Seimas patvirtino: už prastovas per karantiną būtų mokama taip pat, kaip ir 2021-asiais (0)

Publikuota: 2022-01-20 Kategorija: Politika
Seimas patvirtino: už prastovas per karantiną būtų mokama taip pat, kaip ir 2021-asiais
Rokiškio Sirena nuotr. / Pinigai

Seimas pritarė Vyriausybės siūlymui skirti prastovų išmokas darbdaviams ir savarankiškai dirbantiems, jeigu dėl koronaviruso būtų paskelbtas naujas karantinas. Išmokų tvarka lieka tokia pat, kaip ir pernai. 

Už tai ketvirtadienį balsavo 123 Seimo nariai, o susilaikė vienintelis „valstietis“ Valius Ąžuolas.   

Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkas konservatorius Mindaugas Lingė teigė, kad patvirtintas naujas prastovų išmokų modelis jau yra išbandytas anksčiau ir pasiteisinęs. Pasak jo, pataisos priimamos su lūkesčiu, kad jų niekada neprireiks ir nereikės „įjungti šito mechanizmo“. 

„Bet jeigu susiklostytų aplinkybės, turime būti pasiruošę, kad dirbančius žmones, jeigu jų veiklos būtų apribotos išėjus į prastovas, būtų galima subsidijuoti, kaip ir ankstesnių karantinų metu“, –  sakė M. Lingė.  

Už prastovas bus mokama taip pat, kaip ir 2021 metų pradžioje – kas mėnesį, išmokos sieks ne daugiau kaip 1095 eurus – 1,5 minimalaus mėnesio atlyginimo (MMA), kuris dabar yra 730 eurų. Jei karantinas truktų savaitę, dvi ar tris, proporcingai bus skaičiuojama ir išmoka. 

Savarankiškai dirbantiems asmenims bus mokama fiksuota 267 eurų išmoka, jei jų veikla būtų apribota dėl pandemijos, o pajamos paskutinį mokestinį laikotarpį sumažėjo bent 30 proc. Tokią išmoką gautų apie 34 tūkst. žmonių. 

Veiklą apribojus nuo sausio iki gegužės, savarankiškai dirbančių žmonių pajamų kritimas bent 30 proc. bus vertinamas pagal ankstesnių mokestinių laikotarpių pajamas.    

Darbdaviams kas mėnesį bus išmokama po 30 mln. eurų, o savarankiškai dirbantiesiems – po 9 mln. eurų.  

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos duomenimis, nuo 2020 metų kovo iki 2021 metų rugpjūčio išmokų dėl prastovų išmokėta 520,34 mln. eurų.   

Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video