Miesto gimtadienyje – dėmesys įvairioms tautoms (foto) (0)

Publikuota: 2022-09-19 Kategorija: Kultūra
Miesto gimtadienyje – dėmesys įvairioms tautoms (foto)
Rokiškio Sirena nuotr. / Rokiškio miesto šventės tema – „Pamatyk pasaulio kaleidoskopo spalvas“.

Šių metų Rokiškio miesto šventės tema – „Pamatyk pasaulio kaleidoskopo spalvas“. Greičiausiai šią temą padiktavo laikmetis, kai sulaukiame nuo karinės agresijos bėgančių ukrainiečių, o taip pat esame priversti pažinti ir kitas pasaulio tautas.

Mugei nepalankus oras

Spalvingiausias buvęs šeštadienis. Gaila, jau rugsėjis ir orai rudeniu dvelkiantys. Viską apžiūrėti, paragauti, paklausyti reikėjo ne tik noro, bet ir užsispyrimo bei sveikatos. Aišku, būna ir blogiau. Kaip visada, Rokiškį nuspalvino prekybininkų mugė su įvairiausiais dirbiniais, kepiniais ar žaislais. Nepraleido progos mugėje pasireklamuoti ir politikai. Save pristatė dvi partijos – socialdemokratai ir LVŽS. Vaikų laukė atrakcionai. Miesto gatvėmis riedėjo motociklai. Vyko sporto popietė „Rokiškiada“.

Tautų palapinės

Turbūt daugiausia dėmesio sulaukė daugelio tautų vėliavomis pasipuošęs L. Šepkos parkas. Visas šis vyksmas parke pavadintas „Pasaulio kaleidoskopu“. Mat čia buvo galima rasti palapines, kuriose buvo rodomos konkrečioms šalims būdingos veiklos. Prancūziją pristatė „Levandų vanagynė“, Graikiją – jungtinės Rokiškio jaunimo centro bei bibliotekos pajėgos su graikų deive priešakyje, Indijoje buvo galima pasidaryti laikiną tatuiruotę chna dažais, JAV palapinėje sėdėjo indėnės ir siūlė sapnų gaudyklėmis pagauti kuo spalvingesnius sapnus. Olandai siūlė parvežtus iš savo šalies originalius daiktus. Japonijoje mergina vaikus ir suaugusius mokino origamio (lankstymo iš popieriaus) meno.

Dėmesys Ukrainai

Turtingiausias – ukrainiečių kiemelis. Ten siūlytos ir ukrainiečių pačių darytos spalvinimo knygelės, kuriose prierašai po piešiniais – tiek lietuvių, tiek ukrainiečių kalba. Moterys vaišino sočiu troškiniu, dalino pačių gamintus virtuvės reikmenis. Norintys paremti Ukrainą, tai galėjo padaryti čia pat, paaukodami norimą sumą. Tiek „tikros“ ukrainietės, tiek jas palaikančios rokiškietės buvo pasipuošusios spalvingais tautiniais vainikais.

Linksmino ir vaikus

Vaikai, kaip ir dažnoje šventėje, galėjo tikėtis nusipiešti spalvingą veidelį, paragauti saldumynų. Jų laukė ir pramogos „Magiškame miške“. Buvo galima rasti ir senovinių lietuviškų žaidimų. Dalis vaikų ir suaugusiųjų susidomėjo Lietuvos Raudonojo Kryžiaus Rokiškio skyriaus savanorių mokymais apie gaivinimo veiksmus užspringus ar ištikus širdies priepuoliui bei kitoms netikėtoms su grėsme gyvybei susijusiomis situacijomis.

Šokiai ir dainos

L. Šepkos parke šoko, trypė, grojo ir dainavo įvairių šalių atlikėjai. Vienas tautinių šokių kolektyvas buvo atvykęs iš Lenkijos, lenkiška dvasia pasidalino tautinių mažumų kolektyvas iš Visagino, pasirodė atlikėjai iš Katalonijos, Malaizijos, Vengrijos bei Ukrainos. Parke savo kūryba atlikėjai dalinosi dviejose scenose (maža ir didesne), o vėlesniu metu susirinko į didžiąją sceną prie Rokiškio kultūros centro, kurioje vėliau minią išjudino Donatas Montvydas ir vėliau vykusi diskoteka.

Atidengti atminimo ženklai

Atskira miesto šventės (523 gimtadienio) dalis – atminimo ženklų atidengimas ant kultūros namų sienos. Esamų ženklų ekspoziciją papildė dviejų Rokiškio krašto žinomų žmonių ženklai – operos solistės Irenos Jasiūnaitės bei Lietuvos teatro, kultūros bei politinio veikėjo Jono Korenkos atminimą įamžinančios lentelės. Šia proga buvo atlikta muzikinė kompozicija, atlikta ištraukos iš J. Korenkos spektaklio trumpa interpretacija. Keraminę lentelę J. Korenkai atminti pagamino menininkas Arūnas Augutis, o I. Jasiūnaitei skirto kūrinio autorius – Egidijus Radvenskas.

Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video