Tarptautinio menininkų susitikimo „Vieversynė 2022“ vaisiai – 30 kūrybos darbų (foto) (0)

Publikuota: 2022-07-23 Kategorija: Kultūra
Tarptautinio menininkų susitikimo „Vieversynė 2022“ vaisiai – 30 kūrybos darbų (foto)
Rokiškio Sirena koliažas / Parodos atidarymo akimirkos

Liepos 22 d. Rokiškio krašto muziejuje atidaryta paroda „Vieversynė 2022“. Menininkai, tapytojai, keramikai bei juvelyrikos meistrai, dalyvavo Tarptautiniame menininkų susitikime sodyboje „Vieversynė“, esančioje Rokiškio rajone, Kamajų seniūnijoje, Vaineikių kaime. Čia įvairių sričių menininkai renkasi jau ne pirmus metus. Bandėme suskaičiuoti, kelinta „Vieversynės“ paroda vyksta šiemet - vieni suskaičiavo aštuonias, kiti net dešimtį. Iki parodos atidarymo šešiolika kūrėjų visą savaitę viešėjo sodyboje, kur juos vienijo įspūdingi gamtos motyvai. 18 ha plote šalia pušyno ir keleto vandens telkinių vietos fantazijai tikrai visada atsiras.

Sveikinimai ir padėkos

Susirinkusius į parodos atidarymą menininkus, kurie savo vienybę parodė ne tik bendrais tikslais kūryboje, nuotaikomis, bet ir specialiai  šiam plenerui sukurtais marškinėliais su užrašais „INTERNATIONAL ART MEET VIEVERSYNĖ 2022“, pasveikino Rokiškio rajono savivaldybės meras Ramūnas Godeliauskas.

Organizatorių padėkos įteiktos visiems susitikimo dalyviams: svečiui iš Austrijos Resul Jusufi, profesionaliems menininkams iš Kauno ir Vilniaus: tapytojoms Daivai Kupstienei, Paulai Kupstaitei, Gintarei Šiaulienei, Inai Loretai Savickienei, Dainorai Ramanauskienei, Lolitai Grabauskienei, Rimantei Daniulienei, Irmai Gūžienei, tapytojai ir dailės mokytojai Nelei Jurgelionienei, tapytojai, keramikei ir skulptorei Audronei Dambrauskienei - Šiurkienei,  tapytojai ir stiklo meistrei Editai Radvilavičiūtei - Utarienei, tapytojai ir porceliano meistrei Živilei Bardzilauskaitei - Bergins, vizualaus meno kūrėjai Gabrielei Kuizinaitei,  grafikei ir keramikei Jolantai Galdikaitei,  juvelyrei Nijolei Jovarienei.

Performansas

Į susitikimą atvyko svečias iš Austrijos – profesionalus menininkas, tapytojas ir teatro vadovas Resul Jusufi. Jis dalinosi patirtimi su Lietuvos profesionaliais menininkais. Parodos atidaryme Resul surengė performansą – artistiškai užsirišęs akis ir garsiai juokdamasis, markeriu piešė paveikslą. Tokiu būdu menininkas siekė perteikti emociją – kūrybos džiaugsmą.

Su svečiu iš Austrijos susipažino Pietų Korėjoje

Tarptautinio menininkų susitikimo „Vieversynė 2022” organizatorė ir kuratorė yra tapytoja Daiva Kupstienė. Ji sakė plenerus „Vieversynės“ sodyboje organizuojanti nuo 2018-ųjų metų – tiek žiemą, tiek vasarą. „Susitikimų pradininkė buvau aš, tik visada šie susitikimai vykdavo tarp tautiečių. Svajojau apie tarptautinį menininkų susitikimą, kol pagaliau tai įvyko. Praeitais metais dalyvavau Pietų Korėjos Haegeumgang theme museum Geoje mieste 7-oje parodoje. Joje buvau išrinkta į teisėjas. Rekomendavau 6 menininkus iš Lietuvos ir vieną iš Italijos. Taip pat ten dalyvavo ir buvo išrinktas į teisėjus menininkas iš Austrijos Resul Jusufi. Taip mes ir susipažinome. Tada nusprendžiau pakviesti jį į mūsų šalį ir pakviesti sudalyvauti profesionalių menininkų iš skirtingų meno sričių tarpdisciplininio meno susitikime. Jis yra ne tik profesionalus menininkas, bet ir teatro direktorius. Manau, kad mano sumanymas pavyko ir todėl turime nuostabią parodą Rokiškio krašto muziejuje.“ – po parodos atidarymo papasakojo Daiva Kupstienė.

