„XX a.: jie kūrė Lietuvą ir Rokiškio kraštą“ idėjos autoriai jau planuoja 4 projekto etapą (0)

Publikuota: 2023-10-25 Kategorija: Kultūra
„XX a.: jie kūrė Lietuvą ir Rokiškio kraštą“ idėjos autoriai jau planuoja 4 projekto etapą
Organizatorių nuotr. / Gatvės plakatų serija „XX a.: jie kūrė Lietuvą ir Rokiškio kraštą“ leidžiama jau trečius metus.

Gatvės plakatų apie iškilius Rokiškio kraštui ir Lietuvai nusipelniusius tėviškėnus serijos sumanytojai jau planuoja ketvirtą šios serijos etapą.

Priminsime, kad šiemet gatvės plakatų serija „XX a.: jie kūrė Lietuvą ir Rokiškio kraštą“ leidžiama jau trečius metus. Per 2023-ųjų projektą Rokiškio rajono vietos veiklos grupės gatvės stendai pasipuošė sutartinių puoselėtojos Emilijos Zaukaitės-Kuzavinienės (jai šiemet būtų sukakę 120 metų), bankininko Juozo Paknio (140), žurnalisto ir redaktoriaus Petro Rusecko (140) atvaizdais. Jie visi gimė Rokiškio krašte ir svarbūs Lietuvos istorijai.

 

Pasak idėjos autorės Raimondos Stankevičiūtės-Vilimienės, dėl kitų metų plakatų jau prasidėjo diskusija su Rokiškio bibliotekininkais, kurie yra sukūrę kiekvienų metų jubiliejinių įvykių kalendorių, su Rokiškio muziejininkais, kurie gali padėti susiorientuoti istorinių asmenybių gyvenimo verpetuose. „Atskleisiu, kad iš ilgo sąrašo sukaktuvininkų, labiausiai užmaršties dulkes norėtųsi nupūsti nuo Panemunio krašto sūnaus, chorvedžio, pirmųjų akordeono vadovėlių autoriaus Povilo Četkausko (kitais metais jam sukaktų 120 metų), taip pat muziko, spaudos darbuotojo lietuvių kultūrą reikšmingai skleidusio JAV, o kilusio iš Zybolių kaimo Ksavero Strumskio (130), nuo mokslininko, geodezininko, Lietuvos hidrografinio žemėlapio kūrėjo iš Juodupės krašto Jono Deksnio (120). Bet tai dar negalutiniai sprendimai, dar vyks aptarimai su partneriais“, sakė R.Stankevičiūtė-Vilimienė.

Projektas finansuojamas savivaldybės Etninės kultūros, istorijos ir tautinės atminties programos lėšomis. „Savas Rokiškis“ savanoriai ir jų partneriai - Rokiškio jaunimo organizacijų sąjunga bei Rokiškio rajono vietos veiklos grupė tiki, kad gatvės stendai žadina praeivių smalsumą domėtis iškilių kraštiečių biografijomis, kad jų gyvenimai yra įkvėpimas šiandienos žmonėms.

 

Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video