Savivaldybės Tarybą palieka Stasys Meliūnas, atstovavęs opoziciją (0)

Publikuota: 2022-05-27 Kategorija: Politika
Savivaldybės Tarybą palieka Stasys Meliūnas, atstovavęs opoziciją
Rokiškio Sirena nuotr. / Savivaldybės taryboje Stasys Meliūnas praleido septynerius metus

2022 m. gegužės 27 d. Rokiškio rajono savivaldybės tarybos posėdyje jam pirmininkaujantis meras Ramūnas Godeliauskas perskaitė Tarybos nario Stasio Meliūno kreipimąsi: „2022 m. gegužės 25 d. Vyriausiajai rinkimų komisijai pateikiau atsistatydinimo iš savivaldybės tarybos nario pareigų pareiškimą. Savivaldybės tarybai, savivaldybės administracijai, jos valdomoms įstaigoms bei įmonėms linkiu sėkmės žmonių gerovės darbuose. Dėkoju visiems, ypač Šeimos tarybos, Antikorupcijos komisijos nariams, kartu su manimi atstovavusiems rajono gyventojų interesus rajono savivaldoje. Su pagarba, Stasys Meliūnas.“ Paklaustas, kas nulėmė sprendimą, Tarybos narys, iki šiol atstovavęs tarybos opoziciją, negalėjo į šį klausimą konkrečiai atsakyti, tačiau pripažino, kad taip pasielgti buvę sunku, nes jaučiasi esąs atsakingas už žmones, kuriems atstovauja. Apie tai – trumpame interviu.

- Ar toks sprendimas atėjo greitai, ar ilgai galvojote?

- Sprendimas tikrai ne spontaniškas, jis apgalvotas ir sunkiai priimtas. Pripažįstu, kad  buvo daug vidinių prieštaravimų. Šis sprendimas priimtas dėl tam tikrų aplinkybių. Buvo visa virtinė įvykių. Tiesiog atėjo nusivylimas, prasmės praradimas. Kartu tai - nepasiteisinę lūkesčiai dėl to, ką veikiu, kad įdedamas darbas neduoda apčiuopiamų rezultatų. Tai mane pradėjo prastai veikti, atsiliepti sveikatai.

- Ką įvardintumėte šio apsisprendimo pagrindine priežastimi?

- Tai - vilties ir motyvacijos praradimas. Ateidamas į politiką, tikėjausi, kad rezultatų, ginant gyventojų interesus, bus galima pasiekti lengviau. Atsiprašau rinkėjų, kurių lūkesčių nepateisinau. Noriu patikinti, kad šis poelgis susijęs su labai rimtais faktoriais.

- Ar atsisveikinate ne tik su Taryba, bet ir apskritai su politika?

- Ateityje neplanuoju dalyvauti niekur, kas susiję su politika, išskyrus, kad dalyvausiu rinkimuose, atlikdamas pilietinę rinkėjo pareigą, kad neturėčiau pretenzijų dėl politikų atliekamų pareigų.

- Ką iš šio laikotarpio išsinešate - kokius jausmus, patirtį?

- Tikėjausi, kad savivalda yra realiai labiau vykdoma. Turiu omeny ne politikų primityvoką bendravimo kultūrą, bet ir spragas reglamente, savivaldos įstatyme. Mažai dėmesio skiriama įstatymų teisėkūroje, susijusioje su savivalda. Reglamentas atsilieka nuo gyvenimiškų realijų.

- Ar nors kiek pasiteisino Jūsų lūkesčiai, kuriuos atsinešėte, ateidamas į savivaldą?

- Nenorėčiau pasakyti, kad septyneri metai savivaldos politikoje nepaliko teigiamo pėdsako. Turėjau progos praplėsti pažinčių ratą, sutikti nemažai žmonių, su kuriais teko spręsti kai kuriuos klausimus dėl savivaldybės darbo, pažinti savivaldybės politinio gyvenimo ypatumus. Tai man - gyvenimo patirtis, kurios negalima spalvinti tik tamsiomis spalvomis. Nors galutinis rezultatas - prastas, šioje patirtyje yra ir teigiamų dalykų.

