Socialinės paramos centrui – keturi nauji automobiliai. Nuomos sistema pasiteisina (video) (2)

Publikuota: 2021-10-05 Kategorija: Politika
Socialinės paramos centrui – keturi nauji automobiliai. Nuomos sistema pasiteisina (video)
Lina Dūdaitė-Kralikienė / Socialinės paramos centrui atitekę nauji automobiliai, savivaldybės vadovų teigimu, pasitarnaus tolesnei centro paslaugų plėtrai ir prieinamumui gerinti.

Penktadienį apie pietus prie rajono savivaldybės atvyko vilkikas, kurio priekaboje – naujutėlaičiai automobiliai: trys visureigiai „Dacia“ bei „Toyota“ markės automobilis. Jie skirti Socialinės paramos centro darbuotojams. Visurgeigiai teks lankomosios priežiūros specialistams, o „Toyota“ – kitiems šio centro specialistams. Rajono meras Ramūnas Godeliauskas mano, kad automobilių nuomos sistema pasiteisino: taupoma ir etatams, ir automobilių priežiūrai. Ir važinėjama naujais automobiliais. O juk tokio kiekio automobilių, kiek jų reikia, savivaldybė nupirkti neįstengtų.

Ir darbui, ir žmogiškajam orumui
Socialinės paramos centro direktorė Jolanta Paukštienė neslepia: automobiliai centro lankomosios priežiūros specialistams labai reikalingi. Mat tie žmonės, kuriems šie specialistai teikia pagalbą, yra visame rajone. Ir ne tik kaimuose ir miesteliuose, į kuriuos veda patogūs keliai, bet ir atokiuose vienkiemiuose, kur keliai prasti, o žiemą sunkiai pravažiuojami. Todėl viena svarbiausių priežasčių rinktis visureigius buvo jų pravažumas.


Rajono vicemeras Tadas Barauskas ir savivaldybės administracijos direktorius Valerijus Rancevas teigė, kad „Dacia“ visureigiai buvo tai, kas atitiko kainos ir kokybės santykį.


Socialinės paramos centro direktorė atvirai sako: centrui reikia ne paradinių, o darbinių automobilių. Ir jie garažuose nestovės. Vienas visureigis iškeliaus į Jūžintus, kitas – į Pandėlį, kadangi iš seniūnijų centrų lankomosios priežiūros specialistai vyksta į darbą, į šeimas, kurioms reikia jų pagalbos.


Trečiasis visureigis liks Rokiškyje: čia gyvenanti specialistė lanko po visą rajoną išsibarsčiusius lankomosios priežiūros reikalingus žmones.
Ketvirtasis, Toyota markės automobilis reikalingas centro specialistams: „Rokiškio Sirena“ primena, kad šio centro padaliniai yra ne tik Rokiškyje, bet ir Jūžintuose, Obeliuose.


Socialinės paramos centro direktorė džiaugėsi ir dėl to, kad gerinamos sąlygos darbuotojams. Mat centras jau daugybę metų dirba, bandydamas pakeisti visuomenės ir paramos gavėjų požiūrį į lankomosios priežiūros specialistus. Pasitaikė ne vienas atvejis, kai paramos gavėjai jiems padedančius specialistus bandė laikyti tiesiog savo tarnais. „Pamačius, kad žmogus atvažiavo pas juos nauju automobiliu, požiūris ir įspūdis turėtų pasikeisti“, – sakė J. Paukštienė ir pridūrė, kad ne įvaizdis yra svarbiausia. Svarbiausia – kad gerinamos darbo sąlygos išties sunkų darbą dirbantiems centro specialistams; važiuodami naujais automobiliais jie jausis ir saugesni, ir oresni.

Idėja nuomotis – pasiteisino
Automobilius rajono savivaldybė nuomoja. Tai jau ne pirmieji automobiliai, įsigyti tokiu būdu. Rajono meras Ramūnas Godeliauskas neslepia: sprendimas pasiteisino. Pirmiausia, taip taupomos lėšos. Atrodytų, lyg ir savinininku būti geriau nei nuomininku. Iš tiesų gi nėra taip: nuomotojas prisiima visą atsaomybę už automobilio priežiūrą: ne tik jo gedimų šalinimą, bet ir padangų keitimą, netgi draudimą. Buvo atvejų, kad nuomotojas įsipareigojo netgi pildyti langų plovimo skystį, kai jo pritrūks.


„Kalbėkime atvirai: per metus savivaldybė daugų daugiausia galėtų įsigyti vieną naują automobilį. Kada taip pakeistume seną automobilių parką? Juk dar nespėtume visų pakeisti, o jau nauji pasentų“, – sakė meras. Juolab, kad automobilių reikia ir savivaldybei, ir jos įstaigoms.


Be to, senas automobilių parkas – smūgis per kišenę. „Pasižiūrėkite, kaip atrodė sovietmečio įstaigos: vairuotojas, šaltkalvis-remontininkas, dar keli darbininkai? Kiek kainuoja išlaikyti žmones, kurie užsiima senų mašinų remontu. O kur dar išlaidos detalėms?“ – retoriškai klausė meras.


Rajono savivaldybė aukcionuose išparduoda senus įstaigų, seniūnijų automobilius vien dėl to, kad senos mašinos dažnai genda, jų remontas brangus ir trumpalaikis. Sugedus automobiliui, reikdavo jam ieškoti pakaitinio.


Patikėdama priežiūrą mašinų nuomotojams, savivaldybė nesuka galvos dėl išlaidų remontui ir turi kur kas naujesnius automobilius, nei galėtų įsigyti nuosavybės teisėmis.

Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video