Į regioninį „Sidabro vainikėlio“ turą atrinkti penkių rokiškėnų darbai (0)

Publikuota: 2024-03-11 Kategorija: Kultūra
Į regioninį „Sidabro vainikėlio“ turą atrinkti penkių rokiškėnų darbai
S. Striupienės nuotr. / Atrinkti darbai keliaus į regioninį Rytų Aukštaitijos turą

Regioniniame Lietuvos moksleivių liaudies dailės konkurso „Sidabro vainikėlis“ ture pristatomi penkių rokiškėnų darbai. Komisija, kurią sudarė muziejininkai ir tautodailininkai, geriausiai įvertino Vakarės Irinos Butkytės, Tado Žalio, Urtės Krasauskaitės, Austėjos Kligytės ir Indrės Šinkūnaitės kūrinius. Vaikus parengė mokytojai Jolanta Kareniauskienė, Gita Kolosovienė, Regina Raišienė ir Arūnas Augutis.

Pynė, karpė, vėlė

Kartu su kitais atrinktais Rytų Aukštaitijos jaunųjų kūrėjų darbais, kūriniai bus eksponuojami Utenoje, o gegužės mėnesį atrinkti geriausieji keliaus į nacionalinį etapą, vyksiantį Panevėžio rajono Upytės tradicinių amatų centre. Rajoninį konkurso turą organizavusio Rokiškio turizmo informacijos centro specialistė turizmui Simona Striupienė sakė, kad iš viso savo darbus pristatė 11 rokiškėnų. Pagal konkurso nuostatus, gali dalyvauti 9–18 metų vaikai, o iš rajono atrenkama ne daugiau kaip 6 autoriai. Rajoniniame ture dominavo keramikos darbai. Į tolimesnį etapą pateko vaikų sukurti karpiniai, švilpynės (keramika), pintinės ir veltinis – Trijų išminčių apsilankymas Beatliejuje. 

Vertino komisija

Komisijos nariai, apibendrindami darbus, teigė, kad jie stiprūs ir įdomūs. Kai kurie neseniai buvo pristatyti mokinių etninės kultūros olimpiadoje. Vertintojai atkreipė dėmesį į karpinius, į kuriuos įdėta daug meistriškumo iškarpant smulkias detales. Tautodailininkai atkreipė dėmesį į pynėjų kruopštumą, bei, kaip savo srities specialistai, pastebėjo, kad daug sunkiau pinti iš vytelių negu iš pluoštinės medžiagos. Konkurse vertinamas ne tik kūrėjų meistriškumas, bet ir sąsajos su liaudies menu.

Motyvuojantys vadovai

„Sidabro vainikėlio“ konkursas, kurį organizuoja Nacionalinis kultūros centras, anksčiau vykdavo kasmet, dabar organizuojamas kas antrus metus. S. Striupienė sako pastebinti tendenciją, kad anksčiau vaikai gausiau dalyvaudavo konkurse, dabar darbų sulaukiama mažiau. Galimos priežastys – vyresni vaikai nebeužsiima kūryba, nes sunkėja mokslai, tam reikia skirti daugiau laiko, taigi apleidžia būrelius, o jaunesni nelabai nori eiti pinti iš vytelių ar karpyti. Motyvuojantys, sugebantys sudominti vaikus mokytojai, būrelių vadovai taip pat vaidina svarbų vaidmenį.

Bus skelbiami šeši laureatai

Nuo 2013 m. rengiamu moksleivių liaudies dailės konkursu siekiama skatinti jaunąją kūrėjų kartą prisiliesti prie senosios tradicijos ir kuriant padėti išsaugoti išlaikyti senąjį Lietuvos liaudies meną.  Kaip skelbia Lietuvos nacionalinis kultūros centras, konkursas kasmet pritraukia apie 400 vaikų, o kai kurie jaunieji autoriai savo atlikimo technika nenusileidžia vyresniems tautodailininkams. Konkurso laureatais skelbiami šeši geriausių darbų autoriai.

Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video