Salų dvaro rekonstrukcija: viename gale šventės, kitame – statybų darbai (0)

Publikuota: 2021-12-16 Kategorija: Kultūra
Salų dvaro rekonstrukcija: viename gale šventės, kitame – statybų darbai
B. Dapkienės nuotr. / Salų dvaro aktualijos: vienur šventė, kitur – remontai.

Spalio pradžioje pasiekė džiugi žinia: Salų dvaro rekonstrukcijai skirta beveik 379 tūkst. Eur: Ekonomikos ir inovacijų ministrės įsakymu Salų dvaro sodybos rūmų pritaikymo kultūriniam turizmui skirta 315 654,52 Eur, dar 63 130 Eur, arba 20 proc. pridės rajono savivaldybė. Žodis tapo kūnu ir Salų dvare jau burzgia statybininkų grąžtai. Tačiau kyla klausimas: ar žiemos atradimu tapęs dvaras dėl remonto neužvers durų? Tiek rajono tautodailinininkų vadovė Birutė Dapkienė, tiek rajono meras Ramūnas Godeliauskas ramina: remontai bus derinami su dvaro veiklomis.

Nauja erdvė, įdomi visai šaliai

Salos pastaruoju metu išgyvena atgimimo laikotarpį. Netgi žiemos sezonas, kai turizmas šalyje apmiršta, čia didelių problemų nesukėlė. Žaidimų vakarai, šerkšno kambarys, salėse rengiamos šventės ar tiesiog jaukūs pasisėdėjimai, gurmaniška virtuvė, patiekalai ir gėrimai krištolo taurėse, netgi mielas robotukas-katinas, ne tik dirbantis padavėju, bet ir gimtadienio sveikinimus dainuojantis. Veiklos daug, lankytojų daug. Juos dvaro kolektyvas skaičiuoja šimtais. Į veiklas investuota daug: paimti kreditai, įsigyti baldai, virtuvės įranga, įdarbinta 11 darbuotojų...

Tačiau vos tik įsukus veiklas, prasidėjo kad ir labai lauktas, tačiau nemažai rūpesčių keliantis Salų dvaro remontas. Kaip gi dvaro veiklą derinti su remontu? Ar rūmus uždaryti būtų ne per didelė prabanga? Rajono meras Ramūnas Godeliauskas „Rokiškio Sirenai“ sakė, kad dvaro uždaryti neplanuojama, darbai bus derinami su dvaro veikla.

Tikimasi naujovių

Dvaro veiklas kuruojanti B. Dapkienė atvira: iššūkių daug. Ir problemų daug. Štai už šildymą ateina tūkstantinės sąskaitos, o pro pamatus, senus langus vėjai švilpauja, ir kai kuriose patalpose temperatūra tesiekia keliolika laipsnių. Spustelėjus šalčiams, Šerkšno kambaryje visiškai natūraliai ėmė šerkšnoti siena. Taigi, remonto reikia.

Tačiau, pašnekovės teigimu, reikia ne kosmetinių pakeitimų. „Nutinkuoti ir perdažyti sienas didelės išminties nereikia. Tik ar toks remontas mums būtų naudingas? Gal tada kaip tik būtų geriau palikti tokią: autentišką, tačiau įdomią aplinką?“, – svarstė pašnekovė. Ji mano, kad remonto darbai turi būti pirmiausiai susiję su kokybiniais pokyčiais. Reikia galvoti apie pamatų hidroizoliaciją, apie langų keitimą, apie grindinį ar kokį kitą inovatyvų šildymą (o ne interjerą darkančius sovietinius radiatorius), kad dvaro šeimininkams netektų mokėti tūkstantinių sąskaitų ir žiūrėti, kaip lankytojai su kailiniais iš šalčio tirta. To ir tikimasi iš naujojo remonto.

Džiaugiamasi, kad į restauratorių dirbtuves jau iškeliavo originalūs šviestuvai. Taigi, pokyčiai tik į gera.

Daug rūpesčių

Didžiausios baimės, pasak B. Dapkienės, buvo siejamos su tuo, ar vykstant remontams, pavyks išlaikyti dvaro veiklas. Mat, kaip jai sakė rangovai, darbai truks maždaug iki vasaros. Tokiam laikui uždaryti dvarą, kai jo įrengimui ir pritaikymui paimti kreditai, įdarbinti žmonės, B. Dapkienės manymu, būtų savižudybė.

„Mūsų dvaras dar tik žengia pirmuosius žingsnius į turizmo rinką. Tai ne Rokiškio dvaras, ne Ilzenbergas, kurie seniai žinomi, turi savo vardą. Mes vardą kuriame. Negalime užsidaryti keliems mėnesiams ir tikėtis, kad vėl būsime įdomūs. Kasdien turime galvoti apie tai, kuo galime būti patrauklūs ir įdomūs ne tik Rokiškio, bet ir Pasvalio ar Klaipėdos lankytojams. Turime galvoti, kad kartą pas mus apsilankęs žmogus vėl čia mielai grįžtų“, – aiškino pašnekovė.

Vienas sėkmingiausių sprendimų, pasak jos, yra dvaro virtuvė. Jauki aplinka, skanūs patiekalai, patiekiami ne tik dvaro aplinkoje, bet ir pagal dvaro tradicijas. O kiek dėl to reikėjo kovoti? „Štai kad ir licenzija prekiauti alkoholiniais gėrimais. Koks restoranas be jų? O Salų dvaras dokumentuose figūruoja kaip mokykla. Patys suprantate, kad gėrimai ir mokykla negali būti vienoje vietoje. Kiek įrodinėjome, kad mokyklos Salų dvare seniai nėra“, – sakė B. Dapkienė.

Ji džiaugėsi, kad norinčiųjų pabūti dvare gausu: čia lankosi šeimos, draugų kompanijos, rengiami gimtadieniai. Jaukių erdvių gausa leidžia kurti smagią atmosferą, užtikrinti švenčiančiųjų privatumą. Įvairios pažintinės erdvės, tokios kaip Šerkšno kambarys, Tautodailės galerija ar oranžerija, parodų ekspozicijos suteikia galimybę lankytojams ne tik vaišintis, bet ir rasti įdomių veiklų.

Darbininkų supratingumas

Žinoma, remonto darbai jau atnešė tam tikrų iššūkių. Pavyzdžiui, teko iškraustyti į naują vietą Tautodailės galeriją. Visgi rangovo ir jo darbuotojų supratingumas, pasak B. Dapkienės, pranoko lūkesčius. „Štai vyksta renginys. Apie tai, kad kažkur kažkas kažką gręžtų ar kaltų, kalbos nėra. Kad nekiltų dulkių debesys, iš karto šluojama, siurbiama, valoma. Darbininkai labai geranoriški, atsižvelgia į mūsų pageidavimus ir poreikius. Už tai esame labai dėkingi rangovams“, – sakė B. Dapkienė.

Darbo daug ir dvaro darbuotojams, ypač valytojai, kuri, saugodama brangius daiktus nuo dulkių yra įvaldžiusi ne vieną gudrybę. Tačiau didžiausia iš jų – nuolatos valyti.

Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video