Siūloma 5 kartus didinti baudas už žvejybos pažeidimus (0)

Publikuota: 2024-06-07 Kategorija: Politika
Siūloma 5 kartus didinti baudas už žvejybos pažeidimus
Rokiškio Sirena nuotr. / Žvejys

Nuo liepos siūloma griežčiau bausti už žvejybos taisyklių pažeidimus – kai kurias baudas ketinama didinti penkis kartus, tačiau dukart mažiau negu siūlė iniciatoriai – valdančiųjų Seimo narių grupė.    

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas (TTK) penktadienį pritarė tokioms Administracinių nusižengimų kodekso pataisoms: po du komiteto narius susilaikė ir balsavo prieš, keturi – už. Sprendimą lėmė komiteto pirmininkės balsas.  

Pakeitimais taip pat siūlomos naujos baudos už kirtimų, taršos, saugomų gyvūnų gaudymo, laukinių augalų ar grybų rinkimo, planuojamos ūkinės veiklos poveikio aplinkai pažeidimus. 

Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ narys Algirdas Stončaitis piktinosi drastišku ir nepamatuotu baudų kėlimu.

„Tokiu greičiu keliaujame su baudų didinimu“, – komitete sakė jis.  

Mišriai Seimo narių grupei priklausanti Agnė Širinskienė teigė, kad bausmių sistema „tampa nebeadekvati“. Pasak jos, baudos už nelegalų alkoholį bus mažesnės nei už žvejybos taisyklių pažeidimus. 

„Ten tai akcizinė prekė ir valstybė mokesčių negauna ir patiria didesnę žalą“, – tvirtino ji.  

Už mėgėjų žvejybos paprastus pažeidimus siūloma nebeskirti įspėjimų, o skirti 30-90 baudas vietoj 10-60 eurų.  Panaudoję draudžiamus įrankius ar būdus (išskyrus elektrą, ultragarsą) žvejai turėtų sumokėti 0,6-1,5 tūkst. eurų baudas, o pakartotinai – 1,4–2,5 tūkst. eurų.

Baudas už neleistinų įrankių (išskyrus elektrą arba ultragarsą) ar prietaisų gaminimą, realizavimą, įsigijimą ar laikymą siūloma didinti iki 300-580 eurų (dabar 60-200 eurų), o už pakartotiną pažeidimą – iki 0,5-1,16 tūkst. eurų.

Kodekso pakeitimais siūloma bausti už bet kokį ne mėgėjų žvejybos įrankių (išskyrus elektros arba ultragarso prietaisus) realizavimą – iki šiol numatytos baudos tik už pardavimą.  

Komitetas, be to, siūlo dvigubinti baudas iki 180-580 eurų už sugautų žuvų ir iš jų pagamintų produktų pardavimą bei įsigijimą.

Už verslinės žvejybos vidaus vandenyse paprastus tvarkos pažeidimus ketinama ir toliau įspėti bei didinti baudas penkis kartus – iki 100-300 eurų, už šiurkštus pažeidimus – iki 0,85-1,75 tūkst. eurų. Pirmu atveju žvejyboje naudotą įrangą būtų galima konfiskuoti, o antru – privalomai.  

Jūroje padaryti verslinės žvejybos pažeidimai laivų kapitonams, įmonių vadovams kainuotų 0,6-3,5 tūkst. eurų.

Už specialiosios žvejybos tvarkos pažeidimas baudas norima didinti irgi penkis kartus, o už nusižengimus, padarytus pakartotinai, siūloma privalom konfiskuoti žvejybos įrankius ir priemones. 

Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video