Reglamentas įsigaliojo: naujuose pastatuose turės būti įrengtos priedangos (0)

Publikuota: 2024-02-29 Kategorija: Politika
Reglamentas įsigaliojo: naujuose pastatuose turės būti įrengtos priedangos
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr. / Priedanga

Projektuojant ir statant naujus didesnius visuomeninius statinius bei aukštesnius daugiabučius juose turės būti įrengtos priedangos, skirtos pasislėpti oro pavojaus, susišaudymų ar sprogimų atveju. Jos turės talpinti 60 proc. pastatų lankytojų ar gyventojų.  

Tai numato trečiadienį įsigaliojęs naujas statybos techninis reglamentas priedangoms, slėptuvėms ir kolektyvinės apsaugos statiniams. 

„Nuo šiandien mes kitaip statysime didesnius pastatus ir bus aiškūs jų reikalavimai“, – trečiadienį spaudos konferencijoje sakė aplinkos ministras Simonas Gentvilas. 

Jo teigimu, reikalavimai galios naujai statybai, tuo metu jau pastatytiems statiniams jie bus rekomendaciniai, išimtis bus taikoma bažnytiniams pastatams.  

„Priedangos apima pastatus, kurie yra gyvenamieji, aukštybiniai virš penkių aukštų arba visuomeniniai, kuriuose lankosi virš 100 žmonių. Išimtis taikoma religinės paskirties pastatams“, – teigė aplinkos ministras.   

Pasak S. Gentvilo, priedangos turės būti įrengtos požeminėje pastatų dalyje, jos turės išlaikyti pastato vibraciją bei galimą jo griūtį, jose privalės būti elektra, papildomi įėjimai ir išėjimai, be to, rekomenduojama įrengti šildymą ir sanitarinius mazgus. 

Reglamentas numato griežtesnius reikalavimus valstybės institucijų, ligoninių bei strateginių įmonių slėptuvėms. 

„Joms yra žymiai aukštesni reikalavimai dėl pastovaus nuolatinio darbo karo sąlygomis ar kitomis ekstremaliomis klimato sąlygomis. Ten numatyti reikalavimai tiek dėl pastovių darbo vietų, apšviestumo, ventiliavimo, šildymo sistemų, sanitarinių sistemų“, – teigė S. Gentvilas. 

Pasak aplinkos viceministrės Daivos Matusevičės, reikalavimas talpinti 60 proc. pastatų lankytojų arba gyventojų nustatytas atsižvelgiant į tai, kad juose tuo metu bus ne visi žmonės.  

„Buvo įvertintas tas skaičius, atsižvelgiant į tai, kokia tikimybė, kiek žmonių tuo metu bus pastate, nes dalis jų galbūt bus evakuacijoje, išvažiavę, dalis patys dirbs operacijų centruose. (...) Nes nebus 100 proc. pagal tai, kaip modeliuojama visuomenės elgsena“, – sakė viceministrė. 

S. Gentvilas tikino, kad dėl naujų reikalavimų naujų pastatų statybos labai nepabrangs. Jo teigimu, brangiau nei priedangos kainuoja didesnių automobilių parkavimo aikštelių įrengimas. 

„Priedangų standartas (...) yra paruoštas toks, kad jis nebūtų per brangus valstybės užsakomiems pastatams arba privatiems nekilnojamo turto vystytojams, kurie vysto daugiabučius namus“, – teigė S. Gentvilas. 

„Statybas brangina požeminiai garažai, o jiems ploto reikalavimai yra žymiai didesni“, – pridūrė jis.

Vis dėlto Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento Civilinės saugos valdybos viršininkas Edgaras Geda sako, kad pasislėpti skirtų patalpų įrengimas bus brangus. Jo teigimu, vienos slėptuvės įrengimas prieš 10–15 metų kainavo 300 tūkst. eurų. 

„Dabar tą kainą turbūt turėtume dauginti iš kažkokio geresnio koeficiento. Bet kainos – ir statybų, ir aprūpinimo – yra iš tikrųjų didelės, todėl visi šitie konkretūs sprendimai reikalauja didelių investicijų“, – spaudos konferencijoje sakė E. Geda.

Siūlys paskatas įsirengti priedangas renovuojamuose namuose

Pasak jo, Aplinkos ministerija planuoja inicijuoti Vyriausybės nutarimo pakeitimus, kurie renovuojant jau pastatytus daugiabučius dalį priedangų įrengimo kaštų leistų finansuoti su valstybės subsidija arba lengvatine banko paskola.

„Kalbant apie esamų pastatų pritaikymą tai yra didelis iššūkis valstybei pritaikyti esamus pastatus ir jų požemines patalpas gyventojų priedangoms“, – teigė S. Gentvilas. 

Jis neatmetė, jog ateityje požeminių patalpų neturinčių pastatų teritorijoje būtų įrengiami papildomi kolektyvinei apsaugai skirti statiniai. Tačiau kol kas reikėtų naudotis viešomis priedangomis. 

„Šiandien yra reikalavimai apie naujus pastatus, bet ateityje reikės vis labiau kalbėti apie esamų pritaikymą. (...) Dėl prievolės (esamiems pastatams – BNS) klausimas atviras, bet kol kas ji sunkiai įgyvendinama“, – teigė S. Gentvilas. 

Pasak E. Gedos, šiuo metu savivaldybėse yra įrengta daugiau nei 3,3 tūkst. priedangų, kuriose galėtų pasislėpti apie 900 tūkst., arba 32 proc. gyventojų.  

Pernai sausį įsigaliojęs Krizių valdymo ir civilinės saugos įstatymas įtvirtino prievolę visuose naujai statomuose daugiau nei 100 žmonių talpinančiuose visuomeniniuose pastatuose bei didesniuose nei penkių aukštų daugiabučiuose suprojektuoti ir įrengti priedangas.

Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video