L. Dovydėno premija už geriausią lietuvišką romaną bus įteikta Rokiškyje (0)

Publikuota: 2021-10-13 Kategorija: Kultūra
L. Dovydėno premija už geriausią lietuvišką romaną bus įteikta Rokiškyje
lrytas.lt nuotr. / Rugilė Audenienė

Žymaus XX amžiaus rašytojo Liudo Dovydėno premija, kuria apdovanojamas geriausio naujo lietuviško romano autorius, šiemet paskirta Rugilei Audenienei. Kūrėja įvertinta už romaną „Vojaĝo“, kurį 2020 metais išleido leidykla „Aukso žuvys“.

Komisija pabrėžė debiutuojančios romanistės talentą kūrybingai remtis šeimos ir šalies istorija, gebėjimą atskleisti atkaklių, savo vertybėms ištikimų žmonių charakterius, sodrią kūrinio kalbą.

„Vojaĝo“ – debiutinis R.Audenienės romanas, parašytas remiantis autentiška autorės giminės istorija. Tai pasakojimas apie tremtį ištvėrusį autorės senelį, kuris paliko ryškius pėdsakus ne tik giminės, bet ir Lietuvos esperantininkų istorijoje.

„Skaitant romaną kilo minčių apie moterų ir vyrų karo, okupacijos laikotarpio išgyvenimo ypatumus. Moteriška kantrybė, bendruomeniškumas, veiklumas savotiškai koreliuoja su vyrų karo žaizdomis, tais nirtulingais pykčio žvėrimis. <...> Romano autorė gilinasi į detales, siekia autentiškai atspindėti keturis dešimtmečius besidriekiančios istorijos dvasią – svarbu ne tik paliudyti, bet ir įsiskverbti į personažų savasties gilumas, tarpusavio santykius“, – rašo apie R.Audenienės romaną „Naujasis židinys“.

Pasak rašytojos, L.Dovydėno gyvenimas šiek tiek panašus į jos senelio Juozo Gaiduko, kuris tapo „Vojaĝo“ prototipu. „Man daro įspūdį Liudo Dovydėno kaip rašytojo ir žmogaus kelias. Jis – inteligentas „nuo Rakiškia“, rašytojas, žurnalistas, visuomenės stebėtojas, karo pabėgėlis, naujakurys Amerikoje.

Aš esu kilusi iš Biržų, keli žingsniai nuo Rokiškio, tad man svarbūs mažų miestų gyvenimai“, – teigė laureatė.

Rašytojo ir žurnalisto Liudo Dovydėno (1906-2000) premija teikiama nuo 2008-ųjų. Jos mecenatas – Jungtinėse Valstijos gyvenantis rašytojo sūnus, fotomenininkas Jonas Dovydėnas.

Premijos laureatais yra tapę rašytojai Romualdas Granauskas, Leonardas Gutauskas, Vytautas Martinkus, Valdas Papievis, Vladas Kalvaitis, Donaldas Kajokas, Grigorijus Kanovičius, Kristina Sabaliauskaitė, Birutė Jonuškaitė, Sigitas Parulskis, Markas Zingeris.

Šiemet premijai taip pat buvo pasiūlyti Liutauras Degėsys (romanas „Lengva nebus“), Rimantas Kmita (romanas „Remyga“), Dovydas Pancerovas (romanas „Medžiojant tėvą“) ir Undinė Radzevičiūtė (romanas „Grožio ir blogio biblioteka“).

Rugilė Audenienė – žurnalistė, rašytoja, aktyvi kultūrinio lauko veikėja. Jos prozos tekstus ir eilėraščius yra publikavę „Literatūrinės slinktys“, „Nemunas“, „Literatūra ir menas“. Kelerius metus ji rengia kūrybinį projektą moksleiviams „Haiku gimnazija“, nuo 2014 metų organizuoja literatūrinį konkursą „Biržų haiku“. Konkursas tapo svarbiu kasmetiniu Biržų miesto kultūros renginiu.

Premijos įteikimas vyks spalio pabaigoje Rokiškyje, laureatei bus įteiktas diplomas ir 5000 eurų piniginė premija. Šventės organizatorė – Rokiškio rajono savivaldybės Juozo Keliuočio viešoji biblioteka.

Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video