XXVIII Tarptautinis teatrų festivalis „Interrampa“ – šventė sielai (Foto+video) (0)

Publikuota: 2022-10-24 Kategorija: Kultūra
XXVIII Tarptautinis teatrų festivalis „Interrampa“ – šventė sielai (Foto+video)
Rokiškio Sirena nuotr. / Festivalio organizatoriai ir ekspertai (iš kairės: V. Kirstuienė, T. Velizade, A. Katina, N. Danienė),

Šį sekmadienį, festivalio uždarymo dieną teatro mylėtojams parodyti du paskutiniai spektakliai. Po Mažojoje kultūros centro salėje rodytos „Helverio nakties“, privertusios ne vieną žiūrovą užsisklęsti savo mintyse ir apmąstymuose, buvo parodytas pagal Kazio Binkio poemą pastatytas spektaklis „Kriaučius Motiejus“. Lietuviškumu trykštantis Punsko lietuvių kultūros namų klojimo teatro spektaklis, išjuokė tarpukario Lietuvos realijas ir nestokojo humoro.

Spektakliai išskirtiniam skoniui

XXVIII Tarptautinio teatrų festivalio „Interrampa“ metu, per keturias dienas žiūrovams parodyta 10 spektaklių. Ant scenos galima buvo išvysti teatrus ne tik iš Lietuvos, bet ir iš Katalonijos, Latvijos, Lenkijos.

Rokiškio kultūros centre spalio 20-23 dienomis vykusi gurmaniška teatro puota taikėsi į išskirtinio skonio žiūrovą, o didžioji dauguma teatro gerbėjų apsilankė beveik visuose spektakliuose. Kalbinti žiūrovai be galo džiaugėsi dar kartą atradę Šepką (Rokiškio liaudies teatro spektaklis „Šepką atradau aš“).

Dalyviams – šepkiškos statulėlės

Kiekvienam teatrui, už jų dalyvavimą „Interrampoje“ įteiktos drožinėtos statulėlės-paukšteliai. Šiuos šepkiškus darbus festivaliui pagamino rokiškietis medžio drožėjas Vidmantas Zakarka. Tokios pačios statulėlės įteiktos ir festivalyje dalyvavusiems ekspertams: Tbilisio Azerbaidžaniečių valstybinio dramos teatro vadovui Turgay Velizade, vertinimo komisijoje kaip ekspertui dalyvavusiam jau antrą kartą, Lietuvos nacionalinio kultūros centro teatro poskyrio specialistei Irenai Maciulevičienei bei Jelgavos studentų teatro vadovei, improvizacijos dėstytojai Astrai Katinai.

Spektaklių medunešis

Ant scenos pakviesta Lietuvos mėgėjų teatro sąjungos prezidentė Vita Vadoklytė dėkojo už šventę sielai.

„Buvo daug jautrių darbų, atsivėrimų. Šventė įvyko, festivalis baigėsi. Labai gera, kad Rokiškis yra namai, kur randi daug artimų teatro ir kultūros žmonių“,  įsijungusi į benuvažiuojantį traukinį sakė V. Vadoklytė.

Sulygindama festivalį su bičių šeima, kur vieni su kitais betarpiškai bendrauja, tą medunešį, kur suvežami geriausi spektakliai, ji organizatoriams įteikė pačios surinktą bičių medų ir palinkėjo, kad šis medus dar labiau sulipdytų organizatorių mintis, svajones ir norus.

Festivalio ekspertai

Visas keturias dienas festivalyje dirbo trys ekspertai. I. Maciulevičienė uždarymo renginyje nedalyvavo. Jai statulėlė įteikta po spektaklio „Helverio naktis“. Likę ekspertai po renginio uždarymo dar rinkosi į rodytų spektaklių aptarimą.

„Galiu tik pakartoti I. Maciulevičienės žodžius, kad labai lengva ir malonu būti eksperte festivalyje, kuriame visi spektakliai yra labai geri. Šio festivalio metu gavau labai daug stiprių ir gerų įspūdžių, pradedant vaikišku folkloriniu spektakliu ir baigiant spektakliais, kurie privertė susimąstyti, pagalvoti, kurie kurti filosofinėmis, rimtomis temomis, kaip ir šiandien matytas spektaklis. Ir aš taip pat atradau Šepką“,  sakė Astra Katina.

Baigiamąjį žodį taręs T. Velizade savo kalbą pradėjo lietuviškai, tuo labai nudžiugindamas susirinkusiuosius ir pažadėjo, jog kitais metais, pakviestas į šį festivalį jau kalbės tik lietuvių kalba.

„Visiškai pritariu Astrai. Kiekvienais metais šis festivalis tampa vis geresnis ir geresnis. Su malonumu žiūrėjome visus spektaklius, gavome neįkainojamų įspūdžių“, –  kolegei antrino T. Velizade.

Šiame festivalyje dalyvauja tiek mėgėjų, tiek profesionalūs teatrai, tad režisierius pažadėjo ateityje būtinai sudalyvausiąs ir su savo teatru.

Tradicija bus tęsiama

Rokiškis neabejotinai yra teatro mylėtojų miestas, tad festivalio organizatoriai pažadėjo šią gražią tradiciją tęsti ir kitais metais. Paskutiniai festivalio akordai – padėka rėmėjams, Rokiškio rajono savivaldybei, Lietuvos kultūros tarybai, visiems informaciniams rėmėjams.

„Labai gera jausti bendrystę, draugystę, pagalbą čia ir dabar, ačiū žiūrovams“,  sakė Rokiškio kultūros centro direktorė Vaiva Kirstukienė.

 

 

Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video