„Vieversynės“ sodyba įkvėpė sukurti 30 darbų

Projekto partnerė Gabrielė Kuizinaitė patvirtino, kad su menininku Resul Jusufi tapytoja Daiva Kupstienė susipažino, tarptautiniame septintajame Geojės menų festivalyje, „Taika vėl“, kuris vyko viename iš garsiausių Haegeumgang Theme Museum Pietų Korėjos muziejų. „Menininkai susipažino, kai tapo parodos teisėjais. Tapytoja tada pakvietė Resul Jusufi aplankyti Lietuvą. Šiemet projektas „Vieversynė“ pirmą kartą tapo tarptautiniu susitikimu. Svečias iš Austrijos Resul Jusufi yra universalus menininkas, kuriantis teatro ir tapybos srityse. Menininkai sodyboje „Vieversynė“ kūrė visą savaitę. Rezultatas - daugiau nei trisdešimt skirtingo stiliaus kūrinių. Sąlygos sodyboje „Vieversynė“ buvo ypatingai geros menininkams, su nuostabios gamtos vaizdais. Visą savaitę menininkus vienijo gera atmosfera ir puiki nuotaika. Tarptautinį menininkų susitikimą planuojame organizuoti ir kitais metais, kviestis profesionalius menininkus iš kitų šalių. Įspūdingi gamtos motyvai iš sodybos „Vieversynė“ vėliau persikėlė į menininkų tapybos drobes ir dabar eksponuojami parodoje Rokiškio krašto muziejuje. Menininkas Resul Jusufi pasisėmė įspūdžių iš Lietuvos - jis, viešėdamas Lietuvoje, Rokiškio mieste, lankėsi keliuose Lietuvos dvaruose ir aplankė veikiančias parodas Anykščių kultūros centre bei Rokiškio dvare.“ – sakė Gabrielė Kuizinaitė.

Atsiskleidžia kiekvieno savitumas

Kiekvienas menininkas per savo kūrinius atskleidė savitą stilių, patirtis sodyboje Rokiškio rajone, bandė atvaizduoti savo emocijas, stebint gamtą. Juvelyrė Nijolė Jovarienė sukūrė keletą paukštukų pavidalo kūrinių, kurie tarsi galėtų pretenduoti į sąsajas su sodybos pavadinimu „Vieversynė“. Kūrybai naudota bronza, granato akmuo, kaulas. Ina Loreta Savickienė savo paveikslus sukūrė rytietiška technika – piešdama tušu, mineraliniais dažnais ir naudodama ryžių popierių. Daugelis tapybos darbų sukurti akrilo dažais ant drobės. Išsiskiria svečio iš Austrijos darbai – chaotiškame skaičių ir raidžių pasaulyje sunku suprasti prasmę, kol neperskaitai paveikslo pavadinimo. Pvz., „Life has some secrets“ (liet. „Gyvenimas turi šiek tiek paslapčių“) ir „Together trought art“ (liet. „Kartu per meną“). Dažno paveikslo pavadinime – sąsajos su „Vieversyne“: „Vieversynės peizažas“, „Duet in Vieversynė“, „Lietus virš ežero“, „Vasaros vakaras“... Kiti pavadinimai – filosofiški ir netikėti: „Ar tu tiki, kad taip būna? (Daiva Kupstienė), „Žaltvykslės – apgaulinga viltis“ (Nelė Jurgelionienė), „Įjungti šviesą“ (Edita Radvilavičiūtė – Utarienė).

Tarptautinio menininkų susitikimo organizatorė Daiva Kupstienė tikisi organizuoti tokius susitikimus kasmet ir planuoja iš skirtingų šalių kviestis žinomus menininkus, kurie dalintųsi savo patirtimi su Lietuvos profesionaliais menininkais.

Paroda, išsidėsčiusi net per dvi sales bei muziejaus koridoriuje, veiks iki 2022 m. rugpjūčio 28 dienos.

Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video