R. Būno vardo premija įteikta Žemaičių muziejui „Alka“ (0)

Publikuota: 2023-10-19 Kategorija: Kultūra
R. Būno vardo premija įteikta Žemaičių muziejui „Alka“
Kristinos Ramanauskaitės nuotr. / R. Būno vardo premija keliauja į Žemaitiją

Prieš šešerius metus įsteigta eilinio kario savanorio (1902–1920 m.) Ruvino Būno vardo premija skiriama už Lietuvos žydų tautinės mažumos istorijos ir kultūros paveldo tyrinėjimus, jų sklaidą visuomenėje, už veiklą, įtvirtinant daugiakultūrės įvairovės suvokimą, už idėjų, brandinančių visuomenės pilietiškumą ir toleranciją, įgyvendinimą. Šiemet ši premija iškeliavo į Telšius, Žemaičių muziejų „Alka“ už projekto „Telšių Atminties knyga: Holokausto nutrauktas žydų bendruomenės gyvenimas“ įgyvendinimą ir knygos „Telšiai. Atminties knyga“ išleidimą.

Istorijos grąžinimas

Premiją 2016 m. įsteigė organizacija „Prisimenant Litvakus, Inc“, atstovaujama Philip S. Shapiro (JAV) ir Rokiškio krašto muziejus. Spalio 19 d. Rokiškio krašto muziejuje vykusiame renginyje lankėsi premijos steigėjas P. S. Shapiro su žmona Aldona, atvyko Telšių rajono meras Tomas Katkus, Rokiškio rajono savivaldybės atstovai, projekto, Žemaičių muziejaus „Alkas“ kolektyvas,  projekto įgyvendintojai.

„Lankėmės įvairiuose miestuose, yra išleistos tokios atminties knygos, bet ne visi jas skaito anglų, hebrajų ar jidiš kalba. Prieš keletą metų, kai lankėmės Telšiuose esančiame „Alkos muziejuje“, mus sutikusi gidė taip pat sakė, kad yra tokia atminties knyga jidiš kalba. Tai nuostabus projektas, kurį inicijavo muziejus, nes knyga didelės apimties, yra virš 500 puslapių. Tai kur kas daugiau nei knyga, tai Lietuvos istorijos grąžinimas į visuomenę“, – kalbėjo Philip S. Shapiro.

Užkrečiantis pavyzdys

Elektroninė knygos versija prieinama visiems. Žemaičių muziejaus „Alka“ nuveikto darbo pavyzdys, pasak premijos steigėjo, buvo toks užkrečiamas, jog Jurbarko meras su grupe imasi dviejų projektų – išleisti Jurbarko atminties knygą ir autobiografiją žmogaus, gyvenusio Jurbarko apylinkėse. „Tikiu, kad vieną dieną ir Rokiškio atminties knyga bus išverta į lietuvių kalbą“, – kalbėjo Philip S. Shapiro.

R. Būnas, kurio vardu pavadinta premja, žydų tautybės jaunuolis, kilęs iš Pasubatės (Rokiškio r.) kaimo. Lietuvai kovojant už Nepriklausomybę, jis tapo kariu savanoriu. 1920 m. R. Būnas paguldė galvą už Lietuvos laisvę Giedraičių mūšyje, palaidotas Ukmergės žydų kapinėse. Po mirties savanoriui R. Būnui buvo skirtas valstybinis apdovanojimas.

Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video