Vasaros kulminacija vargonų gaudesy (0)

Publikuota: 2023-08-06 Kategorija: Kultūra
Vasaros kulminacija vargonų gaudesy
Organizatorių nuotr. / Vargonų festivalis

Rugpjūčio 15 – rugsėjo 24 d. Rokiškio kultūriniame kalendoriuje – 24 metus skaičiuojantis tradicinis renginys – tarptautinis vargonų muzikos festivalis skirtas čekų muzikui, pedagogui, vargonininkui Rudolfui Lymanui atminti. Festivalis kasmet pasipuošia vis kita prasminga dedikacija, tačiau išlieka ištikimas savo tradicijai – sekmadienio popietėmis Rokiškio miestui ir svečiams pristatyti profesionalųjį scenos meną, aktualizuoti sakralumo temą, įtikinti klausytis vargonų muzikos bažnyčiose. Festivalis buria žmones bendrystei, kviečia įsiklausyti, susilieti į žodį, muziką, potyrius, maldą ir tylą. Dvi sukaktys lėmė, kad šių metų festivalis yra dedikuotas pirmajai Rokiškio muzikos mokyklai, kuri šiais metais skaičiuoja 140-uosius metus ir R.Lymano mokinio, pirmojo Obelių bažnyčios vargonininko Miko Petrausko 150-osioms metinėms.

Festivalio programos muzikiniai vitražai

Festivalio programoje – devyni koncertai, septyni iš jų vyks festivalio lopšyje – nuostabioje Rokiškio
Šv. apaštalo evangelisto bažnyčioje, kur 1999 m. ir prasidėjo festivalio istorija. Unikalios muzikinės programos taip pat skambės Jūžintų ir Obelių šventovėse.

Rugpjūčio 15 d. 19 val. festivalio pradžią skelbs operos solistas Liudas Mikalauskas. Vienas charizmatiškiausių ir produktyviausių Lietuvos solistų atliks programą „Tėvo Stanislovo varpai“. Ši muzika turėtų būti svarbi kiekvienam, kuris brangina Tėvelio Stanislovo atminimą. Atminimą žmogaus, pašventusio savo gyvenimą tarnystei Dievui ir žmonijai. Žolinių dienos iškilmes vainikuos sakralios muzikos opusai, suteiksiantis galimybę prisiliesti prie mūsų tautos širdžių kunigo, tolerantiškojo vienuolio, įžvalgaus ir nuoširdaus kiekvienam sutiktajam šviesuolio gyvenimo bei pamėgins atskleisti dieviškos energijos ir žmogiškojo paprastumo paslaptį.

Vargonų koncerto tradiciją rugpjūčio 20 d. 15 val. pratęs vargonininkas Michael Bartik (Čekija). Rečitalyje skambės vargonų klasikų – Bach, Šumano ir Franko - kūriniai, o rugpjūčio 24 d. vakare vargonuos atlikėjas Giovani Ravelli iš Italijos, kurio programoje italų kompozitorių opusai vargonams.

Operos solistai, duetas scenoje ir gyvenime – Edmundas Seilius bei Kristina Zmailaitė kartu su styginių kvartetu rugpjūčio 27 d. 12.30 val. kviečia pasinerti į muzikos meditaciją Jūžintų
Šv. Arkangelo Mykolo bažnyčioje. Po šventės Jūžintuose muzikos melomanai laukiami Rokiškyje, nes čia 15 val. gaus ne tik vargonai, bet ir daugiau nei šimtas varpų. Jau ne kartą Lietuvoje viešėję ir vėl laukiami svečiai – rankinių varpų ansamblis „Arsis“ iš Estijos kartu su vargonininke Kristel Aer ves klausytojus unikalia muzikine kelione per laikus ir stilius. Koncerte išgirsime kūrinius vargonais ir varpeliais, taip pat specialias aranžuotes abiem instrumentams kartu.

Dedikaciją pirmajam Obelių vargonininkui ir chorvedžiui Mikui Petrauskui įprasmins rugsėjo 10 d. Obelių bažnyčioje vyksiantis Valstybinio dainų ir šokio ansamblio „Lietuva“ sakralinės muzikos koncertas. Programos pavadinimą lėmė didingas kompozitoriaus G. Svilainio kūrinys – mišios „Jo valia”. Ansamblis „Lietuva“ naujai atrastas kolektyvas, šiandien žengiantis nauja kūrybine linkme – aktualiai ir šiuolaikiškai pristato Lietuvos identitetą bei įkvepia didžiuotis gyva mūsų šalies istorija. Nors lietuvių liaudies instrumentai dažniau girdimi koncertų salėse, tačiau jų skambesys bažnyčios auroje, dermėje su choru pakylėja ypatingai sakrališkai. Nuostabi bažnytinė akustika suteikia kūriniams didingumo, daugiau skambesio ir spalvų.

