Rokiškyje prasidėjo gurmaniška teatro puota (0)

Publikuota: 2022-10-21 Kategorija: Kultūra
Rokiškyje prasidėjo gurmaniška teatro puota
E. Pavilonienės nuotr. / Rokiškio kultūros centre - XXVIII Tarptautinį teatrų festivalis „Interrampa“

Spalio 20 dieną Rokiškio kultūros centre Kelmės mažasis teatras A.Čechovo spektakliu „Piršlybos“ (režisierius Turgay Velizade) atidarė XXVIII Tarptautinį teatrų festivalį „Interrampa“. Tą patį vakarą Rokiškio kultūros centro kieme režisierė ir atlikėja Nijolė Čirūnienė trumpais poezijos posmais papasakojo apie Antrojo pasaulinio karo pasekmes, kurios aktualios ir šiandien „Atėjau, kad nepamirštum“.

Gurmaniška teatro puota

Šį vakarą nubudo visos teatro dvasios. Šį vakarą prasideda gurmaniška teatro puota“, – tokiais žodžiais atidarymo šventę pradėjo Rokiškio liaudies teatro aktoriai, salėje surengę dvasių performansą.

Festivalio lankytojai ir mylėtojai net 4 dienas gyvens teatru. Rokiškio kultūros centro direktorė Vaiva Kirstukienė, tardama žodį festivalio atidarymo metu pabrėžė svarbiausias vertybes – Taiką ir Šviesą.

„Juoksimės, verksim, o svarbiausia – būsim taikoj ir šviesoj. Tai šiandien nebėra duotybė, o tiesiog vertybė. Labiausiai širdis džiaugiasi, jog ant scenos matysime ne tik Lietuvos teatrus: svečiuose teatrai iš Katalonijos, Latvijos, Lenkijos“, – sakė V.Kirstukienė ir pridūrė – tegyvuoja šūkis „Mano teatras tavo!“.

Dėkota rėmėjams

Pagrindiniai rėmėjai, be kurių neįvyktų šis festivalis – Lietuvos kultūros taryba ir Rokiškio rajono savivaldybė. Taip pat pristatyti informaciniai rėmėjai. Padėkota festivalį remiantiems: „Rokiškio sūriui“, „Leokordžiui“, Salų dvarui, „Audrupio paukštynui“, „Lašų duonai“, „Rokiškio mėsinei“, Laimutės kepyklėlei.

Svarbiausi teatre - režisieriai

Į sceną, pristatyti savo spektaklių pakviesti režisieriai, pristatyta spektaklių vertinimo komisija. Kiekvienam užlipusiam ant scenos, įteiktos simbolinės kaukės. Renginio vedėjai – režisierė Neringa Danienė ir Rokiškio liaudies teatro aktorius Antanas Rudokas ant scenos kvietė į šį festivalį savo spektaklius atvežusius režisierius tarti žodį ir pakviesti į juos apsilankyti žiūrovus. Negalintiems dalyvauti – pasitelktos informacinės technologijos.

Pakviestas ant scenos Anykščių kultūros centro teatro režisierius Jonas Buziliauskas žiūrovams siūlė ateiti į visus spektaklius, o „Helverio naktis“ yra „tiesiog geras spektaklis, kurį būtina pamatyti“.

Kelmės mažojo teatro vadovas Algimantas Armonas, atvežęs kolegos režisieriaus Turgay Velizade statytą spektaklį „Piršlybos“ neslėpė, jog baisu pristatyti jį matant ankstesniam režisieriui, tačiau užtikrino, jog spektaklis nepasikeitė, pasikeitė tik aktoriai, o režisierius Turgay Velizade, pastatęs šį spektaklį sakė tikintis, jog spektaklis pasikeitė į gerąją pusę ir su nekantrumu lauksiantis pasirodymo.

Tbilisio Azerbaidžaniečių valstybinio dramos teatro vadovas Turgay Velizade vertinimo komisijoje kaip ekspertas dalyvaus jau antrą kartą.

