Restauravimas padeda išsaugoti vertingus eksponatus (0)

Publikuota: 2022-12-20 Kategorija: Kultūra
Restauravimas padeda išsaugoti vertingus eksponatus
Rokiškio Sirena nuotr. / Rokiškio dvaras

Rokiškio krašto muziejus įsikūręs buvusiame Rokiškio dvaro rūmų ansamblyje. Įsikėlus į  nacionalizuotą dvarą, muziejui atiteko vertingos Rokiškio dvaro meno kūrinių kolekcijos: senosios grafikos ir tapybos darbai, taikomosios dailės kūriniai, taip pat daugybė fotografijų, didžiulis dvaro dokumentų archyvas.  Visos šios vertybės atidūrė muziejaus rinkiniuose. Rinkiniai – centrinė ašis, apie kurią sukasi visas muziejinis darbas, todėl jie turi būti preciziškai sutvarkyti. 

Muziejinių rinkinių konservavimas ir restauravimas – laiko patikrintas būdas, galintis užtikrinti materialių kultūros vertybių išlikimą: sutvirtinantis autentiškumo požymius, apsaugantis eksponatus nuo savaiminio gedimo, atskleidžiantis eksponato kultūrinę vertę pašalinant pažeidimus, gedimus, užkonservuojant autentiškas ir atkuriant trūkstamas dalis, visuomenei pristatant išlikusius dar nerestauruotus Rokiškio dvaro turtus.

Šiemet buvo nuspręsta restauruoti Rokiškio grafystės dvarų archyvo bylas, kurių muziejaus fonduose saugoma 62 vienetai. Daugumą jų reikia restauruoti, nes bylos prastos būklės. Tačiau darbų atlikimo kaštai dideli, todėl Lietuvos kultūros tarybai buvo teiktas projektas, kuris gavo finansavimą, taip pat prisidėjo ir Rokiškio rajono savivaldybė.

Restauravimui teikėme keturias bylas. Tai – unikalūs dokumentai, kuriuose atsispindi visas to meto žmonių gyvenimas, veikla.

Byla (RKM-4035) – pagrindinė, svarbiausia Rokiškio grafystės 1825 m. byla. Joje - Rokiškio dvaro ir miestelio, 11 palivarkų (Ignalinos {Ignotiškio}, Aukštadvario, Vederovščiznos {Veduviškio}, Aknystos, Lukštų, Skiemų {Skemų}, Rokiškėlių, Litviniškio, Skrebiškio, Petriošiškio,  Kamajų)  smulkus aprašymas. Aprašytas kiekvienas dvaras, nurodytos miestelių gatvės, jose esantys pastatai, aprašytos karčemos, dvarų daržai ir sodai. Yra miestiečių sąrašai, dvarams priklausantys kaimai, juose gyvenantys valstiečiai, jų prievolės dvarui. Bylos pabaigoje yra visos ūkinės veiklos suvestinės.

Bylose (RKM-3996; RKM-4022; RKM-4034;), apimančiose 1810–1859 m. – Rokiškio dvaro ir palivarkų ūkinės veiklos dokumentai. Tai duomenys apie pajamas ir išlaidas nurodant šaltinius, parduotuvių veiklą ir apyvartą, miestelio sklypų išskirstymą, miestelėnų pareigas, nekilnojamąjį turtą, apie vaikų mokymąsi parapijinėse mokyklose ir namuose, apie valstiečių mirtį ir gimimą, apie palivarkų pasėlių plotus, derlingumą, grūdų panaudojimą, laikytus gyvulius, nekilnojamą inventorių, valstiečių lažą, prievoles, mokėtus mokesčius pinigine bei natūrine forma, parduotus javus Rygos turguje ir kt.

Bylas restauravo  aukščiausios kvalifikacinės kategorijos dokumentų restauratorės – Daiva Snitkutė ir Edita Keršulytė.

Projektą finansavo Lietuvos kultūros taryba ir Rokiškio rajono savivaldybė.

Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video