Rokiškio krašto muziejuje pristatoma juvelyrinių kūrinių ir objektų paroda „Comfort“ (0)

Publikuota: 2024-09-13 Kategorija: Kultūra
Rokiškio krašto muziejuje pristatoma juvelyrinių kūrinių ir objektų paroda „Comfort“
Pranešėjo spaudai nuotr. / Rokiškio krašto muziejuje pristatoma juvelyrinių kūrinių ir objektų paroda „Comfort“

Rokiškio krašto muziejuje pristatoma juvelyrinių kūrinių ir objektų paroda „Comfort“

Parodos pradžia: 2024 rugsėjo 19 d.

Parodos atidarymo renginys: 19 d., 17 val.

Vieta: Rokiškio krašto muziejus (Tyzenhauzų g. 5, Rokiškis) 

Paroda veiks: nuo 2024 rugsėjo 19 d. iki spalio 13 d. 

Rokiškio krašto muziejuje pristatoma pirmoji autorinė juvelyrės Ievos Žekevičiūtės paroda „Comfort“, kurioje pasitelkus juvelyrinis kūrinius ir objektus siekiama atskleisti ir interpretuoti komforto (patogumo) temą. Komfortas - daugialypė sąvoka, šia paroda norima skatinti visuomenės sąmoningumą, empatiją ir kritinį mąstymą.

Parodos idėja kilo iš pokalbių su žmonėmis: „Pastebėjau, kad žodį komfortas žmonėms kartoju kaip mantą ir vartoju tik vieną iš žodžio reikšmių. Tačiau tai klastinga sąvoka: ji gali reikšti ir teigiamus, ir neigiamus dalykus tuo pat metu. Tai pasirodė įdomu ir norėjosi panagrinėti, painterpretuoti šią temą, pasitelkiant juvelyrikos žanrą“ - teigia parodos autorė.  Komfortas [angl. comfort] – 1. buitiniai patogumai; ištaiga; 2. būklė, kai nejaučiama nerimo, skausmo, visi poreikiai patenkinti, pvz., psichologinis komfortas (Tarptautinių žodžių žodynas, Vilnius, 2013, p. 426).

Vis dėlto ar visada patogumo jausmas yra tik teigiama būsena, jei patogumai susiję su pasitenkinimu, rizikos vengimu ir esamos padėties išsaugojimu (status quo)?  Kaip tai suderinama su asmenybės augimu, jei augimui reikalingi pokyčiai? Ar įdomu būti patogioje  aplinkoje, kuri suteikia pasikartojančią  ir nuspėjamą patirtį? Tokiu būdu ribų peržengimas, iššūkiai netgi nuotykiai, yra visiška komforto priešprieša, nes jie reikalauja, kad žmogus išbandyti kažką naują, nenuspėjamą, sudėtingą. Galiausiai, ar vieno žmogaus komfortas nėra kito - diskomfortas?

Parodoje vyrauja kontrastai - vieni kūriniai turi aiškias formas ir ribas, kurias bandoma peržengti, bet ne per toli, kaip komfortui būdinga. Kituose darbuose naudojamos pasikartojančios minimalistinės formos, kuriančios terapinį poveikį - komfortas atpažįstamume. Kūriniuose atsiranda ir aptakios, glotnios beformės detalės, kurios siekia atskleisti lytėjimo pasitenkinimą - fizinio komforto metafora.

Juvelyrė Ieva Žekevičiūtė – neseniai savo kūrybinį kelią pradėjusi menininkė, juvelyrikos dizaino studijas 2022 m. baigusi Danijoje Kopenhagos dizaino ir technologijų kolegijoje. 2024 m. jai suteikta Lietuvos kultūros tarybos pradedančiojo kūrėjo stipendija.               

 

Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba

Užs. nr. 2883.

Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video