šalyje. Kas antrą dieną į ūkį atvykstantis pienovežis į Rokiškį pristato apie 17 tonų pieno.

„Ši bendrovė pasiūlė geriausią kainą, jie artimiausi kaimynai, siūlo gerą perspektyvą“, – apie bendradarbiavimą kalba ūkininkas.

I. Balčiūnas ūkininkauti pradėjo 1997 m. nuo smulkaus ūkio, laikė 15–20 karvučių. Dabar ūkyje – 330 karvių, bendras galvijų skaičius 650.

„Plėtra vyko palaipsniui. Kai išsipleti, atgal kelio nėra, būna sunkesnių etapų, paskui vėl „važiuoji“ į priekį. Europines lėšas naudojome robotams įsigyti, pirkome dalį technikos. Rankų darbo ūkyje nėra. Turime du melžimo robotus, 14 melžimo kompiuterių, tris robotus, kurie pristūminėja pašarą“, – pasakojo ūkininkas.

Teisingas požiūris kuria tvarų ūkį  

Pasak I. Balčiūno, kuo gaunamos produkcijos savikaina yra mažesnė, tuo ūkis tvaresnis.

„Jeigu pieno pagaminimo savikaina gaunasi didelė, net kainos nedengia, toks ūkis nėra tvarus. Esant mažesnei savikainai, gauni daugiau pajamų, gali pasirinkti geresnius darbuotojus, mokėti jiems geresnius atlyginimus, tada nėra žmonių kaitos. Taupome įvairiai – pašarui stengiamės nušienauti jauną žolę nelaukdami vasaros vidurio. Svarbu kokybiškas pašaras, elektros sąnaudos, be reikalo nelaikyti įjungtų vandens šildytuvų, atsisakyti patalpų šildymo atšilus orams. Gyvenimas jau verčia būti tvariam“, – sako modernaus ūkio šeimininkas.

Šiame ūkyje darbuojasi 22 žmonės, kai kurie jų saugiau kaip 20 metų, nuo pat ūkio įkūrimo pradžios.

Ieško patikimų ūkininkų

AB „Rokiškio sūris“ Utenos paruošų skyriaus viršininkė Jūratė Olekienė pabrėžė, kad įmonė siekia užmegzti ilgalaikį bendradarbiavimą su patikimais ūkininkais, nes gamybos procesas negali nutrūkti. Svarbiausias kriterijus – pieno kokybė. Ūkininkai stengiasi investuoti į kokybiškus pašarus, ūkio modernizavimą, kad jų veikla būtų kuo efektyvesnė, o gaunama produkcija – kuo kokybiškesnė. „Su savo partneriais kuriame stabilius, abipusiai naudingus ir pagarba grįstus santykius“, – sakė J. Olekienė.

Užs. Nr. 2215

Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video