Vertybės jungia – ir gyvenime, ir politikoje (0)

Publikuota: 2022-12-23 Kategorija: Politika
Vertybės jungia – ir gyvenime, ir politikoje
Organizatorių nuotr. / Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos Rokiškio skyriaus komanda

Dabar populiaru kalbėti apie tai, kaip svarbu išsigryninti komandos, įmonės, įstaigos vertybes. Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos kandidatai rinkimuose į Rokiškio rajono savivaldybės tarybą mano, kad vertybes formuoja namų, šeimos aplinka. Jos būtinas kelrodis ne tik tada, kai ateina sudėtingų pasirinkimų metas, bet ir kasdieniame bendravime: jos yra tai, kas skatina burtis, bendrauti, jungia. Belaukiant gražiausių metų švenčių – Šv. Kalėdų, atviras ir nuoširdus pokalbis su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos komanda Rokiškyje apie tai, kas svarbiausia…

Tikrumui, o ne viešiesiems ryšiams

Vertybės, vertybinė politika pastaruoju metu tarsi devalvuoti terminai: visi apie tai kalba, bet akivaizdu, kad deklaruotos vertybės retai tampa kūnu verslo, o ypač politiniame gyvenime. Jų minėjimas – tarsi duoklė viešiesiems ryšiams, būtinas atributas interneto tinklalapiui ar politikų reklaminiams lankstinukams.

Ar politikoje apskritai yra vietos vertybėms? O gal karaliauja tik interesai? Seimo pirmininkės pavaduotojas Jonas Jarutis įsitikinęs: vertybės politikoje yra svarbiausia. Ypač savivaldoje, kurioje politikai yra arčiausiai žmonių. Paprašytas išskirti, kokias politiko savybes laiko svarbiausiomis, J. Jarutis pirmiausia paminėjo sąžiningumą, žodžio laikymąsi, ir atsakomybę už savo pažadus. „Geriau mažiau žadėti, nei neištesėti ir nuvilti žmones“, – pabrėžė jis.  Pašnekovas pabrėžė, kad ši savybė svarbi kiekvienam: politikui, visuomenės veikėjui, piliečiui.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovė Rokiškio rajono savivaldybės taryboje Lina Meilutė-Datkūnienė įsitikinusi, kad vertybės yra svarbios kiekvienam: kai suformuoji vertybinį stuburą, tai teikia ramybės ir užtikrintumo įvairiose situacijose. Ir kai reikia greitai apsispręsti, ir kai reikia pasirinkti teisingą kryptį sudėtingose situacijose. Svarbiausia savyje išsaugoti tikrumą, kurio taip stokojama ir kuris leidžia būti tiesiog žmogumi nepaisant užimamų pareigų.

„Mes einame į politiką būtent tam, kad vertybes išsaugotume “, – akcentavo Rokiškio rajono savivaldybės tarybos narys Egidijus Vilimas. Gimtinė ir žmonės, kurie supo augant ir formuojantis asmeniui yra pamatas ant kurio laikosi mūsų tautiškumas. „Reikia pabrėžti – esame maža tauta, kurią ypatingai svarbu gerbti kasdienybėje ir politikoje. Be pamato, galime prarasti patys save ir galiausiai sunaikinti tautą“,- atkeipė dėmesį E.Vilimas.

Pagarba – tiltas į bet kokius santykius

Sakoma, kad visi santykiai prasideda pagarba, ir baigiasi, kai jos nebelieka. Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos Rokiškio skryriaus pirmininkė Laura Kubiliūtė įsitikinusi, kad viešajame bendravime labiausiai trūksta būtent pagarbos. Ji yra ašis, ant kurios laikosi dialogo ir visuomenėje, ir politikoje galimybė. Būtent pagarba leidžia išgirsti ir priimti kitokią nuomonę, užtikrinti kūrybingai visuomenės raidai būtiną idėjų ir nuomonių įvairovę.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos kandidatas į Rokiškio rajono merus Mindaugas Petkevičius pabrėžė, kad jam labai svarbu gerbti ir girdėti vieniems kitus. Antraip produktyvus komandos darbas neįmanomas.