Bendrystė ir tikėjimo liudijimas muzika

Festivalio organizatoriai puoselėja glaudžius ryšius su Latvijos muzikais. Pastarieji yra vieni produktyviausių, kūrybiškiausių ir drąsiausių muzikantų mielai besidalinančių savo kūrybiniais ieškojimais. Rokiškio vargonų muzikos festivalis nebeįsivaizduojamas be žymiausių ir stipriausių Latvijos atlikėjų. „Ritmo bangos“ latvės vargonininkės Ilonos Birgele ir Rygos perkusininkų ansamblio bendras kūrybinis projektas. Gausiais aplodismentais Latvijos salėse apdovanota programa rugsėjo 17 d. 15 val. atkeliauja į Rokiškio Šv. Mato bažnyčią. Unikali ir negirdėt kamerinės muzikos programa „Ritmo bangos“ ieško naujo, įdomaus ir precedento neturinčio muzikinio skambesio, koncerto programoje derinami įvairūs mušamieji instrumentai ir didingas vargonų skambėjimas. Šios koncertinės programos idėja kilo remiantis tuo, kad vargonai savo galingomis, didingomis ir plataus spektro garso galimybėmis gali pakeisti visą orkestrą, išskyrus mušamųjų instrumentų tembrus. Įvairią ir spalvingą programą atliks profesionalūs muzikantai. Šiuo kamerinės muzikos projektu publikai bus pristatytas naujoviškas, negirdėtas ir galingas repertuaras, programos žinia – tikėjimo ir maldos už taiką pasaulyje galia.

Liudyti tikėjimą galima ne tik žodžiu, bet ir muzika. Rokiškio miesto gimtadienio išvakarėse, rugsėjo 22 d. 19 val. į Rokiškio šventovę išdainuoti savo tikėjimą sugrįžta Vilniaus kolegijos dėstytojos Dalios Abarės studentai. Pernai jaunuolių  programa „Po bažnyčios skliautais“ nepaliko abejingų. Jaunų žmonių subtilius kūrinius, atspindinčius jų asmeninę patirtį su religija, klausytojai priėmė labai palankiai ir jautriai. Tad beliko įtikinti, kad tradicinio kūrybinio projekto „Po bažnyčios skliautais“ sklaida ir vėl būtų įgyvendinta Rokiškyje. Koncertą „Liudiju tikėjimą“ sustiprins subtilūs apšvietimo sprendimai.

Rugsėjo 24 d. Šv. Mato atlaidų sekmadienio šventines Mišias 9 val. papuoš Rokiškio kultūros centro kamerinio moterų choro „Medeina“ atliekamos kompozitoriaus, vargonininko ir dirigento Miko Giedroyc Mišios. Kompozitorius turi glaudžių sąsajų su mūsų kraštu, jis yra LDK  karybos ir kultūros veikėjo XVI a. pabaigos Obelių dvaro su miestu ir valsčiumi valdytojo Martyno Marcelio Giedraičio palikuonis.

Šių ir ateinančių metų muzikinės sukaktys

140 metų – tiek šiais metais sukanka nuo tos dienos, kai Rokiškyje buvo įsteigta pirmoji muzikos mokykla. Ši sukaktis padiktavo finalinio koncerto pavadinimą – „Anno 1883“, kurį rugsėjo 24 d. 15 val. surengs Rokiškio Rudolfo Lymano muzikos mokyklos bendruomenė. Prieš beveik pusantro šimto metų prasidėjusi muzikos kultūros tradicija yra gyva šiandien ir įrodo, kad muzika – nepavaldi laikui.

Užverdami XXIV festivalio duris, jau kviečiame susitikti kitais metais jubiliejiniame XXV tarptautiniame vargonų muzikos festivalyje čekų vargonininkui, muzikui, pedagogui Rudolfui Lymanui atminti. Nors festivalį lydės nauja dedikacija, tačiau esmė išliks ta pati – tik tęsdami prieš šimtmečius pradėtas tradicijas esame stiprūs, nes turime savąjį kultūrinį identitetą.   

 

Projekto vadovė Aušra Gudgalienė 

Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video