G. Nausėda vetavo Seimo sprendimą įteisinti naktinių taikiklių naudojimą medžioklėje (0)

Publikuota: 2023-12-22 Kategorija: Politika
G. Nausėda vetavo Seimo sprendimą įteisinti naktinių taikiklių naudojimą medžioklėje
BNS nuotr. / G. Nausėda vetavo Seimo sprendimą įteisinti naktinių taikiklių naudojimą medžioklėje

 Prezidentas Gitanas Nausėda penktadienį vetavo Seimo praėjusią savaitę priimtas pataisas, leidžiančias medžioklėje naudoti naktinius taikiklius.

Šalies vadovo vertinimu, naktinių taikiklių naudojimas medžioklėje nėra būtinas siekiant įstatymo aiškinamajame rašte nurodytų tikslų, pavyzdžiui, kovos su afrikiniu kiaulių maru efektyvumo ar geresnio pasirengimo krašto gynybai.

Tokį sprendimą G. Nausėda priėmė praėjusią savaitę parlamentui nusprendus, kad medžiojant šernus, lapes, mangutus, paprastuosius meškėnus, kanadines audines, nutrijas ir ondatras būtų galima naudoti naktinius taikiklius.

Už atitinkamą Medžioklės įstatymo pataisą balsavo 69 Seimo nariai. Dauguma sprendimo oponentų balsavime nedalyvavo.

Norint atmesti prezidento veto, už tai turės balsuoti 71 Seimo narys.

Kaip nurodoma Prezidentūros išplatintame pranešime, G. Nausėda mano, kad „šis įstatymas prieštarauja pagrindiniam teisėkūros principui – tikslingumui, reiškiančiam, kad teisės akto projektas turi būti rengiamas ir teisės aktas priimamas tik tuo atveju, kai siekiamų tikslų negalima pasiekti kitomis priemonėmis“.

„Be to, Seimo priimtu įstatymu leidimas naudoti naktinius taikiklius formuluojamas itin plačiai, ne individualaus, o bendrojo leidimo pagrindu. Tai reiškia, kad išskyrus įstatyme nurodytas leidžiamų su naktiniais taikikliais medžioti gyvūnų rūšis, jame nėra numatytos jokios naktinių taikiklių naudojimą ribojančios sąlygos“, – teigiama pranešime.

Prezidento vertinimu, įteisinus naktinius taikiklius medžioklėje praktikoje būtų labai sunku užtikrinti tokių įrankių panaudojimo kontrolę, dėl to administracinė ir baudžiamoji atsakomybė už neteisėtą naktinių taikiklių naudojimą medžioklėje faktiškai taptų nepritaikoma.

Naktinių taikiklių pataisą inicijavo Kaimo reikalų komiteto narys, Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ atstovas Kęstutis Mažeika.

Naktinių taikiklių įteisinimo šalininkai sako, kad šių prietaisų naudojimas prisidėtų prie efektyvesnio gyvūnų gerovės principų užtikrinimo – žvėris būtų nušautas vienu šūviu, nesikankintų sužeistas. Jie taip pat tvirtina, kad naktinio matymo priemonių turėjimas padėtų ir krašto gynyboje.

Aplinkosaugininkai teigia, kad toks leidimas sudaro prielaidas brakonieriavimui, nes nėra praktinių galimybių kontroliuoti, kad naktiniai taikikliai būtų naudojami medžiojant tik tuos gyvūnus, kuriuos nurodo šis įstatymas.

Prieš naktinių taikiklių naudojimą pasisakantis socialdemokratų partijos frakcijos narys Linas Jonauskas teigia, kad priimdamas sprendimą Seimas nesiklausė „nei Aplinkos ministerijos, nei Krašto apsaugos ministerijos, nei Specialiųjų tyrimų tarnybos perspėjimų“.

„ (...) ignoruoti dar ir prezidento valią būtų gėdinga“, – pranešime penktadienį sakė parlamentaras.

Dabar medžioklėje leidžiamus ir draudžiamus naudoti įrankius nustato Medžioklės taisyklės, jas tvirtina aplinkos ministras. Iki šiol naktiniai taikikliai buvo draudžiamųjų įrankių sąraše. 

Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video