Tačiau kaip sujungti į vieną tuos, kurie, atrodytų, kalba apie skirtingus dalykus, turi skirtingus interesus? M. Petkevičius pabrėžė, kad į tikrą, tvirtą komandą paprastai jau jungiasi tie, kurie turi bendras vertybes. Jos ir yra pagrindas tolesniam dialogui. O jis neįmanomas be gebėjimo girdėti, be bendradarbiavimo, tolerancijos. „Būtent todėl ir džiaugiamės, ir didžiuojamės, kad mūsų komandą vienija bendros vertybės. Būtent jos padeda rasti bendrus sąlyčio taškus ir diskutuojant, ir kuriant rinkimų programą“, – akcentavo M. Petkevičius.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos kandidatas rajono savivaldybės tarybą Vidas Joneliūkštis teigia, kad svarbiausia ir žmogui, ir politikui yra atsakomybės, pareigos jausmas. Ir elementarus žmogiškumas. Pasak pašnekovo, tarp politikų šios savybės sutinkamos retokai: jas turintys žmonės vengia eiti į politiką. Tačiau šiomis vertybėmis pasižyminti Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos komanda jį ir paskatino dalyvauti politikoje. „Būtent čia pamačiau tas savybes, kurias vertinu. Būtent šioje komandoje matau tokius žmones, su kuriais galima dirbti kartu“, – akcentavo V. Joneliūkštis.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovė Rokiškio rajono taryboje Dalia Lūžienė – Malijonienė pabrėžia, kad diskusijose svarbu būti atviriems, priimti kitokią nuomonę, nekaupti nuoskaudų. Gebėjimas nelaikyti savyje pykčio yra labai svarbus dalykas bendraujant su kitais žmonėmis.

Kategoriškumas, užsispyrimas, nelankstumas nedera su komandiniu darbu. Juk komandą praturtina būtent skirtinga jos narių patirtis, skirtingos kompetencijos, skirtingi talentai ir pašaukimai. „Individualumas, unikalumas – joks ne kliuvinys, o kaip tik didžiulis turtas. „Žmonės skirtingi: vienas mėgaujasi viešuma, dėmesiu, kito talentas – kruopštus dokumentų rengimas. Kiekvienam – savo, kiekvienas – svarbus ir reikalingas“, – pabrėžė M. Petkevičius.

Matyti žmogų

Pastarieji pandeminiai metai parodė, koks svarbus ir reikalingas gyvas bendravimas. Kokia vertybė yra šeima, jautriai pajutome tada, kai prieš porą metų daugelis šeimų Kūčių vakarą negalėję aplankyti tėvų, senelių. Būtent tada visuomenė ir pajuto, kokia svarbi šeima, iš kartos į kartą perduodamos vertybės, tradicijos, istorija. „Tai, ką gauname šeimoje, suprantu, kaip pamatą. Kaip esmę, kurią išsinešame į visuomenę, į politiką“, – akcentavo L. Kubiliūtė.

Kandidatas į Rokiškio rajono savivaldybės tarybą Jonas Vilutis neslepia: jam svarbiausia vertybė yra šeima. Dėl savo šeimos, dėl namų žmogus stengiasi, dirba, kuria. Šeima yra užuovėja, teikia stiprybės. Tačiau kuomet visuomenėje yra nepasitenkinimas, finansinės, problemos, kai žmogus dirbdamas negali jaustis saugus ir orus, visa ši įtampa persikelia ir į šeimą. Todėl politiko pareiga, jo manymu, yra sudaryti sąlygas, kad žmogus ir šeima visuomenėje jaustųsi saugūs, ramūs, užtikrinti rytdiena.

Viena didžiausių visuomenės ir politikos problemų Seimo pirmininkės pavaduotojo J. Jaručio manymu, yra susvetimėjimas: kai formuojasi įvairūs visuomenės burbulai, negebantys girdėti ir suprasti vieni kitų. Kai Vilniaus valdininkas nesupranta regiono žmonių problemų, rūpesčių. „Praėjusią kadenciją Seime kaip tik stengėmės daugiau galių suteikti savivaldai, nes ji arčiausiai žmogaus, geriausiai žino, ko jam reikia. Ne viską spėjome: ministerijų koridoriuose jautėme daug inercijos, nepakankamą pasitikėjimą regionų savivalda“, – sakė jis.

