Kūčių vakaras namuose: nuostabūs pasiūlymai šventiniam stalui (0)
Artėjančios šventės giminių, artimųjų ir šeimos narių laukiančioms šeimininkėms tampa iššūkiu – kuo pavaišinti svečius? Kūčių vakarienei verta rinktis senovinius, tradicinius patiekalus ar „laužyti“ galvą bandant pagaminti kažką egzotiško, šiuolaikiško? O štai Rokiškio profesinio mokymo centro (RPMC) pedagogė, ruošianti virėjus ir konditerius, Žydra Lomako šypsosi – įmanoma suderinti viską, tik reikia žinoti pagrindinę patiekalų ruošimo paslaptį...
Svarbiausia...
Pašnekovė teigia, kad svarbiausia – gaminti su meile: „Tai yra pagrindinis mano patarimas šeimininkėms (šypsosi – aut. past.). Galvokite apie artimuosius, mylimus žmones, ne apie nespėtus nuveikti darbus. Juk Kūčios – ne darbo diena, tad viską galima suspėti ir be streso. O Kūčių stalui tikrai tinka viskas: tiek tradiciniai, tiek naujoviški patiekalai. Gal senovėje stalai būdavo kuklesni dėl to, kad nebuvo tokios pasiūlos, žmonės sunkiau gyveno. O dabar mes galime gauti visko, ko tik norime, todėl mūsų stalas atrodo prabangiau – ne tik pupos, žirniai su aliejumi. Ir šiais laikais svarbesnis klausimas ne ką padėti, o kiek...“.
Anot Ž. Lomako, visada yra ginčų ir skirtingų nuomonių dėl Kūčių stalo patiekalų, bet jai labai įsiminė vieno kunigo pasakyti žodžiai: „Viską valgykit, tik vienas kito neėskit“ ir šis posakis tapo pagrindine švenčių mintimi: „Aš sakau, kad nesvarbu mišrainėje bus majonezas ar natūralus jogurtas, svarbiausia, kad prie stalo susirenka visa šeima ir yra nuoširdus rūpestis vienas kitu, kad atvira širdimi dalintumėmės tuo, ką turime, kad seneliai gyvi būtų prie stalo ir žarstytų savo išmintį“.
12 stalo skirtumų
Ir, vis tik, specialistė pasidalino keletu receptų, kuriuos, juokėsi, visi tikrai žino, tik gal nepagalvoja, kaip originaliau viską patiekti. Ž. Lomako siūlo daugiau pažaisti su patiekimo idėjomis, gaminti mažomis porcijomis, į mažesnius indelius.
„Mūsų šeimai skaniausia yra mamos ruošti džiovinti baravykai su svogūnais, pakepinti svieste, kai patiekiami ant stalo dar šilti. Visais atvejais – įvairios silkės: ir naujoviškos su avokadais, kiaušiniu ir svogūno laiškais, natūraliu jogurtu. Tikrai galima paprastai padaryti 12 skirtingų patiekalų: silkė su grybais ir keptais svogūnais; silkė pataluose; silkė su džiovintais obuoliais, keptais svogūnais ir sumaišyta su pomidorų padažu; saldžiarūgščiai marinuota silkė su cinamonu. Štai jau ir turime skirtingų silkių ant stalo. Toliau – keleto rūšių salotų, pavyzdžiui, sluoksniuota tuno mišrainė, žuvis – upėtakis ar karpis – kepta paprastai ar pavoliota riešutėliuose, galima pasigaminti pyragėlių su grybais ar kopūstais, dar kisielius, aguonpienis, kalėdaičiai“, – lyg žirnius beria Ž. Lomako ir priduria, kad tikrai nesunku sudėti ant stalo 12 patiekalų, ypač, jei visa šeima prie to prisideda.
Anot pašnekovės, prie tradicinių Kūčiukų tikrai tinka šiuolaikiški imbieriniai nameliai, kurie bus ne tik skanūs, bet ir taps stalo dekoracija.
Receptai kūčių stalui (taupant laiką silkių pagardus specialistė rekomenduoja pasigaminti iš vakaro).
Mamos firminiai grybai:
Džiovinti grybai (baravykai ir kiti), svogūnai, aliejaus, sviesto, citrinos rūgštelės. Mirkytus grybus išverdame, supjaustome šiaudeliais, pakepiname su aliejumi svogūnus, sudedame grybus, dedame sviesto, gardiname druska ir pakepiname kartu, įpilame šiek tiek džiovintų grybų nuoviro ir skoniui sustiprinti šiek tiek citrinos rūgštelės (nebūtinai). Patiekti šiltus su karštomis bulvėmis, bet skanu valgyti šaltus.
