Ministerija rudens sesijai teiks siūlymus dėl vieningos ugniagesių rengimo sistemos (0)

Publikuota: 2023-09-07 Kategorija: Politika
Ministerija rudens sesijai teiks siūlymus dėl vieningos ugniagesių rengimo sistemos
Rokiškio Sirena nuotr. / Ugniagesių automobilis

Siekiant suvienodinti ugniagesių gelbėtojų rengimo programą Vidaus reikalų ministerija (VRM) Seimo rudens sesijai teiks siūlymus dėl vieningos sistemos.

„Galiu patikinti, kad rudens sesijos metu vidaus reikalų ministerija teiks šituos siūlymus, dėl vieningos pareigūnų rengimo sistemos, nes, kaip ir minėjau, man svarbiausias dalykas yra žmonių saugumas. Žmonės neturi kentėti, kad mes šiandien turime dvi skirtingas sistemas“, – Ugniagesių gelbėtojų mokyklos 20-mečio minėjimo renginyje žurnalistams sakė vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė. 

Pasak ministrės, rengiant pareigūnus negali būti „dvigubų standartų“, privalu turėti aiškią strategiją, nes Lietuvoje esantis žmogus turi gauti „vienodo lygio paslaugas“ nepriklausomai nuo jo gyvenamosios vietos.

A. Bilotaitės teigimu, šiuo metu VRM paruoštame įstatymo projekte yra numatyta, kad pareigūnų rengimo procese dalyvautų Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) mokykla. Šiuo metu tokio reikalavimo nėra.

Pasak PAGD direktoriaus Sauliaus Greičiaus, visi pareigūnai, kurie vykdo tas pačias funkcijas, turėtų būti apmokami pagal tą pačią metodiką, susipažindinti su visa technika bei įranga.

„Tai gal mūsų, kaip departamento pagrindinis tikslas – kad bet kuris gyventojas, atsidūręs nelaimėje gauti kokybišką, greitą paslaugą, kad būtų išgelbėta jų gyvybė, sveikata, turtas. Ir šitoje vietoje mums labai svarbu, kad patys pareigūnai, gelbėdami kitus, būtų tinkamai apsaugoti, mokėtų saugoti save, savo kolegas“, – sakė jis.

Anot jo, iš savivaldybių atvykstančių skaičių specialistų skaičius auga antrus metus.

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė ketvirtadienį dalyvaus Ugniagesių gelbėtojų mokyklos 20-mečio minėjimo renginyje, kur bus pristatoma ugniagesių gelbėtojų mokymų įranga ir aptarti vieningos ugniagesių gelbėtojų rengimo programos klausimai.

„Būtina pereiti prie vieningos ugniagesių rengimo sistemos, negali būti skirtingų rengimo standartų. Visi ugniagesiai gelbėtojai turi būti rengiami pagal vienodą mokymo programą, o egzaminų komisijoje dalyvauti Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento atstovas“,  – sako vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

Šiuo metu šalyje veikia dviejų lygių priešgaisrinės saugos ir gelbėjimo sistema, kurią sudaro PAGD ir savivaldybių priešgaisrinės tarnybos. Ministrė yra sakiusi, kad tokia sistema nėra efektyvi, ji sudėtingai administruojama ir brangi valstybei. 

Siekdama sukurti vieningą sistemą, VRM yra pakvietusi šalies savivaldybes savanoriškai dalyvauti ją išbandant – prie bandomojo modelio yra prisijungusi Radviliškio ugniagesių gelbėtojų tarnyba, ketvirtadienį dėl dalyvavimo jame sprendžia ir Molėtų rajono politikai.

Vieninga sistema yra siekiama, jog savivaldybėse gerėtų priešgaisrinių gelbėjimo pajėgų parengtis – pajėgos į įvykio vietą galėtų atvykti per trumpesnį laiką, jos būtų visiškai aprūpintos darbo bei apsisaugojimo priemonėmis ir gebėtų atlikti platesnį gelbėjimo darbų spektrą.

Ministrė ketvirtadienį lankėsi Vilniaus rajone, Valčiūnuose, esančioje mokykloje. Joje mokymai vyksta specialiai įrengtose pratybų aikštelėse, kuriose galima realiai gesinti ugnį, gelbėti žmones aukštyje ar gylyje, suteikti pirmąją pagalbą, likviduoti autoįvykių, cheminių, radiacinių avarijų padarinius ar atlikti įvairias gelbėjimo operacijas ant vandens ar vandenyje.  

VRM duomenimis, ši mokykla parengė per 4500 ugniagesių gelbėtojų. Joje kasmet kvalifikaciją tobulina daugiau kaip 3500 pareigūnų ir darbuotojų.  

Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video