16-oji Juozo Keliuočio literatūrinė premija įteikta aktoriui Petrui Venslovui (foto) (0)

Publikuota: 2022-09-03 Kategorija: Kultūra
16-oji Juozo Keliuočio literatūrinė premija įteikta aktoriui Petrui Venslovui (foto)
Rokiškio Sirena nuotr. / Su dovanomis

Rugsėjo 4 d. sukanka 120 metų, kai gimė Lietuvos žurnalistas, redaktorius, rašytojas, vertėjas Juozas Keliuotis, daugiausia žinomas, kaip žurnalo „Naujoji Romuva“ redaktorius. Šioms metinėms skirta konferencija – diskusijų forumas „Juozo Keliuočio idėjos šiuolaikinėje žurnalistikoje“. Prieš prasidedant konferencijai bei diskusijoms, įteikta literatūrinė Juozo Keliuočio premija.

Už pagarbą žodžiui

Iki tol šios premijos laureatais tapo 15 žymių meno kūrėjų: Andrius Konickis, Vanda Juknaitė, Vytautas Girdzijauskas, Vaidotas Daunys, Vitas Areška, Gytis Padegimas, Diana Bučiūtė, Arvydas Juozaitis, Albinas Kuliešis, Ferdinandas Jakšys, Rimantas Dichavičius, Venantas Mačiekus, Virginija Kochanskytė, Jonas Buziliauskas ir Dalia Poškienė. 16-uoju laureatu tapo aktorius ir režisierius Petras Venslovas. Jam skirtame diplome rašoma, už ką ši premija paskirta: „Už ištikimybę aktorystei, kryptingą, įvairiapusę kūrybinę veiklą, įprasminančią svarbiausią ir brangiausią gyvenimo temą – beribę meilę savo kraštui, jo kultūrai ir žmonėms. Už pagarbą lietuviškam žodžiui, skambančiam poezijos ir prozos skaitymuose visoje Lietuvoje ir pasaulio lietuvių išeivijoje.“

Skriejo padėkos

Susirinkus gausiam būriui garbingų, su žiniasklaida siejamų svečių, literatų, bibliotekos darbuotojų, premijos laureatą sveikino Rokiškio rajono savivaldybės meras Ramūnas Godeliauskas, Rokiškio rajono savivaldybės viešosios bibliotekos direktorė Alicija Matiukienė, Seimo nario Vidmanto Kanopos padėjėja Aldona Minkevičienė bei jos pavaduotoja Daiva Vilkickienė. Meras kartu paskatinimo žodžius tarė ir bibliotekų darbuotojams, sakydamas, kad bibliotekos filialai kaimo vietovėse – „bendrystės centriukai“. Meras pažadėjo neuždaryti nė vieno bibliotekos filialo ir sakė, kad nesvarbu, kiek tai kainuoja, nes svarbiau yra bendrystė. Laureatui meras padėkojo už tai, kad negaili savęs žmonėms.

Paragavo ir Sibiro

Kad premija skirta ne veltui, rodo aktoriaus biografija. Petras Venslovas gimė 1949 m. gruodžio 28 d. Pasvalyje. Vaikystės dienomis jam teko išgyventi stiprų vienatvės jausmą Sibire, kur ilgėjosi svajonių šalies – Lietuvos. Grįžęs į Lietuvą, P. Venslovas Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje baigė  aktorinio meistriškumo studijas. Po to nuo 1972 m. iki 2003 m. dirbo Kauno valstybiniame dramos teatre. Čia sukūrė  pagrindinius vaidmenis Eimunto Nekrošiaus spektakliuose: Sauliaus Šaltenio „Duokiškio baladėse“, Antono Čechovo „Ivanovas“, spektakliuose „Svajonių piligrimas“, „Smėlio klavyrai“, „Gintarinė pilis“, „Kelyje į Damaską“, „Tuščios meilės pastangos“, „Sielų namai“ ir kituose režisierių darbuose.