„Šeima ir namai, ir, žinoma, taika bei ramybė. Kad būtų galima ramiai auginti vaikus, dirbti, kurti“, – akcentavo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos kandidatė į Rokiškio rajono tarybą, žinoma rajono pedagogė Dalia Petrauskienė.

Ji pabrėžė ir kitą svarbią savybę – darbą. Jį svarbu rinktis tokį, kad taptų pašaukimu, kad būtų gera jį dirbti, kad per jį atsiskleistų žmogus ir jo talentai, kad kūryba neštų naudą visuomenei. 

Pašnekovams viena svarbiausių vertybių – ir išmintis. Ji – asmeninės patirties ir iš kartos į kartą perduodamos istorinės sąmonės, išjaustų, laiko išgrynintų vertybių atspindys kasdieniame gyvenime.

Be šalto, racionalaus proto, tiek visuomenėje, tiek politikoje būtina empatija. Gebėjimas suprasti, pajausti žmogų, jo poreikius, lūkesčius.  Būtent žmogus yra didžiausia vertybė, neskirstant į savus ir svetimus, patinkančius ir nepatinkančius. Vertybė iš principo. Todėl už kiekvieno sprendimo būtina matyti pirmiausia žmones.

Vertybės praktiškai

Kaip vertybės dera su praktine politika? Seimo pirmininkės pavaduotojas J. Jarutis įsitikinęs, kad vertybėms politikoje yra ir privalo būti vietos. Ir šalies mastu, ir savivaldybių politikoje.

Kandidatas į Rokiškio rajono savivaldybės tarybą J. Vilutis mano, kad rinkėjų nusivylimą politika lemia tušti ir sėkmingai pamiršti pažadai. „Žinoma, rinkėjų, jų norų, lūkesčių būna visokių, tačiau visgi būtina ieškoti bendrų vardiklių, visiems naudingų sprendimų. Ir šioje komandoje matau žmones, kurie geba ir nori tą daryti“, – sakė jis.

Rajono tarybos narė L. Meilutė– Datkūnienė neslepia: darbas rajono taryboje – kartais būna emociškai ir psichologiškai sudėtingas. „Skaudina, kai matau, kad melą norima pateikti kaip tiesą, o oponentą – paniekinti, sutrypti. Tuščias priešiškumas ir neteisybė yra tai, ko aš nesuprantu“, – kalbėjo ji.  Tačiau šios patirtys ugdo tvirtybę ir gebėjimą siekti užsibrėžtų tikslų.

Rajono tarybos narys E.Vilimas akcentuoja, kad kiekvienas politiko sprendimas turėtų būti pasvertas ir apgalvotas, bei neprieštaraujantis paties politiko vertybėms. „Mano sprendimai susiję su švietimo klausimais akivaizdžiai atliepia mano vertybines nuostatas. Mes turime išsaugoti “pamatus” todėl, švietimo ir kultūros įstaigos privalo būti arčiausiai kiekvieno gyventojo“, – sakė jis.

Petkevičius pastaraisiais metais taip pat akis į akį susidūrė su didžiąja politika. „Atrodo, jau dabar kaip stosi, kaip rėši teisybę, tačiau kai kas apdairiai ima ir nusuka kalbą į šalį nuo probleminio klausimo. Supranti, kad esminiai sprendimai gvildenami komitetuose, ekspertų grupėse, – apie politikos žaidimus kalbėjo pašnekovas. – Galima tuo skųstis, tuo piktintis. Arba stengtis patekti ten, kur šie sprendimai priimami ir taip juos įtakoti“.

Todėl į politiką eiti būtina: tik taip galima pakeisti esamas žaidimo taisykles, atnešti daugiau skaidrumo, atvirumo. Ir deklaratyvias vertybes pakeisti tikromis. O svarbiausia – visuomet atminti, kad visų vertybių, siekių jungiamoji grandis ir matas – tarnystė Rokiškio rajono žmonėms.

 

Artėjant gražiausioms metų šventėms linkime Jums ir Jūsų namams šviesos ir vilties.

Nesiliaukite tikėję savo pačių kuriamais stebuklais, būkite atviri gerumui ir tikrumui.

Jaukių ir šiltų švenčių Jums ir Jūsų brangiausiems žmonėms!

 

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos Rokiškio skyriaus komanda

 Politine reklama apmokėta iš Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos PK Užs.Nr. 6

Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video