Vyriausybė – už draudimą nuo 2026-ųjų gegužės deginti kietąjį iškastinį kurą (0)

Publikuota: 2023-11-08 Kategorija: Politika
Vyriausybė – už draudimą nuo 2026-ųjų gegužės deginti kietąjį iškastinį kurą
Rokiškio Sirena nuotr. / Kaminas

Vyriausybė trečiadienį pritarė Aplinkos ministerijos iniciatyvai nuo 2026 metų gegužės uždrausti deginti kietąjį iškastinį kurą – akmens anglį, lignitą, durpes, išskyrus atvejus, kai toks kuras yra technologijos dalis pramoninėse krosnyse. Pakeitimams dar turės pritarti Seimas.

Teigiama, kad Aplinkos apsaugos, Aplinkos oro apsaugos įstatymų ir Administracinių nusižengimų kodekso pataisos padės spręsti taršos problemas miestuose, miesteliuose ir sustiprins savivaldybių galias aplinkos apsaugos srityje.

„Šiais įstatymų pakeitimais mes visoms šalies savivaldybėms suteiksime ne tik teisę, bet ir pareigą imtis oro taršos mažinimo iniciatyvų, tose gyvenamosiose teritorijose, kur tarša didžiausia nustatyti papildomus normatyvus ar taisykles“, – pranešime sakė aplinkos ministras Simonas Gentvilas.

Savivaldybės galėtų nustatyti griežtesnius papildomus ribojimus bei taisykles. Taip pat būtų suteikiama teisė aplinkosaugininkams patekti į privačias teritorijas ir jų objektus.

Savivaldybės galėtų riboti arba uždrausti naudoti vieną ar daugiau kuro rūšių, kai oro užterštumas azoto oksidu ar kietosiomis dalelėmis viršija Pasaulio sveikatos organizacijos rekomenduojamą lygį. Tokiu atveju jos privalės suteikti pakankamą laiką ar finansines paskatas gyventojams, kad jie galėtų pasiruošti ir prisitaikyti prie numatomo draudimo.

Siūloma numatyti ir atsakomybę už buitiniams taršos šaltiniams taikomų reikalavimų ir taisyklių pažeidimą. 

Pasak ministro S. Gentvilo, gyventojai ir toliau gaus subsidijas pasikeisti taršius šildymo įrenginius, socialiai remtiniems bus kompensuojama 85 proc. išlaidų, kitiems – 50 proc., taip pat sudarytos galimybės norintiesiems jungtis prie centralizuoto šilumos tiekimo tinklo.

Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video