Giedrė Trumpienė: arbata man – ir mylima veikla, ir darbas, ir kasdienis ritualas (0)

Publikuota: 2021-06-25 Kategorija: Žmonės
Giedrė Trumpienė: arbata man – ir mylima veikla, ir darbas, ir kasdienis ritualas
Asmeninio archyvo nuotr. / Arbatos skonių analizė

Vieniems arbata – kasdienis gėrimas ryte prie pusryčių stalo, kiti ją prisimena tik užklupus sunkiam peršalimui, treti apskritai mieliau renkasi puodelį kavos. Ir tik nedaugelis arbatą vertina ir jos subtilybes išmano taip gerai, kaip Giedrė Trumpienė – arbatos meno besimokiusi įvairiausiose pasaulio šalyse ir vietiniams ją ruošusi pačioje Japonijoje. Apie meilę šiam gėrimui, keliones po pasaulį ir įgytą neįkainojamą patirtį su Giedre kalbėjosi „Rokiškio Sirena“.

Meilę arbatai atradote prieš daugiau kaip 10 metų. Papasakokite, kaip ir kokiomis aplinkybėmis pirmą kartą susipažinote su kokybiška arbata.

Arbata ir skirtingi skoniai mane traukė nuo pat paauglystės – visad norėjau paragauti kuo daugiau arbatos rūšių, susipažinti su vis kitokiu arbatos skoniu ir paruošimo būdu. Kuomet gyvenau Rokiškyje, priklausiau Jaunųjų Lyderių Klubui ir ten vykdoma įvairi veikla, nuolat organizuojami tarptautiniai mainai sužadino smalsumą iš arčiau pažinti įvairias kultūras, analizuoti tarp jų esančius skirtumus bei pastūmėjo link Rytų Azijos kultūrų ir kalbų studijų. Jau įstojusi į universitetą, dar artimiau susipažinau su kultūriniais šalių skirtumais ir galiausiai, su mainų programa išvykusi į Japoniją, paragavau tikros, meistriškai paruoštos arbatos. Studijos ir buvo ta jungtis, kuri suvedė mano domėjimąsi kultūromis bei Rytų Azijos šalimis į vieną -arbatos meną.

Kur apie arbatos meną išmokote daugiausiai? Kas jus labiausiai įkvėpė toliau gilintis į šią sritį?

Skirtinga patirtis ir žinios atėjo skirtingais gyvenimo etapais. Studijuodama sužinojau, kokią reikšmę arbatos ceremonija turi japonams, o pirmasis gyvas susipažinimas su arbatos ruošimu įvyko jau pačiose Japonijos šventyklose ir beruošiant arbatą vietiniams gyventojams. Kuomet gyvenau Australijoje, dirbau arbatos parduotuvėje ir ruošiau įvairiausias arbatos degustacijas, o laisvu metu toliau mokiausi apie arbatą ir jos meną. Praėjusį pavasarį vėl nukeliavau į Japoniją, kur dirbau arbatos ūkininko padėjėja – laukuose nuo ankstaus ryto pjaudavome arbatą, kurią vėliau džiovindavome ir ruošdavome pardavimui. Ši, vėlgi kitokia, patirtis dar plačiau atvėrė akiratį ir praturtino mane neįkainojamomis žiniomis.

Pati arbata pamažu man tapo priklausomybe. Kadangi negeriu kavos, arbatos puodelis man – ir kasdienė kofeino dozė, ir ypatingas, kvapnus, skonio kupinas ritualas. Bekeliaudama po skirtingus pasaulio kampelius su savimi visada turėdavau kelioninį arbatos rinkinį, todėl ją sau beruošdama ir ragaudama išmokau pabūti akimirkoje, pasimėgauti mane supančia gamta ir užfiksuoti gražų momentą su arbatos puodeliu rankose. Visa ši nuostabi praktika, skonių pažinimas, nuolatinis mokymasis ir noras sužinoti daugiau mane ir įkvėpė tolimesnei kelionei po arbatos pasaulį.

Kokią įtaką šiandien arbata daro jūsų gyvenimo būdui, įpročiams ir kasdienybei?