Bajorų teatro „Šnekutis“ režisierė Nijolė Čirūnienė prašė žiūrovų neišsiskirstyti po nuotaikingo spektaklio „Piršlybos“, o sustoti lauke prie eglių, trumpam pasiklausyti nuostabių Violetos Palčinskaitės eilėraščių. Penktadienį su Lėlių teatru ČIZ dar bus galima išvysti jos režisuotas „Pasakėčias kaip akėčias“.

Utenos Kamerinio teatro režisierius Šarūnas Kunickas pasigyrė turintis ryšių, tad šeštadienis ta diena, kai ponia priims ir pajuokavo, jog būtų neprotinga nepamatyti geriausio festivalio spektaklio.

Iš Barselonos atvykusi režisierė Lydia Canals su teatru atvežė labai vizualų ir plastišką spektaklį, kuris be žodžių per judesį perteikia labai svarbias temas, kurių negalime pamiršti – apie žmonių žiaurumą – dabar ir anksčiau. „To negalima užmiršti, nes tai gali pasikartoti rytoj“.

Šiuolaikinėmis technologijomis moka naudotis net vaiduokliai, tad atidarymo renginio metu susijungta su Punsku, kur Lietuvos-Lenkijos teatrą sukūrė režisierė Jolanta Malinauskaitė-Vektorienė. Punsko lietuvių kultūros namų Klojimo teatras pristatys spektaklį „Kriaučius Motiejus“, pastatytą pagal Kazio Binkio poemą.

Kadangi šis spektaklis bus rodomas sekmadienį, simbolinė kaukė įteikta režisierės kolegei, festivalio ekspertei, Lietuvos nacionalinio kultūros centro teatro poskyrio specialistei Irenai Maciulevičienei.

„Esu be galo sujaudinta festivaliu. Gal todėl, kad pamačiau tą jūsų garbės lentą ir Joną Korenką. Nors galėtumėte užsiimti kitais dalykais, jūs užsiimate tuo, ką mokate geriausiai – teatru. Jumyse tiek daug meilės, tiek daug gerumo ir aktoriai keturias dienas tuo gerumu dalinsis. Ateikite, ne tik į Punsko Klojimo teatro spektaklį, bet į visus“, – kvietė ir dėkojo susirinkusiems I.Maciulevičienė.

Technologijų pagalba susijungta ir su Latvija. Režisierė Inguna Gremze perdavė susirinkusiems linkėjimus iš Rygos. Janio Rainio spektaklyje „Pūsk, vėjeli“ bus daug vėjo, daug meilės, daug veiksmo. Šis spektaklis praeitais metais tapo Latvijos Metų spektakliu. Kaukė su Latvijos vėliava įteikta jos kolegei, festivalio ekspertei Astrai Katinai, Jelgavos studentų teatro vadovei, kuri taip pat antrą kartą dalyvaus šiame festivalyje kaip ekspertė. „Esu laiminga, galėdama dalyvauti tokioje vietoje, kur tokios stiprios teatro tradicijos. Šiandien salėje pajaučiau atmosferą, tai pirminis teatro stebuklingumo žodis. Dėkoju, Rokiški, jums už tai“, – sakė A.Katina.

Režisieriui Dariui Gumauskui skirtą kaukę atsiėmė Žmonių su Dauno sindromu ir jų globėjų asociacijos atstovė Rokiškyje Jurga Tuskienė. Spektaklis „Mongolija“ kalba apie žmonių su Dauno sindromu gyvenimą mūsų visuomenėje. J.Tuskienė pasidžiaugė, jog teatras Rokiškyje vyksta vos ne ištisus metus, o šis spektaklis - apie draugystę ir keliantis klausimą apie kitoniškumą.

Rokiškio kultūros centro liaudies teatras taip pat parodys savo spektaklį „Šepką atradau Aš“, tad paskutinė kaukė atiteko šio spektaklio režisierei Neringai Danienei.

Garbingiausi svečiai atvyksta paskutiniai

Festivalį savo dalyvavimu pagerbė ir Rokiškio rajono meras Ramūnas Godeliauskas. Sveikindamas susirinkusius teatro gerbėjus, teatralus, svečius jis priminė, jog šis festivalis skirtas ne tik žiūrovui, bet ir kiekvienam teatro žmogui–aktoriui ir režisieriui. Linkėdamas visiems gerų emocijų paskelbė festivalį atidarytą.

 

Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video