Rokiškio krašto lėlininkai apdovanoti už geriausią spektaklį (0)

Publikuota: 2023-03-27 Kategorija: Kultūra
Rokiškio krašto lėlininkai apdovanoti už geriausią spektaklį
N. Ivanovos asm. albumo nuotr. / „ČIZ“ aktorės – Nijolė Čirūnienė, Dalia Ziemelienė ir Nadiežda Ivanova

Savaitgalį Šakių kultūros centre vykusioje didžiausioje mėgėjų teatrų šventėje „Tegyvuoja teatras“ už įsimintiniausius, ryškiausius darbus mėgėjų teatro kūrėjams įteiktos metų nominacijos. Aštuonioliktą kartą Lietuvos nacionalinio kultūros centro ir Lietuvos mėgėjų teatro sąjungos organizuotoje šventėje visuomenei pristatyti ryškiausi vaikų, jaunimo, suaugusiųjų, lėlių teatro kūrėjai. Šiemet tarp geriausių teatralų ir rokiškėnai. 

Daiktai ir lėlės

Nominacija „Ryškiausias lėlių teatro spektaklis“ skirta Rokiškio rajono Bajorų lėlių teatrui „ČIZ“ už spektaklį „Pasakėčios kaip akėčios“. Režisierė Nijolė Knečiūnaitė-Čirūnienė. Spektaklis  „Pasakėčios kaip akėčios“, pastatytas pagal Kristijono Donelaičio kūrybą, papildytas keliomis pasakėčiomis, jis išaugo iš anksčiau sukurto trumpo vaidinimo „Lapės ir gandro čėsnis“. Režisierė teigė, kad auga ir keičiasi visi jos pastatyti spektakliai: išlieka tik kūrinio šerdis, pagrindinė tema, kuri aplipdoma liaudiškais posakiai, patarlėmis, nutikimais. „Visos pasakėčios turi savo moralą. O mūsų tikslas – linksmai ir suprantamai jas papasakoti ir parodyti, kaip daiktai gali tapti lėlėmis. Grėblys ir gandras, suoliukas ir lapė, bidonėlis ir vilkas – jie susitinka mūsų pasakėčiose ir šis „miksas" virsta linksmu žaidimu“, – skelbiama spektaklio pristatyme. „Pasakėčios kaip akėčios“ vaidina N. Čirūnienė, Nadiežda Ivanova ir Dalia Ziemelienė.

Nominacijos kaimynams

Nominacija „Ryškiausias lėlių teatro režisierius“ įteikta Utenos kultūros centro lėlių teatrų „Skuzdėlytė“ ir „Zuikis puikis“ režisierei Janinai Baldauskienei už spektaklių „Žemė – dangaus duktė“ ir „Lapės išdaigos ir kiti nutikimai“ režisūrą.

Nominacija „Ryškiausias tarptautinis teatrų festivalis Lietuvoje“ skirta Anykščiuose rengiamam tarptautiniam teatrų festivaliui „Artimi“. Režisierius Jonas Buziliauskas.

Šiemet pirmą kartą įsteigta kunigo švietėjo Jono Katelės labdaros ir paramos fondo premija skirta Kupiškio kultūros centro Skapiškio padalinio mėgėjų teatrui „Stebulė“ ir režisierei, scenarijaus autorei Vitai Vadoklytei už spektaklio „Lietuvybės lopšys“, skirto kunigui J. Katelei atminti, sukūrimą ir sklaidą.

2006 m. Lietuvos nacionalinio kultūros centro ir Lietuvos mėgėjų teatro sąjungos inicijuota šventė „Tegyvuoja teatras“ – vienas renginių, skatinančių Lietuvos mėgėjų teatrinės kultūros plėtotę bei regionų teatro tradicijų išsaugojimą.

„Rokiškio Sirenos“ informacija


 

Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video