Vaidino filmuose

Aktorius vaidino ne tik teatre, bet ir Lietuvos, Maskvos, Rygos kino studijų filmuose. Žymiausi darbai kine – režisieriaus Gyčio Lukšo filme „Žolės šaknys“, kur jam atiteko Adomo Lieparskio vaidmuo, suvaidintas Klajoklis Juozo Budraičio filme „Paukščių miestas“, pabuvo Janis Rygos kino studijos  filme „Skrydis virš miesto“, vaidino Jono Vaitkaus filme „Medaus mėnuo Amerikoje“, plačiai žinomame Broniaus Talačkos filme „Raudonmedžio rojus“, Marijono Giedrio filme „Marius“ bei kituose.

Kūrė ir pats

Būta ir paties P. Venslovo režisuotų darbų – daug kūrybinės minties ir raiškos juntama spektakliuose „Yra šalis“ ir „Vilties injekcijos“, pastatytuose, dirbant Kauno valstybiniame  dramos teatre. Aktorius ne tik vaidino, bet ir muzikavo – 1991 metais Kaune subūrė muzikos ansamblį „Ainiai“ ir jam vadovavo 9 metus. 2002 m. jis įkūrė kūrybinę trupę „Teatro projektai“ ir dar šiandien tebėra jos vadovas. 

Žinomas skaitovas

Iki šiol menininkas režisuoja ir veda įvairius respublikinius renginius, kuria menines programas, kompozicijas, dalyvauja įvairiuose susitikimuose, pristatymuose, meninėse akcijose, gastroliuoja šalyje ir užsienyje kaip aktorius – skaitovas. Jis Lietuvos radijuje bei kompaktinėse plokštelėse įamžino daugelio poetų ir rašytojų kūrybą. Aktoriaus - skaitovo veikla reikalinga ir kaip švietėjiška, meninė priemonė jaunosios kartos ugdymui, tradicijų ir paveldo išsaugojimui. Žiūrovų simpatijų susilaukė poetų Maironio, Adomo Mickevičiaus, Bernardo Brazdžionio, Jono Aisčio,  Oskaro Milašiaus, Vytauto Mačernio, Henriko Radausko, Justino Marcinkevičiaus, Pauliaus Širvio, Algirdo Verbos, Antano A. Jonyno, Gintaro Patacko autorinės programos ir kūrybos pristatymai. P. Venslovas  yra pelnęs ne vieną apdovanojimą, tarp kurių – geriausias festivalio „Poezijos pavasaris“ aktorius – skaitovas.

Rokiškio krašto žmonės aktoriaus P. Venslovo vardą sieja su Pauliaus Širvio, Vaižganto, Vytauto Mačernio kūrybos skaitymu, Aktorius dažnai lankosi rajono mokyklose su literatūrinėmis programomis, o viešosios bibliotekos lankytojams jis pažįstamas nuo 1996 metų. Tą liudija pirmasis aktoriaus įrašas Svečių knygoje po Vytauto Mačernio 75-mečio renginio.

Dovanų negailėta

Laureatui įteiktas diplomas, medžio drožėjo Vidmanto Zakarkos autorinis darbas – pelėda, gėlių puokštės, dovanų maišeliuose paslėptos bibliotekos bei Seimo nario Vidmanto Kanopos per padėjėją perduotos dovanos.

Atsakė eilėmis

P. Venslovas, gavęs premiją bei diplomą, bandė juokaut: „Ir kaip dabar reikės gyvent?“ Aktorius padėkojo už suteiktą dėesį, sakė, kad nėra išlepintas publikos. „Įvertinimas Juozo Keliuočio premija – kažkoks pašlakstymas jo visa esybe, jo gyvenimu, jo „Naująja Romuva“, kurią jis kūrė. Tai man didžiulis impulsas, jausmas, būsena“, – kalbėjo aktorius po premijos įteikimo. Kaip kažkada anksčiau, ir po literatūrinės premijos įteikimo iš P. Venslovo lūpų suskambėjo P. Širvio literatūros šedevras „Aš – beržas“.

Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video