Vyriausybė siūlo didinti išmokas neįgaliems pensininkams (0)

Publikuota: 2023-10-11 Kategorija: Politika
Vyriausybė siūlo didinti išmokas neįgaliems pensininkams
Rokiškio Sirena nuotr. / Neįgalusis

 Sunkiausią negalią – 70–100 proc. prarasto darbingumo – turintys pensininkai nuo kitų metų galėtų gauti didesnes senatvės pensijas. Tai numato Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) pasiūlyti įstatymo pakeitimai, kuriems trečiadienį pritarė Vyriausybė. 

Pasak ministrės Monikos Navickienės, jei pasiūlymams pritartų Seimas, negalią turintys žmonės nebūtų diskriminuojami dėl amžiaus. 

„Darbingo amžiaus neįgaliesiems mokamų netekto darbingumo pensijų dydžių diferencijavimas pagal netekto darbingumo procentus galioja ir dabar. (...) Dėl šių pakeitimų prognozuojame, kad 2024 metais beveik 45 tūkst. sunkią negalią turinčių asmenų galės gauti didesnes pensijas“, – pranešime teigė ministrė. 

Pasak M. Navickienės, dabar nedarbingumą nustačius darbingo amžiaus žmonėms, jie sulaukę pensinio amžiaus gali pasirinkti išmokos pobūdį – netekto darbingumo ar senatvės pensiją, be to, jiems išlieka visos lengvatos ir garantijos. 

„Jei negalios ateina nusistatyti žmogus jau būdamas pensinio amžiaus, jam yra nustatomas vienas iš specialiųjų poreikių (...), tačiau nors jų lygis yra suprantamas kaip asmens savarankiškumo netekimo mastas, tačiau jis nėra vertinamas procentine išraiška (...), o pats asmuo neturi teisės rinktis, kurią išmoką nori gauti“, – trečiadienį Vyriausybės posėdyje aiškino ministrė. 

Jos teigimu, dabar 600 eurų pensiją gaunančiai 64 metų ir dviejų mėnesių amžiaus moteriai nustačius negalią, jos pensijos dydis nesikeistų. Tuo metu, jeigu negalia būtų nustatyta 63 metų ir 11 mėnesių amžiaus moteriai, ji iki sulaukdama pensinio amžiaus gautų 814 eurų išmoką – tokia pat būtų ir jai mokama senatvės pensija. 

„Jeigu pritarsime šiems pakeitimais (...), nepriklausomai nuo negalios nustatymo momento – iki senatvės pensijos amžiaus ar po jo – moteris dėl savo būklės galėtų gauti didesnę pensiją“, – teigė M. Navickienė.  

Ministerijos teigimu, pensininkui nustačius sunkią negalią, jo senatvės pensijos dydis būtų apskaičiuojamas jį padauginus iš netekto darbingumo lygio daugiklio – nustačius didesnį nedarbingumą žmogus gautų ir didesnę pensiją. 

Ministerijos vertinimu, 2024 metais sunki negalia galėtų būti nustatyta apie 7 proc. senatvės pensijų gavėjų.

M. Navickienė anksčiau teigė, jog kitais metais tam papildomai būtų skiriama 58 mln. eurų.

Pasiūlymai, jei jiems pritartų Seimas, įsigaliotų nuo 2024 metų sausio 1 dienos.

Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video