S. Daukanto aikštėje ateinančius 5-erius metus vėl šeimininkaus G. Nausėda (0)

Publikuota: 2024-05-27 Kategorija: Politika
S. Daukanto aikštėje ateinančius 5-erius metus vėl šeimininkaus G. Nausėda
Rokiškio Sirena nuotr. / Antrajai kadencijai perrinktas G. Nausėda vizito Rokiškyje metu.

Sekmadienį įvykusių Lietuvos Respublikos Prezidento rinkimų pabaiga netikėtumų nepažėrė: triuškinamu skirtumu rinkimus laimėjo ir ateinančius 5-erius metus sostinės Simono Daukanto aikštėje esančioje Prezidentūroje toliau šeimininkaus antrai kadencijai perrinktas Gitanas Nausėda. Už G. Nausėdą balsavo net 74,43 proc. šalies rinkėjų, tuo tarpu antrą kartą Prezidento posto siekianti dabartinė premjerė Ingrida Šimonytė sulaukė tik 24,06 proc. balsavusiųjų palaikymo.

Mažas aktyvumas

Remiantis Vyriausios rinkimų komisijos (VRK) pateiktais duomenimis, II-ajame Prezidento rinkimų ture dalyvavo kiek mažiau nei pusė balsavimo teisę turinčių Lietuvos piliečių: 1 mln. 181 tūkst. 865 (49,15 proc.) iš 2 mln. 404 tūkst. 421 rinkėjų sąraše įrašytų rinkėjų.

Prieš penkerius metus vykusioje I. Šimonytės ir G. Nausėdos kovos antrajame ture, pastarasis surinko beveik 66 proc. Lietuvos rinkėjų balsų, nors, anot VRK pateikiamų duomenų, tada balsavo gerokai daugiau žmonių nei šiemet.

Rokiškio rajone aktyvumas taip pat nebuvo labai didelis, tačiau skaičiuojama didesnis nei 50-ies proc. aktyvumas: rinkėjų sąraše įrašyta – 24 tūkst. 61 rinkėjas, o savo valią išreiškė 12 tūkst. 464 (51,80 proc.). Negaliojančių biuletenių buvo suskaičiuota 157 (1,26 proc.), galiojančių – 12 tūkst. 307 (98,74 proc.).

Rokiškio rajono gyventojai palaikė antros kadencijos siekiantį G. Nausėdą, kuris surinko net 82,91 proc. rajono rinkėjų balsų. Šį kartą, priešingai, nei I-ajame rinkimų ture, Prezidentą labiau palaikė ir Vilniaus miesto savivaldybės rinkėjai, kurių balsai buvo skaičiuojami kartu su balsavusiais LR diplomatinėse atstovybėse užsienyje. Už G. Nausėdą atiduota 55,10 proc. balsų.

Aktyvumas ir vėl vakare

Kaip ir pirmajame rinkimų ture, balsavusiųjų aktyvumas didžiausias buvo vakarop: nuo 18 val. iki 20 val.

Antrąją kadenciją iškovojęs G. Nausėda sekmadienio vakarą kreipėsi į rinkėjus: „Lietuvos žmonės man įteikė didelį pasitikėjimo mandatą ir šį pasitikėjimo kreditą, aš puikiai suprantu, turėsiu branginti. Turiu penkerių metų darbo patirtį, manau, tikrai gebėsiu šiuo brangakmeniu naudotis tinkamai, pirmiausia siekdamas gerovės tikslų visiems Lietuvos žmonėms – ir toliau galvoju apie tolesnį gerovės valstybės įgyvendinimą“.

Dar nebaigus skaičiuoti visų savivaldybių rinkiminių duomenų, I. Šimonytė jau skambino G. Nausėdai ir sveikino su pergale.

Anot premjerės, II-ojo rinkimų turo rezultatams įtakos turėjo tai, kad trejus su puse metų konservatoriai buvo valdančioji partija: „Skirtingai nuo 2019-ųjų, kai išėjau į rinkimus iš gana patogios pozicijos, būdama opozicijos politikė, į šituos rinkimus išėjau visiškai iš kitos pozicijos: per šiuose metus tikrai matėme visko. Manau, kad su visu šituo krūviu, kurį teko nešti, išlaikyti bent jau partijos rinkėjų pasitikėjimą, kurį ji gavo 2020-ųjų rinkimuose, yra tikrai didelis pasiekimas“.

Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video