Konsultacijas grįžtantiems užsienio lietuviams nuo kitų metų URM teiks tiesiogiai (0)

Publikuota: 2023-12-19 Kategorija: Politika
Konsultacijas grįžtantiems užsienio lietuviams nuo kitų metų URM teiks tiesiogiai
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr. /

Visapusiškas konsultacijas grįžtantiems, atvykstantiems ar svarstantiems apie grįžimą Lietuvos diasporos atstovams nuo sausio tiesiogiai teiks Užsienio reikalų ministerija (URM).

Kaip pirmadienį informavo ministerija, konsultacijos bus vykdomos specialioje interneto svetainėje, telefonu ir elektroniniu paštu. Čia vieno langelio principu bus konsultuojama svarbiausiais su grįžimu ar atvykimu į Lietuvą gyventi, studijuoti, dirbti susijusiais, verslo kūrimo, socialinės paramos, sveikatos apsaugos ir kitais aktualiais klausimais.

Iki šiol informacijos grįžtantiems į Lietuvą teikimą URM organizavo per Migracijos informacijos centrą „Renkuosi Lietuvą“.

Šio centro duomenimis, per tris šių metų ketvirčius Lietuvos diasporos atstovai su grįžimu susijusiais klausimais vidutiniškai kreipėsi daugiau kaip 400 kartų per mėnesį.

Nuo ateinančių metų sausio informacijos teikimą vieno langelio principu įgyvendins URM Globalios Lietuvos departamento Grįžimo į Lietuvą skyrius.

Užsienio reikalų ministras G. Landsbergis  sako, kad taip siekiama išplėsti ir sustiprinti valstybės dialogą su diaspora, dar labiau skatinti lietuvybės užsienyje puoselėjimą, sudaryti sąlygas aktyvesniam diasporos įsitraukimui „kuriant gerovę ir saugumą Lietuvoje“, taip pat stiprinti lituanistinį švietimą užsienyje ir skatinti diasporos atstovų grįžimą į Lietuvą.

Valstybės duomenų agentūros duomenimis, jau trejus metus iš eilės grįžtančių Lietuvos piliečių skaičius yra didesnis nei išvykstančių: 2022-aisiais į Lietuvą grįžo 20 tūkst. 689 piliečiai, o išvyko 13 tūkst. 49.

Daugiausia Lietuvos piliečių grįžo iš Jungtinės Karalystės, Norvegijos, Vokietijos.

Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video