Naujausią parodą pristatanti M. Mieliauskienė: „Gailiuose, kad nepradėjau tapyti anksčiau“ (0)

Publikuota: 2022-12-14 Kategorija: Kultūra
Naujausią parodą pristatanti M. Mieliauskienė: „Gailiuose, kad nepradėjau tapyti anksčiau“
„Rokiškio Sirena“ / parodos autorę M. Mieliauskienę sveikino buvę kolegos, mokytojai, draugai, artimieji eji

Penktadienį Rokiškio krašto muziejuje atidaryta buvusios ilgametės šio muziejaus darbuotojos Marijonos Mieliauskienės tapybos darbų paroda. Ją aplankyti galima iki gruodžio 16 d.

Pradėjo per vėlai

70-ąjį jubiliejų švenčiančią autorę parodos pristatyme sveikino gausus būrys kolegų, mokytojai, padėję žengti pirmuosius žingsnius kūrybiniame kelyje, draugai, artimieji.

Kelis dešimtmečius skyrusi muziejaus veiklai, organizavusi parodas, bendravusi su daugybe Rokiškio krašto bei kitų Lietuvos miestų dailininkų M. Mieliauskienė prisipažįsta pati teptuką į rankas paėmusi ne taip jau seniai – prieš 12 metų. Tapyti pabandė plenere, surengtame primityvistės Monikos Bičiūnienės 100-osioms gimimo metinėms,  žiūrėdama kaip tapo Renė Sriubiškienė. Taip atsirado pirmasis paveikslas „Gėlės vazoje“. 

„Noras tapyti kirbėjo labai ilgai, dabar gailiuosi, kad nepradėjau tapyti daug anksčiau, tai  apsileidimas, bet, matyt, taip buvo lemta. Tikėti, kad nutapysiu kažkokius stebuklus, turbūt neverta, bet ir nereikia. Pateplioju kažkiek“, – kūrybos pradžią prisiminė parodos autorė.

Kūrėja neslėpė, kad muziejaus erdvėse, esant specialiam apšvietimui, turėjo galimybę naujai pažvelgti ir įvertinti savo kūrinius, kurie atrodo kitaip, nei namų aplinkoje.

„Žiūrėdama į paveikslus  netgi grožiuosi, sakyčiau, pusė velnio“, – taupiai pagyrimus sau rinko autorė. 

Saugomi Nacionaliniame muziejuje

M. Mieliauskienė svarsto, kad pomėgį ir gabumus dailei perėmė tėčio, kuris šioje srityje turėjo talentą. Vėliau, lavinant tapybos įgūdžius labai pravertė mokytojų patarimai, pamokos.

„Nors sakoma, kad primityvistams nereikia klausytis patarimų, o geriausia viską daryti „iš dūšios“, ne visada tai išeina. Mintyse susikuri vaizdą, matai jį akyse, bet nežinai, kaip tą vaizdą parodyti drobėje. Būtina turėti žinių. Esu dėkinga ir Švietimo centrui, kuris suorganizavo veiklių senjorų klubą ir  mūsų nebepaleidžia“, – kalbėjo M. Mieliauskienė.

Nors pradėjo tapyti vėlai, kūrėjai šie metai buvo produktyvūs – darbais, plenerais ir surengtomis parodomis.

2014 metais debiutavo parodoje „Pirmieji žingsniai“ su keturiais paveikslais, paskui eksponavo darbus bibliotekose, turizmo centruose, dalyvavo pleneruose. 2017-aisiais surengė personalinę parodą Rokiškio krašto muziejuje, dalyvavo respublikinėse primityviosios tapybos parodose M. Bičiūnienės premijai laimėti. Po šių konkursų du rokiškėnės paveikslai papildė Lietuvos nacionalinį muziejų, yra darbų, saugomų ir Rokiškio krašto muziejuje. 

 

Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video