Sausio 7-ąją - stačiatikių Kalėdos (6)

Publikuota: 2022-01-07 Kategorija: Kultūra
Sausio 7-ąją - stačiatikių Kalėdos
Rokiškio krašto muziejaus nuotr. / Šv. Aleksandro Neviškio stačiatikių cerkvė Rokiškyje, pastatyta 1895 m., nugriauta 1957 metais

Sausio 7-ąją - stačiatikių Kalėdos.
 
Nėra tiksliai žinoma kada Rokiškio krašte apsigyveno pirmieji stačiatikiai.
 
Yra prielaidų, kad Rokiškyje pirmieji stačiatikiai įsikūrė Lenkijos karaliaus ir Lietuvos didžiojo kunigaikščio Aleksandro Jogailaičio valdymo laikotarpiu (1492 –1506).
 
Karų su Maskva laikotarpių ne viena stačiatikiška didikų giminė kaip kompensacijas gavo dvarų Rokiškio krašte už savo prarastas valdas pasienyje su Didžiąja Maskvos kunigaikštyste.
 
1654 m. Rusijoje pradedama bažnytinė reforma, kurios tikslas – suvienodinti stačiatikių liturgiją su Bizantijos graikų apeigomis. Kilo pasipriešinimas, o nepaklusę sentikiai buvo pavadinti „raskolnikais“, imtasi juos persekioti. Taip XVII a. pabaigoje sentikiai atsiduria LDK teritorijoje. Pirmąja sentikių bendruomene Lietuvoje yra laikoma Girelės bendruomenė.
 
Vienas pagrindinių sentikių istorinių šaltinių – Degučių metraštis teigia, kad 1710 m. Girelėje prie Kriaunų buvo statoma sentikių maldykla, o 1819 m. perkelta į Bobriškį.
 
Dabar Rokiškio krašte gyvuoja sentikių ir stačiatikių bendruomenės (pagal naujausius duomenis sentikių yra 710, stačiatikių – 507), kurios šiandien švenčia Kalėdas.
 
Sveikiname ir linkime, kad ši šventė visiems suteiktų daugiau Tikėjimo, Meilės ir Vilties!
 
Šv. Aleksandro Neviškio stačiatikių cerkvė Rokiškyje, pastatyta 1895 m., nugriauta 1957 metais.
 
Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video