Restauruojami XVI a. odos krepšiai netrukus pasieks Rokiškio krašto muziejų (0)

Publikuota: 2022-10-18 Kategorija: Kultūra
Restauruojami XVI a. odos krepšiai netrukus pasieks Rokiškio krašto muziejų
Rokiškio Sirena nuotr. / Rokiškio Šv. Apaštalo Evangelisto Mato bažnyčia

Kai Klaipėdos universitetas 2020 m. vykdė archeologinius tyrimus Rokiškio Šv. Apaštalo Evangelisto Mato bažnyčios šventoriuje, tarp 28 kapų buvo rasti du 30–50 m. vyrai, palaidoti su išskirtinėmis įkapėmis – XVI a. pradžios odiniais diržo krepšiais.

Esama nuomonė, kad jie galimai susiję su pranciškonų vienuolių misionierių veikla po Lietuvos krikšto. Šie radiniai dėl savo retumo tyrimų eigoje buvo iškelti, Klaipėdos universiteto iniciatyva pradėtas jų konservavimo ir  restauravimo procesas, gautas Lietuvos kultūros tarybos dalinis finansavimas.

Projektui vadovauja radinių radėja, archeologė dr. Raimonda Nabažaitė, restauravimo darbus atlieka aukščiausios kvalifikacinės kategorijos archeologinių radinių restauratorius dr. Arūnas Puškorius, I kvalifikacinės kategorijos archeologinių radinių restauratorė Aldona Skučienė. 

 

Radinių reikšmė

Panašūs odos krepšiai rasti ne pirmą kartą, tačiau vienas iš Rokiškyje rastųjų  diržo krepšių yra unikalus visoje Lietuvoje. Jis išlikęs kartu su tiesiogiai jam priklaususiu spurgeliais dekoruotu diržu, net gi pritvirtintas prie jo.

Tokio pilno ir taip gerai išlikusio komplekto iki šiol dar nebuvo surasta per visą Lietuvos archeologinių tyrinėjimų laikotarpį.

Kitas diržo krepšys išlikęs prasčiau, bet yra daug reikšmingų odinių dirbinio detalių fragmentų autentiškose vietose.

Tai labai svarbu šių retai pasitaikančių dirbinių konstrukcijos pažinimui. Atliktos radinių rentgeno nuotraukos atskleidė, kad krepšių viduje yra išlikę nemažai monetų. Tikėtina, kad restauratoriai ras  ir kitų, rentgeno nuotraukose neužfiksuojamų organinės kilmės dirbinių. Procesas dar vyksta. Svarbu paminėti, kad kartu su diržo krepšiais aptiktas ir peiliukas medinėmis kriaunomis. Jis įmautas į odinę makštį. Taip gerai išlikusios odinės peilių kriaunos ir odinių makštų liekanos Lietuvos kapinynų medžiagoje aptiktos pirmą kartą. 

Vizija Rokiškio krašto muziejui

Klaipėdos universitetui paraleliai bendraujant su Rokiškio krašto muziejumi, kuriam vėliau bus perduotos įkapės, jau yra aptarta įkapių eksponavimo muziejuje būtinybė, kartu išplečiant ekspoziciją, skirtą Rokiškio bažnyčių istorijai.

Restauruoti odiniai diržo krepšiai galėtų tapti centriniais eksponatais, pasakojančiais apie XVI–XVII a. palaidojimo kultūrą, kartu apjungiant Klaipėdos universiteto 2019–2020 m. bažnyčios aplinkoje iškastą ir muziejui jau perduotą medžiagą. 

Kokių tikslų siekia restauratoriai?

Restauruojant XVI a. pradžios odinius diržo krepšius su metaliniais apkalais pirmiausia svarbu užkonservuoti archeologinius radinius, kad vizualiai matoma oda, medis, spalvotasis ir juodasis metalas mažiau prarastų savo pirminę išvaizdą. Kitas svarbus etapas  – susipažinti su radinio  vidaus turiniu ir jį kruopščiai ištirti. Tikimasi, kad bus surinkta papildomų duomenų apie krepšių tekstilę, naudotus siūlus, įvairius kitus augalinės kilmės artefaktus. 

Projekto komanda jau nekantrauja baigti restauruoti radinius suteikiant ekspozicinį vaizdą ir perduoti radinius Rokiškio krašto muziejui nuolatiniam saugojimui ir eksponavimui.

Klaipėdos universiteto informacija

Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video