Rokiškio sūnus J. Vienožinskis sugrįžo gimtinėn (foto) (0)

Publikuota: 2022-12-13 Kategorija: Kultūra
Rokiškio sūnus J. Vienožinskis sugrįžo gimtinėn (foto)
Rokiškio Sirena nuotr. / Paroda veikia Rokiškio krašto muziejuje.

Gruodžio 9-ąją dieną Rokiškio krašto muziejuje atidaryta Justino Vienožinskio tapybos darbų paroda, kuri sukomponuota iš Lietuvos nacionalinio dailės muziejaus rinkinių. Visi čia atvykstantys gali pamatyti žymaus Lietuvos tapybos klasiko, įžvalgaus dailės kritiko darbus bei pajusti, įžvelgti, užuosti paveikslų santūrumą, priblėsusias spalvas. 

Čia ir dabar

Kartu su įdomiais J. Vienožinskio paveikslais eksponuojamas ir labai vertingas, Vienožinskių giminei reikšmingas daiktas. Tai – XVII amžiaus smuikas, kuris, dar iki šiol, yra perduodamas iš kartos į kartą. Muziejininkai dėkingi menininko anūkei už pasitikėjimą ir leidimą eksponuoti šį vertingą daiktą Rokiškio krašto muziejuje. 

Parodoje kiekvienas turi progą, galimybę apžiūrėti šio menininko paveikslus bei pajusti savyje J. Vienožinskio dvasią pačiame Rokiškio krašto muziejuje, antrame aukšte.

Paroda vyks iki 2023 metų kovo 15 dienos.

Įvairiapusė asmenybė

J. Vienožinskis buvo įdomi asmenybė, įvairiapusis menininkas, pasižymėjęs savitumu. Jis tapė gamtą, peizažus, natiurmortus, portretus ir t.t. 

Savo kūrybos pirmojoje pusėje jis buvo labiau linkęs į natiurmortų tapybą, kuriam  būdingos aiškios formos, šešėliavimas ir spalviniai, toniniai refleksai – susitelkimas į spalvų perteikimą. Vėlesniuose savo kūriniuose, t. y. savo kūrybos antrojoje pusėje, menininkas daugiausiai tapė peizažus ir portretus, kuriuose, ko gero, kaip ir daugumoje kitų jo kūrinių, dominavo prislopinti atspalviai, detalių ir formų taisyklingumas. Tapydamas portretus, pokariu, jis nutapė savo žmoną, ir daugelį kitų iškilių Lietuvos kultūros veikėjų, tokių kaip Juozas Tumas-Vaižgantas, Teofilis Tilvytis, Kazys Boruta ir t.t. 

Saugomas sodyboje

J. Vienožinskio atminimas saugomas gimtojoje Vienožinskių sodyboje. Trečdalis namo erdvės, du kambariai ir prieškambaris yra skirti būtent jo atminimui. Muziejus perduotas saugoti ateities kartoms.

Nors J. Vienožinskio kūryba daugiau domisi suaugusieji, tačiau Vienožinskiai visada kviečia užsukti, aplankyti, bendrauti bet kokio amžiaus žmones. Mielai priimamos ir mokinių grupės. 

Dėl prieš keletą metų nutikusio įvykio, 2011 m. birželio 17 d. naktį plėšikams, vandalams įsibrovus į J. Vienožinskio sodybą, ir ją apvogus, supjausčius bei suniokojus dalį dailininko paveikslų, jų būklė stipriai nukentėjo. Tačiau paveikslai buvo atgauti ir sėkmingai atlikta nepriekaištinga jų restauracija. 

Gaila, kad neatvyko

J. Vienožinskis gimė XVIII a. pab., Matučiznos kaime, Rokiškio rajone. 1908–1914 m. mokėsi Krokuvoje, dailės akademijoje. Būdamas 28-erių pradėjo dalyvauti dailės parodose. 1920 m. jis įsteigė Aukštuosius piešimo kursus, kurie 1922 m. tapo Kauno meno mokykla. Vėliau jis tapo dėstytoju. 1932 m. įkūrė privačią tapybos studiją, o 1935 m. grįžo dėstytojauti į Kauno meno mokyklą. 1944–1946m. Vilniaus dailės instituto dėstytojas J. Vienožinskis yra vienas iš Lietuvos dailininkų sąjungos organizatorių, o 1935–1936m – pirmasis jos pirmininkas. Dėl šių atsakingų pareigų bei mokyklos statybos J. Vienožinskis beveik nebetapė, nes paprasčiausiai neturėjo tam pakankamai laiko.

Šis iškilus rokiškėnas pasitarnavo visos Lietuvos profesionaliajam menui. Jis mūsų krašto pasididžiavimas. Gaila, jog neatvyko tapytojo giminaičiai, tai būtų parodos atidarymui suteikę papildomai šilumos ir šarmo. 

Autorius – Brigita Dmitrijeva

Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video