Firminė Ž. Lomako sluoksniuota tuno mišrainė (geriausia pasigaminti iš vakaro, taip susilieja skoniai):
3-4 virtos bulvės, virta vidutinio didumo morka, 3 virti kiaušiniai, konservuotas tunas (skardinė), sintetinių ikrų užtepėlė, majonezas, ikriukai, svogūnų laiškai žalumynai, druska, pipirai.
Atskirai sutarkuoti morką, bulves, kiaušinius. Ir į nedidelio torto formą ar į stiklinį dubenį sluoksniuoti paspaudžiant:
- bulvės, pabarstant druska, pipirais, majonezas;
- konservuotas tunas, druska, pipirai, majonezas
- morkos, druska, pipirai, majonezas;
- kiaušiniai, druska, pipirai, majonezas;
- sintetinių ikrų užtepėlė
- žalumynai, spalvoti ikriukai.
Silkė su avokadu užkandėlė:
1-2 silkės filė, 1 virtas kiaušinis, ¼ avokado, 1 šaukštas natūralaus jogurto, 1 arbatinis šaukštelis grūdėtų garstyčių, svogūno laiško, krapų, pipirų.
Smulkiais kubeliais supjaustyti silkę, kiaušinį, avokadą, supjaustyti svogūną, krapus, sumaišyti su jogurtu, garstyčiomis, gardinti pipirais. Įdaryti juodos duonos šaukštelius ar kitus trapučius.
Trispalviai silkutės sumuštinukai:
Silkės filė, juodos duonos, virtų burokėlių, virtų kiaušinių, majonezo.
Su smulkesne burokine tarka sutarkuoti atskirai burokėlius, kiaušinio baltymą, kiaušinio trynį, mases gardinti druska, pipirais, majonezu. Burokėlius pagardinti actu ar citrinos sulčių šlakeliu. Ant pakepintų ir formele išspaustų ir pakepintų duonos riekelių tepti tris skirtingų spalvų mases, ant viršaus dėti silkės griežinėlius, puošti krapu ar raudonuoju svogūnu.
Silkė su baravykais (arba pievagrybiais):
Silkės filė, šaldytų baravykų, svogūnų, aliejaus, sviesto, grietinės, druskos, pipirų.
Atšildytus baravykus supjaustyti griežinėliais, pakepinti su sviestu ir aliejumi, sudėti pjaustytus svogūnus, pakepinti kartu, kai svogūnai suminkštėja įdėti šaukštą grietinės (galima ir be jos), pagardinti druska, pipirais.
Silkė su morkomis, saulėgrąžomis ir džiovintomis spanguolėmis:
Morkas pakepinti su saulėgrąžų sėklomis ir dž. Spanguolėmis su aliejumi. Atvėsinti.
Kepta silkė su svogūnais
Silkę supjaustyti gabaliukais, kiekvieną apvolioti miltuose ir iškepti su aliejumi. Prie silkės gausiai pateikti keptų svogūnų žiedų.
Silkės blynai
Silkės gabaliukus sudėti į tirštą blynų tešlą. Su šaukštu dėti ir kepti įkaitintame aliejuje, keptuvėje.
Kepta žuvis su riešutų (sezamo sėklų) plutele (įvairios, mėgiamos žuvies filė)
Supjaustytos, prieskoniuotos žuvies gabalėlius, pavolioti kiaušinio plakinyje, po to kapotų žemės riešutų ir miltų mišinyje. Kepti aliejuje.
Rūkytos žuvies rutuliukai:
100 g rūkytos žuvies, 100 g minkšto kreminio sūrio, citrinos sulčių, pipirų, druskos, žolelių (krapų, svogūno laiškų) duoniukų.
Žuvį smulkiai sukapoti, sumaišyti su kreminiu sūriu, gardinti prieskoniais, citrinos sultimis , galima įtarkuoti citrinos žievelės. Iš gautos masės formuoti rutuliukus ir apvolioti kapotuose žalumynuose, kitus kepintų sezamų sėklose ar smulkiai tarkuotose krabų lazdelių tarkiuose. Dėti ant duoniukų.
Pyragėliai su grybais ar obuoliais ar aguonų įdaru (labai greitas receptas)
Sluoksniuotos bemielės tešlos įdarui: pakepintų, smulkintų grybų su svogūnais; Saldžiam įdarui: pjaustyti obuoliai su cukrumi ir cinamonu arba aguonų įdaras (pirkti yra).
Tešlą lengvai pakočiojame, supjaustome kvadratėliais, dedame įdarą, perlenkiame trikampiu, užspaudžiame gerai kraštus, paviršių patepame kiaušinio plakiniu. Kepame orkaitėje 180 laipsnių 10-15min, kol pagels.