Nors pandemija sugriovė planus, tačiau Rokiškio šv. apaštalo evangelisto Mato bažnyčios prakartėlė – kaip visuomet įspūdinga (video +foto) (2)

Publikuota: 2021-12-27 Kategorija: Kultūra
Nors pandemija sugriovė planus, tačiau Rokiškio šv. apaštalo evangelisto Mato bažnyčios prakartėlė – kaip visuomet įspūdinga (video +foto)
Lina Dūdaitė-Kralikienė / Šių Kalėdų ženklas – šiaudų prakartėlė. Ją palaimino dekanas Eimantas Novikas.

Šios šv. Kalėdos Rokiškio šv. apaštalo evangelisto Mato bažnyčioje buvo džiugios. Po poros metų per šv. Kalėdų nakties šv. Mišias bažnyčia buvo nors ir ne sausakimša, kaip anksčiau, bet pilna tikinčiųjų. O dekanas Eimantas Novikas vėl sugalvojo, kuo nustebinti tikinčiuosius. Jei prieš porą metų Rokiškį visoje šalyje išgarsino prakartėlė iš smėlio, tai šiemet – ne mažiau įspūdingas kūrinys iš... šiaudų.

Džiugi nuotaika

Jei pernai Kalėdų nakties giesmė „Sveikas, Jėzau, gimusis“ skambėjo visiškai tuščioje bažnyčioje, tai šiemet tikintieji vėl buvo pakviesti pasidžiaugti Kristaus gimimo iškilme ne tik prie ekranų, bet ir dalyvauti šv. Mišiose gyvai. Laikas patogus: 21 val. jau daugelis šeimų buvo pavalgę Kūčių vakarienę.

Rokiškėnai išgirdo dekano kvietimą. Tiesa, tikintieji į šv. Mišias rinkosi ne taip gausiai, kaip ankstesniais metais, kai net netilpdavo į bažnyčią, o jos viduje dėl žmonių gausos sunku buvo ir atsiklaupti. Šiose šv. Mišiose tikinčiųjų buvo pakankamai gausu, daug jaunų šeimų su vaikais.

Rokiškėnai galėjo patys įvertinti investicijas į bažnyčios grindinį šildymą: nors lauke spigino nemenkas šaltukas, maldos namuose buvo jauku ir šilta.

Taigi, šv. Kalėdų laukimo nuotaikos buvo džiugios. Kaip ir Rudolfo Lymano muzikos mokyklos kolektyvo bei giedotojų atliekamos giesmės.

Dekanas E. Novikas maldose prisiminė ir tuos, kurie šaltą Kalėdų naktį sutiko savo darbo vietose, atlikdami pareigą žmogui ir visuomenei: policijos pareigūnus, ugniagesius, medikus, pasieniečius, karius savanorius.

Įspūdinga šiaudų prakartėlė

Tradiciškai šv. Mišių pabaigoje dekanas E. Novikas palaimino bažnyčioje įrengtą prakartėlę. Kaip ir ankstesniais metais, ji – įspūdinga. Šįkart prakartėlė sukurta iš šiaudų. Galima manyti, kad ji, kaip prieš porą metų smėlio prakartėlė, vėl garsins mūsų miestą ir bažnyčią ir Lietuvoje, ir už jos ribų.

Dekanas E. Novikas prasitarė, kad tokios prakartėlės idėja brandinta dar pernai, tačiau dėl pandemijos nebuvo galimybių jos įgyvendinti. O ir kokia prasmė buvo ją kurti, jei pernai šiuo metu bažnyčios buvo atviros tik asmeninei maldai, o šv. Mišios vyko be tikinčiųjų, jie prie maldų galėjo jungtis tik tiesioginių transliacijų metu. Nors dabar situacija ir pasikeitė, tačiau šv. Mišių transliacijos vis dar aktualios: ir tiems, kurie dėl ligos negali ateiti į bažnyčią, ir tiems, kurie dėl silpnos sveikatos, ar dėl darbo negali gyvai dalyvauti šv. Mišiose.

Pandemija, kaip sakė dekanas, gerokai pakoregavo ir parapijos galimybes. Pasak dvasininko, parapijos pajamos kol kas yra sumažėję net 80 proc. Todėl kai kurias idėjas tenka atidėti vėlesniam laikotarpiui.

O šią ypatingą šiaudų prakartėlę sukūrė menininkas Albertas Danilevičius. Tai tas pats menininkas, kuris sukūrė ir garsiąją smėlio prakartėlę, ir bažnyčią iki šiol puošiančią šv. Jono Pauliaus II smėlio skulptūrą. Menininko rankose netgi tokia medžiaga, kaip šiaudai, pasirodė labai plastiška: prakartėlė žavi ir monumentalumu, ir emocingumu. Dekanas užsiminė, kad ši prakartėlė, planuota, turėjo puošti bažnyčią pernai.

Už įspūdingai papuoštą bažnyčią dekanas dėkojo vikarui Ernestui Želviui ir jo komandai.

Tęsė Rarotų šv. Mišių tradicijas

O šv. Kalėdų rytą į iškilmingas pamaldas Rokiškio tikintieji buvo pakviesti labai anksti, pusę aštuntos. Tokios ankstyvos šv. Mišios neatsitiktinai – jos tuo pačiu metu, kaip visą Adventą sekmadieniais aukotos Rarotų šv. mišios. Tikintieji į jas rinkosi ne taip gausiai: matyt, nemažai jų susigundė proga ilgiau pamiegoti. Juk per Kalėdas šv. Mišios aukotos ir 9, 11 bei 18 val. Šių šv. Mišių metu dekanas E. Novikas perskaitė Panevėžio vyskupo Lino Vodopjanovo sveikinimą.

Dekanas tikintiesiems pranešė, kad po Naujųjų ir Rokiškio šv. apaštalo evangelisto Mato parapija pradės sinodinę kelionę, bus rengiami tikinčiųjų susirinkimai.

Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video