Šalies menininkai rinkosi į kūrybinius atlaidus „Vieversynėje“ (0)

Publikuota: 2023-07-28 Kategorija: Kultūra
Šalies menininkai rinkosi į kūrybinius atlaidus „Vieversynėje“
Rokiškio Sirena nuotr. / Po parodos atidarymo – bendrai nuotraukai sustojo ir menininkai, ir rokiškėnai.

Liepos 28-osios, penktadienio, popietę į Rokiškio krašto muziejų rinkosi tarptautinio menininkų susitikimo II „Vieversynė 2023“ plenero dalyviai. Čia surengtas mūsų rajone sukurtų darbų parodos atidarymas.

Suvažiuoja į Vaineikius

Jau tapo gražia tradicija kasmet liepos mėnesį dailininkams suvažiuoti į plenerą Rokiškio rajone, Kamajų seniūnijoje, Vaineikių kaime esančią svetingą menininkams sodybą „Vieversynė“, priklausančią Rolandui ir Renatai Jasiūnams. Čia kūrėjai, atitrūkę nuo kasdienės rutinos, buities rūpesčių, susitelkia vien kūrybiniams iššūkiams.

Bendraujant, dalijantis patirtimi, diskutuojant gimsta nauji, neretai net patiems menininkams netikėti darbai, o žiūrovai po plenero surengtoje parodoje turi puikią galimybę pamatyti įvairią, spalvingą, skirtingų braižų bei interpretacijų kūrybą.

Svečiai iš Indijos ir Lenkijos

Į nuostabios gamtos kampelyje vykusį plenerą šiemet atvyko 21 menininkas: dailininkas iš Indijos bei kūrėjas iš kaimyninės Lenkijos, taip pat būrys profesionalių lietuvių menininkų.

Nuo liepos 21 iki 28 dienos jie sukūrė daugiau nei po vieną darbą, tad Rokiškio krašto muziejaus salėse eksponuojama po du-tris kiekvieno kūrėjo darbus. Čia galima išvysti ir tapybą, ir fotografiją, ir skulptūrą, ir juvelyriką.

Veiks visą mėnesį

Aštuonių dienų plenerą vainikavusi paroda Rokiškio krašto muziejuje veiks visą mėnesį – iki rugpjūčio pabaigos. Po to seks trys tęstinės parodos, kad „paveikslai neužsistovėtų namuose, o juos skirtinguose miestuose pamatytų kuo daugiau Lietuvos žmonių“.

Antrą kartą surengto tarptautinio plenero organizatorė ir parodos kuratorė kaunietė Daiva Kupstienė specialiai tarptautiniam plenerui sukūrė plenero logo papuoštus vardinius marškinėlius, kepuraites ir drobinius maišelius, ant kurių puikuojasi ir rėmėjų sąrašas.

Vyravo vėjo tema

„Čia dalyvauju devintus metus, nes anksčiau plenerai buvo rengiami ir žiemą, ir vasarą. Nors pagrindinė tema šiemet buvo vėjas, tačiau dauguma menininkų kūrė laisvu stiliumi, mat visi kūrėjai yra skirtingi. Užbrėžti temą, tai įsprausti menininkus į rėmus, o mes propaguojame laisvę. Tad parodos atidaryme pristatomi juvelyrikos, tapybos, fotografijos, skulptūros darbai. Kiekvienas turi savo stilių, tad rasite ir grafikos, ir ekspresyvių bei tapybiškų kūrinių“, – kalbėjo D. Kupstienė, parodoje pristačiusi savo tapybos akrilu darbus.

Vienija bendri interesai

Plenero dalyvius, susirinkusius į Rokiškio dvarą, priėmė ir sveikino Rokiškio krašto muziejaus direktorė Aušra Gudgalienė bei direktoriaus pavaduotojas muziejinei veiklai Giedrius Kujelis.

„Džiaugiuosi, kad bendrus interesus turintys žmonės vieną kartą per metus susirenka į savo atlaidus „Vieversynėje“, – sakė A. Gudgalienė.

Žodį tarė ir mūsų krašte viešėjusi Rokiškio krašto garbės pilietės Alės Rūtos dukra Vijolė Arbas.

Visi menininkai parodos atidaryme buvo apdovanoti padėkomis, asmeninėmis dovanėlėmis.

Rokiškėnų nebuvo

Trečią kartą plenere dalyvavusi kaunietė dailininkė, keramikė, Audronė Dambrauskienė-Šiurkienė, parodoje pristatė skulptūros darbus.

„Mane į Rokiškį traukia gera kompanija, graži vieta ir daug parodų, su kuriomis keliaujame po visą šalį ir dvarus. Labai smagu susitikti ir dalyvauti, ten, kur tik mus priima“, – sakė menininkė iš Kauno.

Parodoje daug kauniečių darbų, taip pat menininkų iš Vilniaus, Utenos. Kasmet prisijungia kūrėjai iš užsienio. Jeigu pernai buvo iš Austrijos ir Albanijos, tai šiemet sulaukta lenko ir indo. Deja, tarp dviejų dešimčių menininkų nebuvo nė vieno rokiškėno. Juos planuojama kviesti kitąmet.

Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video