- Policijos komisariatui vadovavote 15 metų, savivaldoje esate 7 metai. Kaip manote, kuri Jūsų veikla – vadovavimas policijos komisariatui ar darbas politikos srityje – davė daugiau naudos Rokiškio rajono gyventojams?

- Man buvo savotiškas iššūkis iš baudžiamosios struktūros ateiti į politiką. Paprastai žmonės retai patiki tokias pareigas žmonėms, atėjusiems iš teisėsaugos srities. Jie dažnai turi piktumų, kad buvo nubausti ar panašiai. Mane pamalonino tai, kad žmonės manimi pasitikėjo, išrinko, todėl atsirado įkvėpimas. Nors sąraše buvau aštuntas, norėjau būti dar toliau, tačiau vis tiek buvau išrinktas, reitinguojant, perkeltas į trečią sąrašo vietą. Tai parodė, kad žmonės manimi pasitiki. Deja, pritrūkau jėgų, sveikatos. Pamačiau, kad teisėsauga ir politika - visiškai skirtingos sritys. Visą gyvenimą svajojau atstovauti gėrį, kovoti su blogiu, kriminalu ir tam reikalui pašvenčiau didelį dalį gyvenimo. Politikoje atsiradau atsitiktinumo dėka. Kadangi labiausiai norėjau rūpintis žmonių saugumu, mano geriausi prisiminimai susiję su darbu policijoje. Policininko, kaip žmonių gelbėtojo, įvaizdis išliko mano širdyje visam gyvenimui. Dabar jautriai reaguoju į policijos reformą, pergyvenu dėl kiekvieno įvykio teisėsaugoje. Džiaugiuosi, kai policija vertinama teigiamai.

- Ko palinkėtumėte savivaldybės opozicijai?

- Opozicija yra garantas demokratijos pamatams ir principams. Palinkėčiau, kad nepriliptų opozicijos nariams tas antspaudas, kai jie įvardijami kenkėjais ir darbo trukdytojais. Pamačiau, kad kai kurie politikai vengia prisipažinti dirbantys opozicijoje - kai klausimas patogus, politikas būna vienoje pusėje, kai nepatogus – jau kitoje. Taip neturi būti. Opozicija skirta kontroliuoti valdančiuosius. Be kritikos, kitos nuomonės, pliuralizmo neįmanoma demokratija. Jeigu opozicija silpna, didelė tikimybė, kad grįšime į autoritarinį valdymo principą. Jeigu apsidairytume, pamatytume, kad nelabai skiriamės nuo Kremliaus politikos. Opozicija yra labai svarbi. Valdantieji daro didelę klaidą, dėdami pastangas, kad opozicija būtų kuo silpnesnė arba jos nebūtų. Turėdami opoziciją, valdantieji yra apdrausti nuo klaidų. Tik tada įmanomi visiems žmonėms naudingi sprendimai. Opozicijos persekiojimas – žingsnis atgal.

- Ką veiksite artimiausiu metu?

- Tikiuosi skirti žymiai daugiau laiko savo šeimai, grąžinti skolą vaikams, kurie augo be reikiamo dėmesio. Anūkai irgi auga be mano dėmesio. Susikaupė buitinių reikalų. Metai rodo, kad nebetoli senatvės pensija, žmogus turi teisę pamąstyti apie save, savo buitį. Nežinau, kaip man seksis. Mat pastaruoju metu itin svarbi pasidarė ir sveikata. Žadu pabaigti gyvenamojo namo remontą. Skirsiu dėmesį savo augintiniams – turiu buldogų veislės šunį, du katinėlius. Skirsiu dėmesio bitininkystei, mat esu Rokiškio bitininkų bendruomenės narys. Vadovauju Lietuvos policijos veteranų asociacijos Rokiškio filialui, tai save įprasminsiu ir šioje veikloje.  

Pridedame Tarybos nario kreipimąsi į gyventojus:

„Gerbiami rokiškėnai,
priimdamas sprendimą atsistatydinti iš rajono savivaldybės tarybos,

širdingai dėkoju už pasitikėjimą manimi, už įgaliojimų suteikimą man atstovauti Jūsų interesus rajono savivaldoje.

Nuoširdžiai atsiprašau visų, kurių lūkesčių galbūt man nepavyko pateisinti. 

 

Su pagarba,

Stasys Meliūnas”

Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video