Prasidėjo Skemų jubiliejinis 25-asis pleneras (0)

Publikuota: 2024-06-05 Kategorija: Kultūra
Prasidėjo Skemų jubiliejinis 25-asis pleneras
Skemų socialinės globos namų nuotr. / Šiemet Skemų socialinių globos namų erdves ir aplinką papuoš šešių menininkų darbai.

Birželio 4-ąją Skemų socialinės globos namuose prasidėjo tradicinis, jau 25-asis, menininkų pleneras. Šiemet namų erdves ir aplinką papuoš šešių menininkų darbai. Kūrybos spektras platus: vitražas, kalvystės kūrinys, akmens kompozicija, medžio skulptūra, sieninė freska. Šie kūriniai darniai įsilies į daugiau kaip 200 meno kūrinių skaičiuojančią kolekciją, puošiančią Skemų socialinės globos namų aplinką ir vidaus erdves.

Idėja – taurinti aplinką

Skemų socialinės globos namų direktorius Gintaras Girštautas įsitikinęs: žmogaus orumas atspindimas ir jį supančioje aplinkoje. Todėl dvidešimt penkerių metų istoriją skaičiuojantis pleneras davė įspūdingų vaisių: 19-ka profesionalių menininkų ir tautodailininkų sukūrė per 200 įvairiausių meno darbų: paveikslų, akmens ir medžio skulptūrų, keramikos kūrinių, freskų, vitražų, kalvystės darbų, tapytų langinių. Visas šis grožis kasdien prieinamas kiekvienam Skemų socialinės globos namų gyventojui, darbuotojui ar svečiui. Namų lankytojai neslepia nuostabos: tokia aplinka džiugina akį ir sielą.

Papildys nauji darbai

Šiemet plenere Skemų socialinės globos namų bendruomenė pamatys ir gerai pažįstamus ir jaunus, tik kūrybinį kelią pradedančius menininkus.

Jau atgabentas įspūdingo dydžio akmuo, kurį prakalbins vilnietis skulptorius, Lietuvos dailininkų sąjungos narys Domininkas Čepas. Jo darbai puošia Lietuvos, Lenkijos, Estijos erdves. Naujasis kūrinis bus 17-oji monumentali skulptūra, puošianti Skemų socialinės globos namų erdves bei aplinką.

Sieninę freską įstaigos antrajame aukšte tapys dailininkas, grafikas, skulptorius, vitražistas, aktorius, pedagogas Arvydas Bagdonas. Plačiajai visuomenei jis gerai žinomas ne tik kaip parodų bei daugiau nei pusšimčio plenerų šalyje ir užsienyje dalyvis, bet ir vyriausiasis Lietuvos Kalėdų Senelis. Jis yra Skemų socialinės globos namų rengiamo „Dailės, skulptūros, keramikos, kalvystės ir medžio drožybos plenero“ kūrybinis vadovas, nutapęs daugiau nei 40 paveikslų, freskų, sukūręs 15 „Kryžiaus kelio“ stacijų Skemų koplyčiai. Kasmet veda edukacinius dailės užsiėmimus įstaigos gyventojams. A. Bagdono kūriniai puošia ir privačias meno kolekcijas, ir muziejų dailės fondus.

Panevėžietis Saulius Kronis, Lietuvos Tautodailininkų sąjungos Panevėžio bendrijos pirmininkas, Lietuvos kalvių sąjungos narys, Skemų socialinės globos namų organizuojamuose pleneruose dalyvauja nuo 2012 m. Nuo 2012 metų kasmet dalyvauja „Dailės, skulptūros, keramikos, kalvystės ir medžio drožybos pleneruose“. Jo kaltinės geležies darbai – kryžiai, sietynas, meniniai laikrodžiai, žibintai, angelai – puošia įstaigos pastatus bei koplyčią ir varpinę. Menininkas kasmet atsiveža kilnojamą kalvę ir veda praktinius užsiėmimus. Šiemet jo kurti žibintai papuoš koplyčios prieigas.

Rokiškėnas Gintaras Varnas puikiai žinomas Lietuvos ir Latvijos plenerų dalyvis, skulptūrų, paveikslų, originalių baldų drožėjas. Jo kurtos daugiau nei dvi dešimtys medžio skulptūrų puošia Skemų socialinės globos namų aplinką bei koplyčios prieigas. Jo naujas kūrinys taip pat bus skirtas pagražinti koplyčios aplinką.

Įspūdingo dydžio vitražą, kuris, simboliška, papuoš laiptinę, vedančią į įstaigos kūrybines erdves, kurs menininkų duetas. Jame – leidėjas, dizaineris, juvelyras, vitražistas, taikomosios skulptūros menininkas, turi profesionalaus restauratoriaus kategoriją. Skemų socialinės globos namų pleneruose I. Skripka jau sukūrė koplyčios ir terasos vitražus, 15 medinių rėmų stotims „Kryžiaus kelias“ bei žalvarinį fontaną. Veda edukacinius papuošalų gamybos užsiėmimus globos namų gyventojams. Kartu su juo kurs taikomojo meno magistrė, juvelyrikos specialistė Dominyka Gulbinaitė.

Pleneras labai produktyvus

Kaip juokauja patys menininkai, pleneras ypač produktyvus. Įspūdingiems kūriniams gimti teskirta vos geros trys savaitės. Todėl menininkų negąsdina nei žadama vasariška kaitra, nei kitos nepalankios oro sąlygos.

Pleneras unikalus ir tuo, kad su kūrybos procesu gyvai supažindinama įstaigos bendruomenė. Ji mato, kaip kasdien kūrinys evoliucionuoja nuo eskizo, pirmųjų potėpių ar kalto smūgių į akmenį ar medį, iki užbaigto darbo.

O visuomenė su jubiliejinio plenero rezultatais: darbais ir kūrėjų įžvalgomis bus supažindinta birželio 27 dieną po Šv. Mišių (pradžia 10.30 val.) Skemų socialinės globos namų koplyčioje. Plenerą remia: UAB „Ivabaltė“ ir Rokiškio rajono savivaldybė. Informaciniai rėmėjai – laikraščiai „Gimtasis Rokiškis“ ir „Rokiškio Sirena“.

Skemų socialinės globos namų inform.

 

Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video