Keičiasi geriamojo vandens ir nuotekų tvarkymo bei paviršinių nuotekų paslaugų bazinės kainos (12)

Publikuota: 2021-11-05 Kategorija: Politika
Keičiasi geriamojo vandens ir nuotekų tvarkymo bei paviršinių nuotekų paslaugų bazinės kainos
„Rokiškio Sirenos“ nuotr. /

Rokiškio rajono savivaldybės taryba pritarė tarybos sprendimo projektui dėl UAB „Rokiškio vandenys“ perskaičiuotų geriamojo vandens teikimo ir nuotekų tvarkymo bei paviršinių nuotekų tvarkymo paslaugų bazinių kainų nustatymo. Perskaičiuotos kainos sudarys sąlygas įmonei dirbti rentabiliai.

Kainų kilimas – neišvengiamas,
tačiau nebus ženklus
Kainų perskaičiavimas, įtakojęs jų kilimą – privaloma procedūra, kurią numato Lietuvos Respublikos įstatymai bei Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) patvirtinta Geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo bei paviršinių nuotekų tvarkymo paslaugų kainų nustatymo metodika, kuria remiantis, kainos perskaičiuojamos atsižvelgiant į eilę faktorių, kaip elektros energijos kainų, faktinių mokesčių dydžio pokyčius, amortizaciją, investicijų grąžos pokyčius ir eilę kitų veiksnių.


Rokiškio rajono savivaldybės taryba tokiam sprendimui gali pritarti arba nepritarti. Tą reglamentuoja įstatymai. Tačiau net ir nepritarimo atveju, kainos būtų neišvengiamai perskaičiuotos ir didėtų dėl VERT nutarimo, kuris įpareigoja UAB „Rokiškio vandenys“ atlikti kainų perskaičiavimą pagal nustatytą metodiką, kas šiuo atveju ir lėmė kainų kilimą. Sutapimas, kad šiuo metu kyla ne tik geriamojo vandens ir nuotekų tvarkymo bei paviršinių nuotekų paslaugų bazinės kainos, bet ir kuro, dujų, elektros bei kitų prekių bei paslaugų kainos. Todėl suprantama, kad kylant vienoms kainoms, neišvengiamai tai lemia kitų kainų šuolį. „Ir nors sustabdyti šio proceso neįmanoma, tačiau darome viską, kad kainos nebūtų nekontroliuojamos, tačiau tuo pačiu nebūtų stabdoma ir UAB „Rokiškio vandenys“ įmonės plėtra. Tai dar vienas veiksnys, kuris lemia kainų pokytį. Įmonė aktyviai vykdo plėtrą – kasmet perima po keletą vandenviečių iš bendruomenių ir jas atnaujina. Deja, gautos pajamos nepadengia patiriamų išlaidų dėl nedidelio vartotojų skaičiaus“, - teigė UAB „Rokiškio vandenys“ vadovas Leonas Butėnas ir pridūrė, kad Rokiškio rajone geriamojo vandens ir nuotekų tvarkymo bei paviršinių nuotekų paslaugų bazinės kainos augimas nėra toks ženklus, kaip Vilniuje ar kitur ir neišsiskiria regiono kontekste.

Kitu atveju – gresia bankrotas
2021-2027 m. nauju ES finansavimo periodu, vandentvarkos plėtrai ir gerinimui papildomas finansavimo mechanizmas nėra numatytas. Tai reiškia, kad plėtra privalės būtų vykdoma iš gautų pajamų už teikiamas paslaugas. Kas nutiktų, jeigu kainos išliktų tokios, kokios buvo? Neįvertinus anksčiau išvardintų faktorių pokyčių, įmonei grėstų didelė rizika po 1-2 metų atsidurti ant bankroto ribos. Todėl šiuo atveju privaloma sureguliuoti kainas taip, kad būtų padengtos sąnaudos ir rezerve liktų nors truputis lėšų jau esamų tinklų priežiūrai ir plėtrai vykdyti.


Pasak įmonės direktoriaus, kainos pokytį lėmė ne vienas rodiklis – tai brangusi elektra, vartojimo netolygumas, darbo užmokesčio pokyčiai, sąnaudos dėl įvykdytų investicinių projektų plėtros, kurių vertė – 3,5 mln. Eur., taip pat – išaugę kiti mokesčiai bei amortizacija. „Šie išvardyti ir kiti veiksniai pagrinde ir įtakojo kainų didėjimą. Nuo šių metų įsigaliojusios bazinės paslaugų kainos paskaičiuotos pagal 2018 m. bendrovės veiklos rodiklius. Tačiau noriu pabrėžti, kad 2018 m. buvo įmonei itin pelningi. Tai lėmė ir mažesnę nustatytą kainą, tačiau sąnaudos padengtos nebuvo. Iki šiol neturėjome tokio tarifo, kuris jas padengtų. Dar viena iš priežasčių – senų, nudėvėtų ir nebeatitinkančių kokybės standartų vandenviečių perėmimas. Turtas, kurį reikia suremontuoti, amortizuoti, atsiduria įmonės balanse, todėl natūraliai didėja ir išlaidos bei nuostolis“, - informavo L. Butėnas.
Užs. 1518

Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video