Arbata šiandien – ir mano darbas, ir mylima veikla, ir kasdienis ryto ritualas su puodeliu rankose. Vasara – ypatingai mano mėgstamas laikas, kadangi išmokau tokių ruošimo būdų, kurie geriausiai atskleidžia įvairias arbatos savybes. Arbata, jos ruošimu mėgaujuosi nuolat, esu priklausoma nuo noro ieškoti kažko nauja, tyrinėti vis kitokius skonius, ieškoti naujos informacijos. Džiugina ir buvimas tarptautinės bendruomenės dalimi – bendraujame su arbatos mylėtojais iš viso pasaulio, dalinamės atradimais ir skirtingomis patirtimis.

Ką svarbiausio išmokote keliaudama po įvairiaspalvį arbatos pasaulį?

Arbata mane išmokė mėgautis akimirkomis. Įsivaizduokite paveikslą: esate kažkur Naujojoje Zelandijoje, gulite prie ežero, aplinkui kalnai ir pasakiško grožio gamta, ir šalia puodelis kvapnios arbatos. Tokie momentai apskritai yra neįkainojami, o kuomet susieji vaizdą su kvapu ir skoniu, atsimeni jį dar ilgai ilgai. Labai artima tapo Yugen filosofija – viena iš arbatos ceremonijos filosofinių dalių, apibūdinanti neakivaizdų grožį. Tokia pasaulėžiūra skatina atkreipti dėmesį į mažas detales, pastebėti jų grožį ir subtilumą. Ir Lietuvoje man gera stebėti gamtos grožybes, pajusti skirtingus metų laikus, o su arbata tai padaryti tampa dar paprasčiau.

Kokia arbata jūsų mėgstamiausia? Ką pirmiausia pasiūlytumėte išbandyti naujokui, pradedančiam kelionę po arbatos pasaulį?

Aš pati mėgstu ragauti įvairiausių rūšių arbatą, tačiau tikriausiai nei dienos neapsieinu be puodelio Senchia – populiariausios žaliosios arbatos rūšies Japonijoje. Tačiau ir čia viskas priklauso nuo to, kaip ją paruoši.

Naujokams siūlau kuo daugiau ragauti ir eksperimentuoti. Yra įvairiausių arbatų, parduodamų mažomis pakuotėmis, todėl bandyti skirtingus paruošimo būdus su vis kitokia arbatos rūšimi labai patogu ir įdomu. Tikro skonio pajautimui svarbu, kad arbata be cukraus ar kitų saldiklių, ir jei yra galimybė, siūlau pauostyti arbatžoles, nes skirtingi kvapai kiekvienam sužadina skirtingas asociacijas. Geriant arbatą svarbu būti sąmoningu, suprasti ir pajusti skonį, kvapą, o ne tik gerti ją kaip šalia maisto esantį gėrimą. Apskritai patarčiau arbatą ragauti ne kartu su maistu, o jau pavalgius, kad pavyktų pajusti tikrąjį jos skonį. O norintiems labiau įgusti reikėtų arbatos ieškoti ne pakeliuose ir rinktis tas, kurios nėra aromatizuotos. Paskutinis patarimas – vadovautis instrukcijomis, nurodytomis ant pakuotės, nes gamintojas jas pateikia atsižvelgdamas į arbatos rūšį, todėl svarbu nenuvertinti instrukcijų buvimo.

Esate baigusi meistrų kursus apie viso pasaulio arbatą, ne vienerius metus kaupėte žinių bagažą apie arbatos subtilybes. Ar vedate pamokas pradedantiesiems? Kur būtų galima gyvai išgirsti jūsų pasakojimų apie arbatos gaminimo procesą?

Mano asmeninis tikslas – dalintis arbatos kultūra, atvesti ją į Lietuvą ir supažindinti su ja visus, norinčius sužinoti kažką nauja. Edukacija – mano pagrindinė veiklos kryptis. Stengiuosi kuo plačiau apie savo veiklą pasakoti socialiniuose tinkluose, vedu nuotolines degustacijas, kurios ypač patogios šiuo karantininiu laikotarpiu. Greitu metu planuoju atidaryti arbatos studiją Vilniuje, kur kiekvienas galėtų užsukti, pasikalbėti ir išgerti kvapnios arbatos puodelį. Taip pat važinėju po įvairius renginius, iš kurių artimiausias – „Rokiškis Youth Fest“. Labai kviečiu į arbatos degustaciją visus norinčius paragauti, pasikalbėti ir pamatyti, kaip tai atrodo iš arti. Kadangi orai žada lepinti šiluma, planuoju daugiausia šaltos arbatos degustaciją, kad dalyviai galėtų atsigaivinti ir gerai praleisti laiką. 

Dėkoju už jūsų laiką.

 

matcha arbata 

Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video